Nässlor

Hej Utsidare!

Förutom det vanliga sättet att koka soppa på nässlor har jag förstått att man kan hålla nyplockade nässlor över en lägereld/glödbädd och låta dem sloka för att sedan vara ätbara (brännhåren eldas upp). Jag har för mig att Ray Mears eller någon annan brittisk "bushcrafter" har gjort detta i teve vid något tillfälle.

Har någon av er provat detta och i så fall; hur var det? Jag tänkte jag skulle testa själv nu i veckan när jag ska till skogs.

/Nyfiken Sten


EDIT: äsch... nu hittade jag det här http://www.utsidan.se/cldoc/brannassla.htm - där finns ju faktiskt lite info. Jag missade artikeln.
 
Skall man få i sig någon näring så måste man äta stora mängder, och då måste man blanchera dem kort i vatten, sedan kan man krama ur vattnet. Det går otroligt mycket fortare än att hålla nässlor över en eld!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Okej

Tack för det Kurt! I de fall kokkärl finns att tillgå är blanchering alltså att föredra, intressant. Jag ska hursomhelst testa båda sätten, det kan vara kul.

Simma lugnt och tack för info.

/TungSten
 
Källman slog ju hål på myten om C vitaminer från nässlor, att koka gröt på dem klarade nog bara repslagare av.
83% vatten.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips