• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Ny grupp: "bushcrafting"?

Hej Admin!

Intresset för "bushcrafting" (har inget bättre uttryck just nu) och att bevara och förmedla gamla tekniker och metoder verkar växa. Vi är många här på Utsidan som är mera intresserade av att vistas mera prestigelöst ute i naturen utan att göra långa och svåra expeditioner eller hitta den perfekta utrustningen och jaga gram. Därför finns det nu ett önskemål om en egen grupp här på Utsidan. Det är svårt att hitta forum på svenska där vi kan diskutera dessa saker och med en egen grupp kunde vi ha olika trådar med olika tema eftersom begreppet "bushcrafting" innehåller många olika teman och tekniker. Att bara ha en tråd, som nu är fallet, gör att det blir svårt att hitta allting i slutändan. Flera av oss är säkert fortsättningsvis intresserade av utbudet och grupperna i övrigt men snälla, ge oss en grupp till! Vi lovar att förvalta den väl.

Här är tråden där vi diskuterar detta: https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=839734#post839734
 
Bushcraft skulle kunna försvenskas.

Kanske "Vildmarks-pyssel, ( -hantverk, -sysslor ).

Men de flesta kanske kommer använda buskkraft ändå.
 
Angående språkdiskussionen kan du låsa den i tråden som jag länkar till i mitt första inlägg. Ordet "pyssel" är nog inte riktigt rättvisande. men det hör inte hit.
 
Ska man se det hela en smula praktiskt/pragmatiskt så handlar det väl om sådant som är bra/nödvändigt att kunna om man ska vistas ute i det fria (annat än helt kortfristigt) och det oavsett om man är klätrtare, vandrare, cyklist, kanotist, dykare, skrinnare, fiskare, fotograf, seglare, upptäcksresande eller något annat? Kort sagt om sådant som är gemensamt för och därför inte redan sorterar under något av befintliga delfora. Vad vi sedan ska kalla det är en annan och mindre väsentlig fråga.
 
Tack för det Ålänning.

Nu kan jag fundera vidare på järngrytefrågan. Järngrytor med lock speciellt de där man kan lägga kol på locket utan att de ramlar av så lätt och kanske grytan har små ben så att det blir ett luftflöde under är nog speciellt dedikerad för sitt ändamål.

Lars Fält fick väl sin gryta kallad Fältugn och holländarna hade väl enligt sägnen sin gryta som sedan blev kallad Dutch Oven.

Nåväl namnet är inte viktigt utan själva hanteringen. Som jag förstått handlar det inte bara om en ”eldgrop” utan mer sofistikerade sätt att jobba med det här i matlagningen och avbakning, gräddning av bröd.

Ungefär som i en vanlig ugn med olika temperaturer och över och undervärme i olika grad. Att grädda med mer övervärme är tydligen att föredra i vissa beskrivningar.

Det behövs tydligen inte så många briketter eller kol eller öppen eld som man kan tro först tydligen, men som sagt jag är nyfiken på era erfarenheter ni som har erfarenhet av dessa gjutjärnsgrytor med lock.

För övrigt så är jag allergisk mot språklig förflackning men även jag har förstått att vissa ord på svenska inte har exakt samma innebörd och träffar rätt. Så jag kan leva med BC som för mig inte är exakt vad Preppers smyger runt och gör. Inte heller i överlevnadssnubbarnas värld är det en helt rätt beskrivning. Och framför allt ser jag en ännu större skillnad mellan lättviktspackarnas ideal och buskkraftarnas läderslöjdande bärande yxa och såg mm.

Men om vi nu bortser till språkbruket och snällt försöker förstå vad som avhandlas specifikt så finns det nog en hel del kul att ta upp.

Kunskap är lätt att bära.
 
Jag tycker nog att begreppsfrågan är lite klurig ändå, särskilt om man ska nyansera bushcraft från andra friluftsaktiviteter vilket det ju blir fråga om ifall man ska ha en extra undergrupp på forumet. Det är ju lätt att särskilja bushcraft från t.ex. skateboardåkande, men det blir ju lite luddigare om man jämför med vandring. Definitionsmässigt är ju bushcraft färdigheter i friluftsliv i stort och litet. Att säga att man sysslar med bushcraft handlar väl om att öva, träna, lära sig, dvs. friluftsliv med målet att utöka sina färdigheter.

Själv gör jag inte mycket av detta, när jag fjällvandrar är det själva färden som är målet. Då ser jag i regel ingen vits att bära en stor kniv att banka på, i stället för den lärorika utmaningen går jag mot det som gör vandringen smidigare. Min tur har alltså ett annat syfte. Jag försöker koka ner mina tankar om distinktionen i en eller två meningar för att se om de slår an en ton: Man använder sig av bushcraft i allt friluftsliv, men när man ägnar sig åt bushcraft är man specifikt ute efter att utöka sin färdighet.

Jag är också pigg på att lansera ett svenskt namn. ”Vildmarksskicklighet” blir mitt bidrag till debatten.
 
Ett slags manegementspråk för det svenska friluftslivet är ju redan här. BC är bara ett i raden av dessa ord. Bara att gilla läget.

Ryggsäck / fjolliga väska / har kanske regional eller ålders bakgrund?

Hängmatta / hammock / är nu betydelsen en speciell hängmatta för friluftsliv.

Preppers / betydelsen förberedda för att öppna konservburkar.

Pressening / tarp / oftast speciellt anpassad med flera öljetter och i rivstarkt tyg. Fast visst är det en pressening.

Footprint / extragolv / ett anpassat extra golv till tältet.

Powerwalk / kraftfulla valkar runt midjan som man walkar bort?
 
Språket utvecklas ständigt, det vi lärde oss för 60 år sen, kan vara rena rotvältskan idag.

På 50 talet inom scoutrörelsen var märkestagning tyngdpunkten, givetvis utomhus. Kniv och Yxa var verktyg och inget mer. Givetvis fanns snidarknivar av Moras modell i patrullådan och de brukades. Vår patrull hade dessutom fått snidarknivar från Sheffield av vänliga föräldrar, idag säljs dylika som bildhuggarjärn.
En av inspirationsböckerna var Ute (9129554349) med efterföljare för friluftsungdom när RS drog ut, men även specifika Scout inspirations böcker låg inte långt efter timmerarbeten i Fältarbetsreglementen.

På 2000-talet har Sjöviks FHS gett ut Enkelt Friluftsliv och inspiratonsboken Färd.
Som ledare i Friluftsfrämjande läste vi och studerade vi En bok om friluftsliv (9138610639) inför att leda utflykter med Strövare och ledare.

I början av 80-talet rustades samhällsskyddet, skyddsrum och civilförsvar, den förbedde har ett bättre startläge. I hemkommunen blev jag instruktör i CFF. De lärare som lärde oss, vid kurser och seminarier hade gedigen bakgrund och verklighetsnära tänk. Det resulterade i boken Överleva i det sårbara samhället (9153414861) CFF har givetvis givet ut egna små handböcker och pamfletter.

FM, Armén släppte Lars Fälts HB Överlevnad, den finns som .pdf på nätet https://www.silverheart.se/images/media/Ov3rl3vnad.pdf och kan beställas i bokhandel (M7734-472091). Inte gjorde de FM kurserna ont.
Alla försvarsmakter har sina och klarar man språket finns det hyllmetervis av dylika. Den som USDF gett ut täcker alla beboliga klimatzoner.

Som en motkraft till tekniksamhället började anglosaxiska skribenter skriva om Bushcraft. I efterföljd till egenfarmade Seymour Självhushållning (9100429651), De gamla hantverken,(9134517634) och Handens redskap och verktyg (9137084313) samt Lev som en bonde av Kämpargård (978911306938) gammaldags trapperliv etc. Bland annat Ray Mears (0340834811) och Mors Kochanski (1551051222).

Allt medan ursprungsfolken dagligen brukar de här metoderna vare sig de lever i Amerika, Afrika, Karibien, Australien eller på Nordkalotten.

Buscraft med närapå 20 år på nacken har ersatt Enkelt friluftsliv.

go tur
 
Senast ändrad:
Jag tycker nog att begreppsfrågan är lite klurig ändå, särskilt om man ska nyansera bushcraft från andra friluftsaktiviteter vilket det ju blir fråga om ifall man ska ha en extra undergrupp på forumet. Det är ju lätt att särskilja bushcraft från t.ex. skateboardåkande, 1 men det blir ju lite luddigare om man jämför med vandring. Definitionsmässigt är ju bushcraft färdigheter i friluftsliv i stort och litet. Att säga att man sysslar med bushcraft handlar väl om att öva, träna, lära sig, dvs. friluftsliv med målet att utöka sina färdigheter.

Själv gör jag inte mycket av detta, när jag fjällvandrar är det själva färden som är målet. Då ser jag i regel ingen vits att bära en stor kniv att banka på, i stället för den lärorika utmaningen går jag mot det som gör vandringen smidigare. Min tur har alltså ett annat syfte. Jag försöker koka ner mina tankar om distinktionen i en eller två meningar för att se om de slår an en ton: 2 Man använder sig av bushcraft i allt friluftsliv, men när man ägnar sig åt bushcraft är man specifikt ute efter att utöka sin färdighet.

Jag är också pigg på att lansera ett svenskt namn. ”Vildmarksskicklighet” blir mitt bidrag till debatten.
1 Varför skulle man jämföra det med vandring? som att jämföra träslöjd i skolan med gymnastiken.

2 Då har du nog inte förstått innebörden av "bushcraft". Att slå upp ett hillebergtält är inte bushcraft och inte heller att koka vatten på gaskök eller att öppna en påse frytorkat. Bushcraft som jag tolkar det är att man mer går "back to basic" och lever lägerliv alá grottmänniska och helst utan moderna hjälpmedel. En form av rollspel nästan när man söker urgamla metoder för att berika friluftslivet.
 
Snälla ni, kan vi låta denna tråd enbart vara en vädjan för att få en egen bushcraftgrupp? Så kan vi fortsätta bushcraft-diskussionerna i den andra tråden tills vidare: https://www.utsidan.se/forum/s ... 4#post839734

Det blir för rörliga annars. Detta är alltså inte en ny grupp utan bara en förfrågan. Jag ska se om jag kan hitta ett smartare sätt att kontakta admin ifall de inte läser sin egen "tipsa-om-förbättringar-plats".

Läs den andra tråden och kopiera in era inlägg ovanifrån där ifall ni har något vettigt att säga. Ni som bara trollar kan väl hitta någon annan plats att leka på? Snälla...
 
Tack!

Språket utvecklas ständigt, det vi lärde oss för 60 år sen, kan vara rena rotvältskan idag.

På 50 talet inom scoutrörelsen var märkestagning tyngdpunkten, givetvis utomhus. Kniv och Yxa var verktyg och inget mer. Givetvis fanns snidarknivar av Moras modell i patrullådan och de brukades. Vår patrull hade dessutom fått snidarknivar från Sheffield av vänliga föräldrar, idag säljs dylika som bildhuggarjärn.
En av inspirationsböckerna var Ute (9129554349) med efterföljare för friluftsungdom när RS drog ut, men även specifika Scout inspirations böcker låg inte långt efter timmerarbeten i Fältarbetsreglementen.

På 2000-talet har Sjöviks FHS gett ut Enkelt Friluftsliv och inspiratonsboken Färd.
Som ledare i Friluftsfrämjande läste vi och studerade vi En bok om friluftsliv (9138610639) inför att leda utflykter med Strövare och ledare.

I början av 80-talet rustades samhällsskyddet, skyddsrum och civilförsvar, den förbedde har ett bättre startläge. I hemkommunen blev jag instruktör i CFF. De lärare som lärde oss, vid kurser och seminarier hade gedigen bakgrund och verklighetsnära tänk. Det resulterade i boken Överleva i det sårbara samhället (9153414861) CFF har givetvis givet ut egna små handböcker och pamfletter.

FM, Armén släppte Lars Fälts HB Överlevnad, den finns som .pdf på nätet https://www.silverheart.se/images/media/Ov3rl3vnad.pdf och kan beställas i bokhandel (M7734-472091). Inte gjorde de FM kurserna ont.
Alla försvarsmakter har sina och klarar man språket finns det hyllmetervis av dylika. Den som USDF gett ut täcker alla beboliga klimatzoner.

Som en motkraft till tekniksamhället började anglosaxiska skribenter skriva om Bushcraft. I efterföljd till egenfarmade Seymour Självhushållning (9100429651), De gamla hantverken,(9134517634) och Handens redskap och verktyg (9137084313) samt Lev som en bonde av Kämpargård (978911306938) gammaldags trapperliv etc. Bland annat Ray Mears (0340834811) och Mors Kochanski (1551051222).

Allt medan ursprungsfolken dagligen brukar de här metoderna vare sig de lever i Amerika, Afrika, Karibien, Australien eller på Nordkalotten.

Buscraft med närapå 20 år på nacken har ersatt Enkelt friluftsliv.

go tur
Tack för en vidsynt betraktelse.

Som så många gånger har John / Seobserver en intressant och en vitt spännande berättelse att delge. (Trots alla förkortningar...)

Ordet ”bruka” finns ofta med. Jag finner till min glädje mycket klokhet att ”bruka” .

Tack John!

Bara att suga i sig.
 
1 Varför skulle man jämföra det med vandring? som att jämföra träslöjd i skolan med gymnastiken.

2 Då har du nog inte förstått innebörden av "bushcraft". Att slå upp ett hillebergtält är inte bushcraft och inte heller att koka vatten på gaskök eller att öppna en påse frytorkat. Bushcraft som jag tolkar det är att man mer går "back to basic" och lever lägerliv alá grottmänniska och helst utan moderna hjälpmedel. En form av rollspel nästan när man söker urgamla metoder för att berika friluftslivet.
Hehe, jag inser när jag började skriva på svaret att jag hade hittat en definition för bushcraft som jag själv var nöjd med, så det här svaret blev något av ett manifest för något jag själv inte ägnar mig åt så mycket. Lite mer än jag tänkte när jag började skriva alltså. Ta till vara på det du vill, och håller du inte med kan du väl lämna ett ”tack för visat intresse” när jag nu gjort mig besväret? =)

För det första, tråden går ju ut på att på ett friluftsforum diskutera det som är bushcraft, och då måste man väl på något sätt kunna definiera när det slutar vara annat friluftsliv (som redan finns representerat) och blir bushcraft? Bushcraft består delvis av att vandra runt i skogen, men allt vandrande i skogen räknas inte automatiskt som bushcraft, som du själv illustrerar. När blir det bushcraft?

Jag ser mig nog inte som en bushcraftare per se, men jag läser en del om det och har sprungit på t.ex. Ray Mears fina tv-serier. Det som lyfts fram är ju hela tiden förmåga och skicklighet i att leva ute. ”Craft” betyder ju hantverk/kunskap. Det är ju både något man kan praktisera vid behov och ägna sig åt att förfina. Som jag förstår begreppet är att kunna läsa terrängen för att välja lägerplats ett exempel på att använda sig kunnande som ingår i bushcraft, även om man tänker slå upp ett hillebergtält på lägerplatsen efter att man använt sina bushcraftkunskaper för att bestämma var det ska stå. Att läsa vädret är också något som jag tänker mig ingår i bushcraft, men som appliceras på allt friluftsliv (därmed inte sagt att alla läser väder bra). Poängen är att färdigheter som, som jag förstår det, måste räknas som bushcraft kommer till nytta och används i allt friluftsliv.

När man som du beskriver vill gå tillbaka till basics inom bushcraft så är det väl för att man vill bli bättre på de där förmågorna som gör att man kan klara sig utan gaskök? Det är den gemensamma nämnaren jag kan komma på för det som räknas som bushcraft, just att man vill utöka kunskap och förmåga att klara sig med mindre. Det går väl inte att dra någon kategorisk gräns för när något slutar vara bushcraft mellan att göra upp eld med tändstickor, tändstål eller friktion mellan träbitar? Det kan ju inte handla om vad som är historisk teknik, för tändstålet är ju den modernaste ”uppfinningen” av dessa tre. Det måste väl vara det alternativ av de tre som är nästa utmaning i att göra upp eld för den som tränar på det som gör att man övar på bushcraft?

Det mesta man gör kan man göra i olika stor utsträckning. Jag fjällvandrar någon eller några veckor per år, men de som går Gröna Bandet fjällvandrar så klart ”mer” än jag, i större utsträckning. Det vore rimligt att det skulle funka på samma sätt med bushcraft. Vill man träna på att sova ute kan man göra det under tarp eller utmana sig mer och göra det i egentillverkat vindskydd.

Jag kollar lite på videor från bushcraftare. Ibland får jag intrycket av en prylsport där man premierar obekväma små ryggsäckar med hög egenvikt och att använda knivar när man borde använda yxor. Nja, det ska kanske tas med en nypa ironiskt salt, men någonstans hoppas jag att det går att spåra den poäng jag försöker göra. Hur som helst, om man propagerar för ett underforum som är distinkt från alla de redan existerande tror jag att det blir tydligast om man lyfter fram perspektivet att man är ute för att träna och förbättra sin förmåga, skicklighet och erfarenhetsbaserade kunskap. Annars tycker jag att det är svårt att särskilja bushcraft från en annan tur i skogen.
 
Det är väl upp till er att bestämma. :)

"Bushcrafting" verkar vara ett vedertaget begrepp även på svenska men "vildmarkskunskap" eller liknande duger bra för mig. Kul om ni vill hjälpa oss, det här är ju ett övergripande ämne som alla kan ha nytta av oavsett om man cyklar, campar, vandrar eller fiskar. Med möjligheten till undertrådar skulle det gå att föra vettiga och givande diskussioner. Tack för responsen! Glad påsk!
 
Tack för vänliga ord, efter ett liv med förkortningar är det svårt att sluta, ursäkta. Här en nyckel.

RS Rover Scouter (äldre 1a klassare av bägge könen)
FHS Folk Hög skola
CFF 1 Civilförsvars förening
CFF 2 Civilförsvars Förbundet
FM Försvars Makten
USDF United States Defence Forces

Glad Påsk o tur
 
Bra böcker i dessa lästider

Böckerna Green Woodwork av M Abott (0946819181) och Primitive Living, Self-Suffenciency, and Survival Skills av T J Elpel (9781592282081) rekommenderas starkt, primitiva metoder är mycket träålder.

go tur
 
Senast ändrad: