Modifiera Jörnkängor = helgerån?

Hej

Sitter här med en fundering... Jag har precis börjat använda ett par Jörnkängor som stått ett par år i garderoben. De passar mina fötter fantastiskt bra! Men...de skaver på vaderna. Jag tillbringade tonårstiden med att spela fotboll och har fått relativt kraftiga vader. Kan inte ha höga gummistövlar eller skinnstövlar - känns som kompressionsstrumpor. Tighta jeans ska vi inte prata om... Har tidigare haft relativt låga kängor som inte givit några problem. På bilden nedan är det kängorna till vänster och i mitten. De har en polstrad överkant. De längst till vänster kan jag snöra och knyta hela vägen upp. De i mitten har jag hoppat över de översta hällorna på. Jörnkängorna längst till höger behöver jag hoppa över de tre översta på och då upplever jag ändå, polstringen till trots, att de skaver...
4EDA7C09-0BAB-482A-9DAC-09E82516CEC0.jpeg

Min fråga är: vågar man lämna in Jörnkängorna till en skomakare som kortar av kängornas överkant, eg tar bort en bit av själva lädret och flyttar ner postringen, 5-8cm? Vågar man fråga Jörnskomakaren eller skulle han se det som ett helgerån, att någon tycker att hans hantverk inte är bra nog? Mina fötter stortrivs verkligen men mina vader får röda skav...
 
Vågar man fråga Jörnskomakaren eller skulle han se det som ett helgerån, att någon tycker att hans hantverk inte är bra nog?
Efter allt jag har läst här på Utsidan skulle jag inte prova att lämna de skor där för ändring. Inte i första hand att jag tror att han inte vill göra jobbet men för att han verkar väldigt upptagen med produktionen.
Min fråga är: vågar man lämna in Jörnkängorna till en skomakare som kortar av kängornas överkant, eg tar bort en bit av själva lädret och flyttar ner postringen, 5-8cm?
Jag kan tänka mig att där finns skomakare som kan göra jobbet, själv skulle jag troligen fråga hos Lundhags i Järpen, de kan väl göra denna ändring (om de vill).

Henning
 
Klipp ett 5 cm långt smalt v-format jack i bakkanten, och tejpa ihop med silvertejp & liquisole ...
Obs. Mina fixar-hacks blir lite konstiga ibland. :)
 
Varför måste du snöra hela vägen upp?
Det gör jag aldrig på höga kängor, brukar snöra ett, två eller tre hål upp efter skaftet och sen linda överflödigt skosnöre runt skaftet innan jag knyter.
De sista hålen gör ingenting för stabilitet eller dylikt imho, men jag gillar likväl höga skaft om det är blött eller snöigt.
 
Varför måste du snöra hela vägen upp?
Det gör jag aldrig på höga kängor, brukar snöra ett, två eller tre hål upp efter skaftet och sen linda överflödigt skosnöre runt skaftet innan jag knyter.
De sista hålen gör ingenting för stabilitet eller dylikt imho, men jag gillar likväl höga skaft om det är blött eller snöigt.
Jag knyter inte hela vägen upp, jag lämnar de översta tre. Och de skaver ändå...
 
Om de skaver vad har du för val?

Sälj eller modifiera. Du torde inte börja använda skor som skaver. Jag vet att jag inte gör det.

Om det varit mina kängor och de i övrigt passade så hade de åkt in till skomakaren för modifikation. Lyckligtvis passar mina Jörn M96 utan modifikation.

Du skulle också kunna prova med tjockstrumpor som går högre upp. Det kan eventuellt hjälpa mot skav. Men gissningsvis så räcker det inte, så det slutar med modifikation i alla fall.
 
Jag ser på mina Jörnisar att de saknar polstringen du har högst upp, kanske räcker med att sprätta bort denna?
Sen tror jag också på långa tjockstrumpor om du inte använder det redan, som går upp ovanför skaftkanten.

Edit: Tycker inte att det är helgerån att modifiera prylar så de passar, än vad det gäller. Bättre att fixa till så man är nöjd med funktionen på det man har än att leta nytt hela tiden.
 
Senast ändrad:
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
magnusk750-2 Modifiera Haglöfskängor Kläder 2
RangerJoey Modifiera Meindl kängor Kläder 2
JohnWedin Testa jörnkängor Kläder 8
Mel W Fixa hälgrepp i Jörnkänga Kläder 2
avslutmedlemskap0904 Jörnkänga Kläder 5
Karolina P Värde på nya Jörnkängor? Kläder 6
FBJTOR Jörnkängor, Hjälp! Kläder 22
T.S Jörnkänga med värdelös sula Kläder 4
hallonraden jörnkängor Kläder 20
Kay Tiger Dansat i Jörnkängorna Kläder 9
thomastg Jörnkänga? Kläder 17
mattes Jörnkängor Kläder 1
Jörnkängor Kläder 1

Liknande trådar

Logga in