Måste man vara rik för att vandra i fjällen?

En bra tråd tycker jag! Inspirerande och full av goda råd och gamla skrönor. Ett gott tips kan vara att snegla lite på olika bushcraftforum eller dyl där det väldigt ofta inte handlar om vikt utan hur väl man klarar sig med gamla pryttlar och en kniv. Gärna som man gjort själv. Kan ju också ge lite idéer för hur man kommer billigt undan. Och jag håller verkligen med alla som säger att man bör tänka efter vad man vill ha ut av sitt friluftsliv.

Skickat från min D6603 via Tapatalk
 
Nu har jag läst den här tråden och kan inte låta bli att störa mig lite på alla som skriver "det blir typ bara 2000kr" eller "det handlar bara om att vilja" eller "det kostar som en semsterresa".

Poängen i den här tråden har ju varit att visa att priset kan bli en bråkdel av vad man tror. Dvs fler personer med låg inkomst kan ägna sig åt denna hobby. Sen vet vi ju alla att allt kostar pengar i nån mån. Med tanke på att här kommit fram fina råd hur man i stort sett friluftsar gratis så tycker jag ditt klagomål är lite långsökt.
 
Nu har jag läst den här tråden och kan inte låta bli att störa mig lite på alla som skriver "det blir typ bara 2000kr" eller "det handlar bara om att vilja" eller "det kostar som en semsterresa". TS skriver ju att det är mycket knapert... Jag har vuxit upp med tre syskon och en mor som var dagisfröken, vi hade det inte knapert men inte så mycket extra (semsterresor, elektronikprylar mm). Hade dock kompisar som levde knapert och förstår vad det innebär. Det betyder att ett av barnen får nya vinterskor, de andra får ha förra årets (för små) eller avlagda från storesyskonen (för stora). Det betyder att mamman inte har råd att gå till tandläkaren. Det betyder ledsna barn vid varje skolutflykt för att de bara har med sig en limpmacka. Det betyder underkänt i idrott för att de inte har råd med skridskor. Jag kan skriva länge till. Att inte kunna lägga undan ett enda öre per månad - då tar det lång tid att få ihop ens 500kr...
/.../
Vad vill jag då säga? Jo, det går att ha ett friluftsliv med mycket av det man redan har. Men för vissa finns inte utrymmet med "bara en tusenlapp"t!

Att en rent fattig människa som lever på existensminimum inte har råd med fjällvandring säger sig själv. Där faller det främst på resan tror jag, inte prylarna. En sån person har å andra sidan inte råd med längre resor öht. De flesta i Sverige bor ju ändå nån eller några tusen kr från fjällvärlden .. Under mina år som arbetslös var fjällen en avlägsen dröm..

Å andra sidan är ju inte att inte vara fattig liktydigt med "rik".
Många som har det om inte fattigt så iaf halvknapert kan ta sig iväg

Vi var iväg ibland även när bara en av oss i hushållet hade inkomst.
 
Skall man ha det senaste, modernaste och dyraste så är det klart att det kostar pengar. men som så många andra så började jag med ett billigt spritkök från Jula, sovsäcken var en gammal militärsäck från farsan och skorna/kläderna var det man hade hemma. tältet lånades av en jobbarkompis som hade några år på nacken, itabs byxor tillsammans med regnställ, packpåsarna var icakassar osv.

efter åren så riktade man mer in sina inköp, när det var dags för en ny jacka så var det en regn och vindtålig avsedd för vandring istället för den där fräcka dunjackan på rea. en fräck fickkniv hittades på rean, ett begagnat trangiakök utav en kompis som ville byta upp sig.

efter ett antal år så hade man en garderob med funktionella kläder och prylar anpassade för fjällvandring och även vardagsliv. denna vägen tror jag de flesta faktiskt har vandrat.

börja med att specificera en lista på vad som skall med på nästa äventyr, man blir föga rädd när man ser hur lite som faktiskt går åt.
 
Spännande reflektioner och många kloka svar.
Viss chans till upprepning men bidrar med mina tankar.

Skulle påstå att många köper utrustning av högra kvalité (och pris) än de behöver. Att vilja ha och vad man behöver är olika saker. Med det sagt så kan friluftsliv bli billigare än vad det i själva verket är för många.

Visst är det en tröskel som någon skrev. Har man inga saker så är det ju en del som ska införskaffas. Men slår man sedan ut den kostnaden på antal turer så ser jag friluftsliv som en billig sysselsättning. Jag var just uppe å vandra. Behövde inte någon ny utrustning så det kostade mig "bara" 600kr i bensin och kanske 600kr i mat (mat ska man ju äta hemma också).

