Lhasa->Kathmandu via EBC

Hej,

Undrar om någon har tagit sig den sträckan landvägen. Och i så fall har någon rekommenation eller tips att dela med sig av.

/M
 
hej
jag har inte själv tagit den vägen men har för mig att det är enklare att ta sig från tibet till nepal än tvärt om.

om man skulle ta vägen från nepal till tibet var man tvungen att ha ett kinesiskt visa innan man kommer till nepal/indien. sedan fick man hitta en organiserad tur med en grupp för att få komma till lahsa. i lahsa skulle man hoppa av sin organiserade grupp som fortsätter till baka till nepal.

då har man lurat systemet. visa som man skulle fått i nepal skulle bara räcka till en liten rundtur med en grupp och direkt återfärd men nu har man redan ett riktigt giltigt visa som man får göra egna resor på.

Jag tror resan den resan jag beskrev kan gå ganska fort eftersom det är med bil och någon sa att man skulle vara försiktig med höjdsjuka

jag tror på att testa denna typen av forum:
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/forum.jspa?forumID=19
http://www.lonelyplanet.com/thorntree/forum.jspa?forumID=16
 
Det är möjligt att vandra över Nangpa La via nepalesiska agenter, då krävs att man går i en grupp med bärare och gajd, etc. Även om rutten för den som är väl acklimatiserad egentligen inte är svårare än att gå än Kungsleden måste man ha gajd. Det handlar om att få pengarna att stanna i Kathmandu.

Jag har inte gått över Nangpa La. Det lilla jag vet är att det är ett förhållandevis lätt pass som förr användes för handeln mellan Khumbu och Tibet. Lokalbefolkningen använde yakar för att bära diverse cargo över. Periodvis är det mycket spänt i området p g a ockupationen av Tibet. Häromåret sköt de kinesiska ockupanterna kallblodigt ner ett antal tibetaner som var på flykt från förtrycket i Tibet http://en.wikipedia.org/wiki/Nangpa_La_killings

Det är svårt att uppskatta läget nu. Vissa perioder har turister lyckats vandra över gränsen och komma ned i övre Bhote Kosi. Andra perioder har ockupanterna stoppat all vandring som inte gått genom diverse agenter.

Det är möjligen enklare att gå från Tingri än från Namche. Å andra sidan startar man i Lukla bör man vara i bättre form när man närmar sig Nangpa La än om man startat från Tingri.

mekstr´s kommentar om höjden är i allra högsta grad relevant. Tingri ligger på 4200 meter, åker man dit direkt från Kathmandu blir man mer eller mindre utslagen av de initiala symptomen av höjdsjuka. Vi övernattade i Tingri, kom direkt ifrån Kathmandu med jeep, och jag hade spränghuvudvärk. Ockupationsmakten tillåter inte övernattningar mellan gränsen och Tingri. Så någon möjlighet att acklimatisera sig gradvis finns ej.

När vi reste till Lhasa var det lika komplicerat som mekstr skriver. Det gällde att ha visum ifrån något annat land än Nepal, och hålla sig helt borta från nepalesiska agenter och kinesiska ambasaden vilken annulerade visum från andra länder. De är helt i maskopi med de nepalesiska agenterna. Finns några bilder från den resan på http://www.lowdin.nu/Treks/Hiddenvalley/Hiddentrek1.html Efter en vecka i Tibet gav vi upp och bestämde oss för att vandra i Nepal istället.

Ett tips: Ladakh, Zanskar och Rupshu i Indien erbjuder oerhört fin vandring och det är trevligare och enklare än att försöka resa i Tibet.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.