Nybörjarfrågor - främst kläder

Hej,

är van vid sommarfjället men ska i april för första gången prova på vintefjället genom att tälta vid Storulvån och göra dagsturer. Har några frågor som jag inte riktigt fått svar på än:

  1. Vad för bycor är lämpliga att använda? Kan jag använda min Fjällräven Keb Trousers som jag ibland använder på sommarturer? Vilka byxor rekommendras annars?
  2. Hur många lager behöver man på överkroppen förutom underställ, fleece/dunjacka och skaljacka?
  3. Är det någon som länk till packlistor för vinterfjället? Eller vad skiljer vinterfjällpackningslista från sommardito förutom själva skidorna och eventuell pulka?
 
Vilka kläder du ska ha beror så klart på vädret. I år har det varit en regnig vinter i fjällen och det kan därför vara värt att värdera regnkläder. FR Keb blir noga goa. Ta med ullfrotte och någon överdragsbyxa är mitt tips. Antingen termobyxor eller något i stil med FMs snöblus, beroende på hur frusen du är, vad du har för underställ och hur kallt det blir.
Jag är personligen helt förälskad i FMs snöställ, det förhöjda komforten markant under värnplikten då det är hyffsat vattenavstötande, vindtätt , ventilerande och skapar ytterligare ett luftlager omkring dig. Snöblusen tillsammans med 90-uniformen (bomull/polyesterjacka), värmetröja (ullfrotte) och underställ höll mig varm och torr och det är denna klädstruktur som jag utgår från idag (men jag har hittat civila varianter av klädseln). Den röda tråden är alltså välventilerande plagg - plagg som kan andas även i kyla. Därför skulle jag råda dig att undvika skaljacka så länge det är minusgrader. Skaljackor (av goretextyp) är svinkalla vid kallt väder, jag skulle inte själv använda den om det inte regnade. Återigen, FMs snöblus finns där för dig, eller annan tätvävd jacka/anorak.

Hur mycket kläder du behöver är omöjligt att svara på. Det är beroende av väder, din fysik och fysisk aktivitet. Så länge jag är fysiskt aktiv så håller jag mig varm med aclimas ullbrynja och anorak på överkroppen (motsvarande klädsel på underkroppen). Vid stopp så kanske du behöver ytterligare ullfrotte och förstärkningsplagg (typ värmejacka så som haglöfs barrier) under anoraken och motsvarande på underkroppen.
Vid vinterturer så brukar man tillbringa den mesta icke fysiskt aktiva tiden i sovsäcken.
 
Som redan påpekats så är det viktigaste att kunna anpassa sin klädsel. Du vill absolut inte bli genomblöt av svett och sedan sitta still i kylan.

Personligen så klarar jag mig med dubbla ullunderställ och vindjacka i temperaturer på -30 så länge jag rör mig. Men så fort jag stannar till, även några få minuter, så måste jag ha rejäla förstärkningskläder, i mitt fall en stor varm dunjacka och termobyxor.

Om du tränar ute på vintern så kan du kan göra en bedömning utefter det, klädsel vid rörelse kontra stillasittande.
 
Mina erfarenheter gäller enbart stugturer i Lapplandsfjällen.

På överkroppen har jag underställströja från Woolpower (200g), fleece om det inte är för varmt väder, samt anorak från FR i G1000. Vid rast kan jag dra över en dunjacka.

Nedtill har jag långkallingar från Woolpower (200g) samt fodrade byxor från Pinewood som tål vind och regn. Ett par vanliga regnbyxor i reserv för extra hårt väder.

Dina byxor måste enligt min mening kompletteras med vind- eller termobyxor som dras utanpå om det blåser med drevsnö. Anorak är ju ett beprövat plagg sen långa tider, rekommenderas.

Jag vill gärna peka på det rika utbud som finns på Blocket, Tradera och här på Utsidan. Inte sällan kallas lite äldre plagg för "retro" eller "vintage". De är ofta i jättefint skick och kostar bråkdelen av nya kläder.

Lycka till önskar Pelle
 
Packlista

PACKLISTA bivakstur

FIXA HEMMA
Tömma soporna
Rensa kylen
Diskmaskinen tömma
Tömma brödkorgen
Ingen reklam skylt
Avbeställa tidning
Ladda kamera och töm bilder
Vattna blommor

Allmänt
Skidor + Stavar
Vindsäck
Blåvalla
Silvertejp
Buntband
Sele till pulka
Pulka
Biljetter/ bokningsbekräftelser
Kamera
Laddare telefon
Powerpack till mobilen*3
Ryggsäck
Kortlek
Bok
Pannlampa
Batterier
Plastpåsar
Tändstickor
Röd gaständare
Termos
Hörlurar
Multiverktyg
Våtservetter
Värmeljus
Ljus med plaströr
Liggunderlag
Luftliggunderlag
Tunn sovsäck
Tjock sovsäck
Sovsäcksöverdrag
Fårfäll
Wc papper
Whiskey
Mat
Stormkök
Vintertillsats
Gasbrännare
T-röd
Gas
Kryddor
Salt
Olja
Saft
Popcorn
Snöskyffel
Reservbindning
Xåikb


A
Reseapotek
Solkräm
Tandtråd
Plåster
Sårtvätt
Fet fotkräm
Pincett
Ipren
Alvedon
Inotyol
XylocainNecessär
Tandborste
Tandkräm
Tvål
Deo

Kläder
Två fleecetröjor tjocka
Kängor
Ett par ullstrumpor/dag
Ett par kalsonger/dag
Underställ
Fleece underställ
Friluftsbyxor
Dunjacka
Två halskragar
Solglasögon
Skidglasögon
Skidhandskar
Arbetshandskar
Tumvantar
Skidjacka + (byxor)
Anorak
Mössa*2 vanlig å 1 öronlapp
Pannband
Skoöverdrag
Damasker

Storulvånväska
Skjorta
T shirt
Kalsonger
Schampo
Strumpor
Öl
 
Tänkte haka på med ungefär samma fråga.

Ska gå Abisko - Nikka 9-16 april men sova i stugor, lyxmysa lite i fjällen mao :)

Har jag tänkt rätt här, väldigt kort bara.

Underkropp:
Kortkalsong
Korta löpartights (både för minskad skav men även lite för vind)
Långkalsonger (200 gr) - Merinoull
Fjällräven Keb Trousers (G1000)

Överkropp:
Underställ (200 gr) - Merinoull
T-shirt
ev långärmad tunn t-shirt, typ försvarets fältskjorta 90
Fjällräven Keb (G1000)

Extra:

Houdini Fleecetröja
Houdini Fleecebyxor
Extra överdragströja
Skalbyxor - för skidåkning
Bör jag även ta med en fodrad jacka?

Sedan har jag så klart:
Spade
Vindsäck
Sovscäk
pannlampa
etc etc....
 
Om du grävt snöka så vet du att det behövs, grävpåsar till skor, regnbyxor, regnjacka och grävhandskar. Under regnstället kan du under arbetet vara nästan naken.
Torka dig torr innan du byter och kryper in.

Rekommenderar ingångna kläder.

go tur
 
Hej,

är van vid sommarfjället men ska i april för första gången prova på vintefjället genom att tälta vid Storulvån och göra dagsturer. Har några frågor som jag inte riktigt fått svar på än:


Är det någon som länk till packlistor för vinterfjället? Eller vad skiljer vinterfjällpackningslista från sommardito förutom själva skidorna och eventuell pulka?
För min del, så har jag ganska annorlunda utrustning för tältning i sommar och vinter. Basvikten på ryggsäcken sommartid är 8kg, just nu har jag ~30kg i pulkan.
På vintern vill jag ha ett större tält som tål dåligt väder, två liggunderlag per person (cellplast + uppblåsbart), bensinkök, större kastrull för att kunna smälta snö och såklart mer kläder.

Det känns viktigt att kunna byta till torra kläder när man har blivit genomsvettig på en uppförsbacke. På sommaren har jag bara en tröja och två undertröjor, ett par långkalsonger och två par sockor med mig, på vintern lite mer.
För alla kroppsdelar vill jag har ett lager som är isolerande (ull) och ett lager som är vind och vattentät (Gore-Tex). Det gäller byxor, jacka, vantar och pjäxorna.
Har även en Primaloft jacka och sen en jättetjock dunjacka för att kunna ha det varmt utanför sovsäcken. Så här ser min packlista ut.

Men alla gör annorlunda och det mesta funkar ju bra. Går helt enkelt efter det du redan äger och som känns bra.
 
Tack för alla svar och tips så långt. Några följdfrågor:
  • Kan gaiters/damasker ersätta grävpåsar?
  • Hur tänker man med vantar? En linervante innerst och sen tumvante utanpå? Vad är skillnaden mellan en "skalvante" och vanliga skidåkarhandske?
  • När jag sommarfjällvandrar har jag en liner innerst på foten och sedan en tjockare ullstrumpa utanpå. Kan jag tänka likadant på vintern?
 
Tack för alla svar och tips så långt. Några följdfrågor:
  • Kan gaiters/damasker ersätta grävpåsar?
  • Hur tänker man med vantar? En linervante innerst och sen tumvante utanpå? Vad är skillnaden mellan en "skalvante" och vanliga skidåkarhandske?
  • När jag sommarfjällvandrar har jag en liner innerst på foten och sedan en tjockare ullstrumpa utanpå. Kan jag tänka likadant på vintern?
Skulle tro att damasker är bättre, har aldrig testat grävpåse. Flera lager vantar är bra, om inte annat för att man vill kunna vara någorlunda finmotorisk utan att ha naken hud. En skalvante är bara ett tunt vatten och vindtätt lager och det är tänkt att man har en (eller två) annan vante(/ar) innerst. Du är på rätt väg avseende strumporna. Problemet är dock om det ansamlas fukt i pjäxan som får frysa. Man kan ordna detta genom att ha en fuktspärr (plastpåse funkar för vissa, men jag tycker den åker av, har speciella sockar för ändamålet) mellan det inre och yttre lagret så stannar vätan närmast foten.
 
Hjälp! Primaloft!!!!

Jag har köpt fin begagnad jacka, nyskick. Jackan innehåller primaloft i stället för dun. Jag ville så klart fräscha den lite, och tvättade enligt anvisningarna, 30 grader och torktumla långsamt på låg temperatur, med 4 tennisbollar. Men den där primaloft har bara klumpat sig, och jackan kan inte användas. Dumma mig, tvättade den igen och gjorde samma sak, fast stoppade torktumling varje halvtimme, skakade av jackan, försökte finfördela primaloft, men utan resultat. Fortfarande klumpar av primaloft och på vissa ställen är det bara tyg som är kvar. jag är nästan gråtfärdig. Vet inte var jag ska ta mig till.Kan någon ge mig råd? Tack på förhand.
 

Liknande trådar

Logga in