Ny kompromisscykel, vad köpa?

Jag har en gammal herrcykel och en ren racer. Det brukar väl räcka, men på senare tid har jag ledsnat på den gamla herrcykeln i backar osv.

Funderar därför på att köpa en beg MTB som jag ska använda ibland när jag cyklar till affärn, tar en cykeltur med sonen eller tar en träningstur på lite grusvägar och terrängspår som omväxling till sporadisk landsvägsträningscykling. Jag har diverse skogsstigar och småvägar runt knuten.

Vad ska jag då leta efter?
Det verkar kul att cykla lite i skogen men jag antar att en heldämpad cykel är overkill och dessutom kräver att man köper en rätt dyr modell för att det verkligen ska funka.

Dessutom är jag rätt lång (191) och undrar då över ramstorlek. På min racer så är ju ramen vald med nästan millimeterprecision, men jag inbillar mig att det är lite mindre viktigt på en MTB, man ser ju oftast att sadelstolpen ändå är rätt långt uppskruvad. Det skulle förstås vara en fördel om det är så att ramstorleken inte har samma avgörande betydelse om man ska hitta nåt beg.

Jag önskar kanske inte tips om specifik märke+modell utan mer övergripande råd om vad som är lagom, vilken växelutrustning, vilken typ av hjul, ram, gaffel etc.

Pris?
Tja, eftersom jag är rätt osäker på hur mycket jag kommer utnyttja den på ett mer kvalificerat sätt känns det som att några tusen är vad den kan få kosta. Andrahandsvärdet på cyklar är ju inte jättehögt eftersom det verkar vara senaste modellen som gäller för många. För mig känns det som om det kvittar om det är fel färg eller nåt annat som gör att cykeln verkar utdaterad. Antar att en hel del är kosmetika, eftersom det nog gick bra att cykla även för 5 år sen...
 
Om du är ute efter att bara cykla på stigar och grusvägar så behöver du definitivt inte nån heldämpad cykel. Jag körde lite skogskörning tidigare helt odämpat, fast framdämpare är ju helt klart att föredra då det sparar armarna. Ramstorleken är inte lika avgörande som på en racer, skulle väl kunna tippa på en 20" ram för din del.

När det kommer till växlar ska du sämst ha deore, räcker gott om du inte ska köra mycket skog och slita i växlarna..*L*

Sammanfattningsvis råder jag till att du ska köpa en framdämpad mtb med deore eller bättre. Hoppas det var till någon hjälp för dig.
 
Cyclocross!

Jag skulle tveklöst köpa en Cyclocrosshoj för de användningsområden du tänkt dig, förutsatt att de nämnda terrängstigarna är för krävande. Den svenska marknaden suger dock så du får nog vända dig till t.ex. Tyskland för att hitta något prisvärt.
 
Jag har en Hardrocx "Cross Machine C4SL", med 28 tum hjul, som jag är mycket nöjd med. Jag köpte den på rea för 5800 nok. Om du hittar en begagnad så är det ett mycket bra köp. Rullar mycket bättre än min vanliga MTB. Cyklar är faktiskt mycket billigare i Norge än i Sverige om du har vägarna förbi.

http://www.hardrocx.no/Default.asp?CatID=1202
 
Fundera på om du vill ha stänkskydd,kedjeskydd och pakethållare. Detta ingår ju sällan på MTB-liknande cyklar men kan vara väldigt bra att ha.

Många MTB's har låga styren. Bra på den tekniska skogsbanan, men inte så skönt på väg till affären. Jag skulle välja en modell med justerbar höjd på styret.
 
Jag tror det funkar bra med kompromiss där, dvs bara sånt där "MTB-kedjeskydd", korta plastskärmar och ryggsäck istället för pakethållare.

Styret kanske inte behöver var i botten, men jag är ju "van" vid lågt monterat bockstyre, så ett "lågt" MTB-styre går nog bra, särskilt på landsvägen.

"Missade" nyss en rätt fin cykel på blocket, med dämpad gaffelm 21" ram. Det var en PEAK Mt Sturt med RST-gaffel och Shimano STX-RC, nypriset hade varit 7 000. Fast det kommer säkert fler.
 
Hallo, jag som har en cykelcross (Kanondalen) tycker förvisso att detta är en alla tiders bike, men för körning över rötter och stein i skogen är den icke optimus. Jag rekar en MTB istället, åtminstone frontdämpad. Finns prisvärda bikes från exempelvis Felt. Jag vet att Cykelspecialisten på Långholmsgatan på Södermalm (Estocolmo) hade dylika skapelser förra året (för typ 5 bagare). Måhända även i år. Ser helfräna ut och det är ju halva grejen?

RXC.jpg


Kör! :)

/ G
 
Japp, cyclocross går bort (speciellt om du vill köpa den beggad och i Sverige). Sittställning blir ju oxå racerlik.

Mtb med dämpad eller stel framgaffel.
- Storlek gissningsvis ca 20"-22" (det är ju inte bara ramens höjd som är interessant utan även avstånd mellan styre och sadel, dvs överrörslängd+styrstamslängd+ sadels förskjutning i förhållande till överrörets slut).
- Semislicks.
- Skärmar (och pakethållare) finns olika lösningar som man kan eftermontera.

Bra däck (som kanske inte passar din användning):
På min mtb ombyggd till jobbpendlarcykel har jag Schwalbe Marathon däck (1,5"), bra i stan och på grusväg, men kass över rötter och sten.

/Håkan
 
Jag kör en Scott Comp Racing med Shimano XT-grejor på sommaren. Den kostade massor med tusenlappar, trots att den "bara" har dämpad framgaffel. På vintern kör jag en Peak Mt Hotham (min andra likadana, den första klarade 10-15 mil i veckan under fyra vintrar, med alldeles för lite underhåll!) för 1995:-. Den håller hur fint som helst, trots de uschliga(!) Shimano Acera-komponenterna. Faktum är att jag haft mycket mer problem med Scotten, utan att ha kört den hårdare än Peaken. Min slutsats, och mitt råd, är att om du inte ska börja köra omkring över stock och sten var och varannan dag, utan mest köra grusvägar, sågspånsslingor och upptrampade skogsstigar, och kanske ibland testa på lite mer teknisk körning, så åk till Sportex och köp en framdämpad Peak för 2-3000 spänn. Tycker du sedan att Finnmarksturen är din stora grej i livet så får du väl uppgradera till något monster för 20-30000 då. I slutändan så vet vi nog alla att Lance Armstrong skulle köra ifrån de flesta av oss på en rostig damcykel, det sitter mer i benen än i cykeln!
 
oddbol; sa:
I slutändan så vet vi nog alla att Lance Armstrong skulle köra ifrån de flesta av oss på en rostig damcykel, det sitter mer i benen än i cykeln!

Usch, vad gör moderatorerna på detta forum??

Såna här onödiga sanningar tycker jag faktiskt att vi borde kunna slippa!!


Nåja, jag skulle tro att du har rätt. Det skulle faktiskt förvåna mig om jag på någorlunda kort tid knäcker även en rätt billig cykel från ställen jag inte ens vågar nämna på detta forum.

Jag hade en gång (på åttiotalet!) en Nishikiracer med Shimano 600EX som jag dels tränade på, och dessutom använde mer eller mindre till vardagscykel också. Jag var student och cyklade då dagligen en hel del, och naturligtvis även vintertid. När cykeln efter ett år blev stulen var den som jag bedömde det fortfarande i "nyskick". Köpte sen värsta Nishikin med Dura Ace genomgående, och visst var det tjusigt, men funktionellt var det inte någon större skillnad. (Föralldel, det skillde 2 kg och det var tubdäck istället för de tidiga högtryckskanttrådsdäcken, på den andra cykeln, så visst KÄNDES det lite annorlunda...)

Ursäkta trådkapingen...
 
Jo, den var tillräckligt hög. Har hittat nån enstaka 21 resp 22-tummare, men det är rätt glest mellan dessa.

Fast 7 000!!!

Känns ju som jag skulle behöva pruta så t o m jag skäms. Jag har inget begrepp om huruvida priset är rätt, fast XT verkar ju fint, typ...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RikDem Köpa cykel Mountainbike 8
Vandraren Tobbe Köpa mountain bike Mountainbike 9
Danne84 Köpa ny MTB Mountainbike 7
sunkan82 Vad ska jag köpa för cykel?! Mountainbike 11
Niklaski Tänkte köpa en MTB Mountainbike 11
Em.A Köpa Trainer... Mountainbike 3
froxi Hjälp! Vilken MTB ska jag köpa? Mountainbike 12
kenny_lex Konsten att köpa en cykel. Mountainbike 2
Bergatroll Köpa cykel Mountainbike 4
Emson76 Köpa ny mtb Mountainbike 11
ckm Vad ska jag köpa? Mountainbike 11
ChippN köpa cykel Mountainbike 5
zanna_84 Vilken cykel ska man köpa??? Mountainbike 7
tojoe Var köpa Felt? Mountainbike 4
kalle anka NYBÖRJARE,köpa ny cykel. Mountainbike 7
sebr0ck Köpa cykel. Ny, begagnad, online? Mountainbike 11
climbermaja Köpa cykel?! Mountainbike 18
_andreas_ Uppgradera eller köpa ny hoj? Mountainbike 4
Ecce Köpa ny cykel - tips? Mountainbike 16
Khellros Köpa mtb i Gävle/Sandviken? Mountainbike 1
rubing Vilken cykel ska jag köpa! Mountainbike 0
Mathew Ska jag köpa denna?: Giant XTC 860 -02 Mountainbike 2
f97erna Köpa mtb i USA? Mountainbike 13
DGR Köpa Finish Line Mountainbike 6
UgO Köpa en cykel Mountainbike 3
skanberg Var köpa mössa i Gbg? Mountainbike 11
Marielle_Värmland Köpa MTB, men vad?? Mountainbike 5
avslutatmedlemskap150217 Köpa nya fälgar Mountainbike 3
4567 Köpa MTB?? Mountainbike 10
Släggan Köpa skivbroms för pengarna? Mountainbike 0
esteban Köpa MTB i Spanien Mountainbike 2
zeromaker Köpa Downhill MTB Mountainbike 0
Daniel Månström köpa hoj Mountainbike 2
hzz köpa mtb Mountainbike 11
Köpa komponenter Mountainbike 3
Köpa hoj i USA Mountainbike 1
Köpa cykel Mountainbike 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.