• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Marmot Lithium vs Helium

Jag hade en Marmot Hydrogen i somras som jag använde när jag vandrade Kungsleden under augusti månaden och tyckte att det var kallt på nätterna.
Funderar på att skaffa mig en ny tre säsongs sovsäck och valet ligger mellan Marmot Lithium vs Helium.

Jag vill gärna ha en sovsäck som inte tar för mycket plats i ryggsäcken (vill gärna få in den i nedra facket av en Kajka 85L).

Har du erfarenhet av Helium och Lithium? Vad tycker du om dem?
Är det overkill med en Lithium för fjällvandring under somrar (höst och vår kanske i framtiden också, kommer troligen inte vandra under vinter)?
Hur mycket mer plats Marmot Lithium tar jämfört med Helium?

Är det andra sovsäck som rekommenderas här?

Tack i förhand för alla tips och råd!
 
Jag har en Helium, långa varianten. Jag har använt den under sommaren på norska kusten och i fjällen i slutet av september när första snön föll ovanför Ammarnäs. Jag upplever att den funkar bra under båda säsongerna. I september bar jag ett underställ i säcken utan att frysa det minsta och det var ändå ett par minus, så den håller nog utlovad temp. Det var inte värmebölja i Norge, så den funkade bra där också.

Jag har funderat på om jag skulle haft en Lithium istället för att klara turer senare på året, men har nog landat in i att Helium var rätt ändå. Jag tror att Lithium blir väl varm på sommaren.

Jag har inte jämfört storlekar, men jag har sovsäcken i en Bergans Rondane 46 på kortare (2-3 dagar) utan att det blir trångt. Den har ett bottenfack som jag kan pressa in säcken i om jag verkligen vill, så nog borde den funka i nederfacket på Kajkan.

Sammantaget är jag nöjd med Helium som 3-säsongerssäck.

Skickat från min G8231 via Tapatalk
 
Jag har en Helium och har tyvärr inget att jämföra med. Den används sommar och höst vid fjällvandring, men måste även duga inomhus (halvöppen) vid stugturer under vårvintern. Jag är mager och frusen och sover oftast i Woolpower underställ samt sockar, vid minusgrader dessutom en fleecetröja. Jag är mycket nöjd med säcken.

Vid packning rullar jag den hårt och pressar ner den i en Exped packpåse. Sen ryms den utan problem i botten av en FR Raven Gyro eller Råive, 70 resp. 80 liter.
 
Jag har en Marmot Hydrogen long för sommarbruk och en Marmot Pinnacle long (lite varmare än Helium, T Limit -12,2C, TComfort -5,5C, 800CUIN) för 3-säsongsbruk. Tycker dessa kompletterar varandra bra, men skulle jag välja bara en sovsäck för hade det varit en Helium. Jag sover normalt i underställ och sockar, och för sommarsäsong tycker jag Lithium är en för varm sovsäck om man inte är väldigt frusen. Pinnacle har en fördel med en dubbel "footbox", dvs dubbla lager dun kring fötterna och krage vilket Hydrogen/Helium saknar.

Jag förvarar mina sovsäckar under vandring i vattentäta kompressionsfodral (Sea-to-summit eVent compression dry sack) där storlek "small" fungerar bra med Hydrogen och "medium" för Pinnacle. Båda sovsäckarna ryms lätt i underfacket på min Artcteryx Bora 80, Hydrogen behöver bara halva underfacket för att rymmas.

Komplett med kompressionsfodral väger Hydrogen long 910g och Pinnacle long 1400g.
 
Vilket liggunderlag använde du?
Jag har en Thermarest Neoair Xtherm som fungerar bra. Har lärt mig att inte ha för mycket luft i vid användning. Tycker att det är lite jobb med att fylla den med luft vid användning. Har köpt en sån där maskin som gör det åt mig nu men den låter en hel del och var onödigt dyrt.
 
Jag har Lithium Long, men jag har den som vintersovsäck. Den klarar ungefär till -12 innan den blir för kall. Tyvärr har den ingen värmekrage så det blir lite läckage där. Men vikt/värme-ration är väldigt bra. Jag är lite missnöjd, eftersom den är lite för kall vid vintertältning om det blir riktigt kallt.