Jag för statistik över hur många nätter jag använder mina tält. Ett tält för 7000kr bör du med lätthet kunna använda över 100 nätter. Dvs 70kr natten. Inte så farligt, men visst man ska ju kunna köpa det för 7000kr vid något tillfälle.
 
Mycket kan man tillverka själv: http://andersj.se/ Anders Jonsson har en superbra hemsida. Verkar vara rena uppfinnargeniet.

Måste man handla nå't, kolla gärna på Intersports McKinleykläder och prylar.

Jag har sovsäck, handduk, myggnät, brallor, underställ mm av det fabrikatet och har noll problem med dom. Ok, det kanske inte är nå't för att ta sig genom videsnår i Sarek.

Såg på Tradera (tror jag) en Haglöfs Alaska eller om det var Grönland ryggsäck, den var billig. På ett loppis i sta'n fanns en likadan för 300 Kr, jag köpte en anonym för 50 kr till hustrun.

Vandra mellan STF-stugor men sov i tält så blir avgiften ca 100 kr i stället för över 300. Man har tillgång till köket i stugan så stormkök behövs inte, även om det är superhärligt att plocka fram det och laga lunch ute på fjället.

Finns flera trådar här om att fixa egen fjällmat, borde vara billigare än färdigköpt.

Som slutsats vill jag säga: Det man saknar i pengar får man spendera som tid. Det innebär ju en del timmar att tillverka själv.
 
(...) Där faller det främst på resan tror jag, inte prylarna. En sån person har å andra sidan inte råd med längre resor öht. (...)
Nja, just detta borde vara det sista bekymret, bara man är lite flexibel med tid (och det brukar ju vara så, att man antingen har tid eller pengar). Jag liftade vart jag än skulle, ända tills jag (sent i livet) hade små barn att ta hänsyn till. Det blev både fjäll, andra berg, alla länder i Europa och en hel del i Nordafrika och Mellanöstern. Mina döttrar gör det fortfarande, och det går utmärkt även om det blivit mindre vanligt.
Nu finns dessutom hela härliga delningsekonomin inom ett musklick. Googla "samåkning" och se hur mycket som hoppar fram :)
På samma sätt går det numera att övernatta hos varandra, byta bostad med folk på semestern etc.
 
Clas Ohlsson:
  • Triangiakök, 399 (1 kg)
  • 65l ryggsäck, 599 (2 kg)
  • tält 3-mans, 395 (3,2 kg) (jag och en kompis sommarpaddlade och bodde i vindskydd/under en presenning några nätter flera år i rad, så seriöst, det behöver inte vara stort bättre.)
  • sovsäck, 249 (1,24 kg)
  • Totalt: 1642 kronor, ~7,5 kg
Naturligtvis är tältet väl stort för en ensam person, men jag tog bara det som fanns på CO för att få ett snabbt exempel...

Äta måste du likväl, torka mat går bra att göra själv i ugnen, så det behöver inte kosta så mycket extra. Joggingskor och vanliga kläder duger gott, regnställ har du väl hoppas jag.

Kort sagt, man väljer själv vad man vill betala, och så vansinnigt tungt blev det ju inte. Sedan måste man ju inte fara till "fjällen", närliggande vandringsleder kan vara nog så vackra, och är bra mycket billigare och lättare att ta sig till :).
 
]tält 3-mans, 395 (3,2 kg) (jag och en kompis sommarpaddlade och bodde i vindskydd/under en presenning några nätter flera år i rad, så seriöst, det behöver inte vara stort bättre.)
.

Håller med om att man ska leta utanför de vanliga friluftsaffärerna om man ska komma ner i pris, men jag har ett sådant tält och det är inte lämpligt för kalfjäll, det kommer att blåsa omkull vid "normala" fjällvindar. En presenning från överskottsbolaget för 60kr är lite bättre, som jag var inne på i ett tidigare inlägg. Den går att få upp så den håller, men det kommer att kunna bli väldigt dragigt, så jag skulle inte tycka det är en bra lösning för kalfjäll, men inga problem i skogen.
 
Håller med bägge, men skulle nog hellre satsa på militärt överskott typ Garderoben och Röda Stjärnan före Clas Ohlsson o.d. Tyngre, men rejälare (och för det mesta billigare). Men man vet aldrig, Biltema sålde ett tag fina Fire Maple-kök som no-name till löjliga priser.
 
Om man vill göra en fjälltur så blir det spara själv och torka mat själv.
Sedan kan man ju köpa billig utrustning och klara det ändå på turen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vandrafjäll Jag måste varna för lundhags husky 3-pin Utrustning allmänt 16
mr_neo En "mental orgasm" måste dokumenteras... Utrustning allmänt 3
NJUTERISOLNEDGÅNGEN Gps varför när man har det i mobilen? Utrustning allmänt 59
jl2359 Hur byter man bärsystem på ramryggsäck? Utrustning allmänt 14
wsimon Vandringsryggsäck för kvinnor, som man? Utrustning allmänt 5
desireman Hur rengör man en ryggsäck med vätskesystem? Utrustning allmänt 7
avslutmedlemskap0904 Hur ska man tänka och vilka är alternativen Utrustning allmänt 7
DoktorGlas Hur gör man med ändarna på paracord? Utrustning allmänt 31
swmp Hjälp i sko och kängdjungeln - samt hur håller man fötterna torra? Utrustning allmänt 36
salvion Stol att ta med när man vandrar + mc resan Utrustning allmänt 16
Idaloow Vart kan man sälja sina begagnade friluftsprylar? Utrustning allmänt 3
Beatrice87 Hur man fyndar utrustning! Utrustning allmänt 6
pettisson Kan man låna utrustning i Sverige idag? Utrustning allmänt 6
poptos81 Förslag på app som visar sträckan man gått och som är batterisnål. Utrustning allmänt 13
aksello Vart kan man köpa metallspännan likt denna? Utrustning allmänt 8
Uteman Hur diskar man? Utrustning allmänt 16
Letaren Vågar man chansa på en rygga? Altra 75 Utrustning allmänt 5
A.Westberg Friluftsmobil - vilken ska man välja? Utrustning allmänt 9
avslutatmedlemskap160620 Vad får man här? Utrustning allmänt 17
ekis Slipa en yxa från grunden, hur gör man? Utrustning allmänt 16
FruNalleman Hur stora skor ska man ha egentligen? Utrustning allmänt 23
såg söker efter en internet sajt där man kan beställa både vulkan o hammok Utrustning allmänt 3
PenttiVarg Ryggsäck när man ska gå med hund Utrustning allmänt 6
Aleks_T Sjukvårdsprylar, vart får man tag på sånt? Utrustning allmänt 51
Kanii Var hittar man grövre utrustning? Utrustning allmänt 13
desireman Har köpt nya kängor! Hur sköter man dom? Utrustning allmänt 13
MartinR Var köper man bra nätpåsar? Utrustning allmänt 8
Jamte Multiverktyg - vllken skall man välja? Utrustning allmänt 21
greendanger De levde två sommrar, eller var hittar man nya meshskor?? Utrustning allmänt 1
Runningman Vilken Armbandspedometer ska man välja? Utrustning allmänt 0
seved1 Här sitter man o snorar Utrustning allmänt 17
Elle_belle Ingår sändarbälte när man köper pulsklocka? Utrustning allmänt 14
Annicas fjällängtan Snöskor- vad ska man köpa för några Utrustning allmänt 15
farsgubben Vars köper man byxholkar för kortväxta?? Utrustning allmänt 4
mariaa Vilken kikare ska man köpa? Canon 12x36 IS II? Utrustning allmänt 13
Niithro Vad behöver man för att bestiga Kebnekaise? Utrustning allmänt 19
Nitsson Var kan man köpa djungelkängor? Utrustning allmänt 22
mipert Hur kapar man 5 cm slana med ett snitt med Morakniv? Utrustning allmänt 186
svanbom Hur går man in ett par vandringskängor? Utrustning allmänt 1
majjen Vad ska man med GPS till? Utrustning allmänt 2
Staffan Andersson Jaaa vad ska man säga om denna? Utrustning allmänt 15
tunturi vattenfilter, vad ska man tänka på Utrustning allmänt 1
haskell Var köper man tvålflingor? Utrustning allmänt 11
Martin Fjäderlätt Kan man tvätta sig med YES? Utrustning allmänt 53
fredric_verklig.se Hur får man egentligen plats med 2 veckors.... Utrustning allmänt 15
såg lite om min efrarenhet är att man klara sig både och. Utrustning allmänt 0
ÅsaB Ny tranceiver - vilken ska man välja? Utrustning allmänt 0
PeterOom VHF - vad skall man kolla efter Utrustning allmänt 4
cronhjort blir man blöt i X-Factor? Utrustning allmänt 0
Boelle Hur tvättar man tältet ? Utrustning allmänt 5

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.