Farliga Via Ferrata selar

Via Ferrata eller Klettersteig är väl ännu ingen stor grej i Sverige eller bland svenska alpvandrare men det kan ändå vara av intresse att känna till den diskussion som förs i alpländerna om farligheten hos vissa modeller av de elastiska selar som används för självsäkring när man går en via Ferrata.
Bilägger en länk till en test som gjorts av Deutsche Alpenverein, den tyska alpföreningen. Den är självklart på tyska men innehållet går att förstå för den som är intresserad och gör sig besväret.
Det är dom som är "betroffene" som är farliga.

http://www.alpenverein.de/chameleon/outbox/public/cb255354-cd72-a49e-2967-db1e200b4228/Klettersteigsets-Rueckruf-Tabelle.pdf
 
Det verkar som att det är fjädrande klyka där resåren är inbyggt i väven som kan förlora sin hållfasthet vid extrem användning. För modeller med tubband med resåren inuti verkar det inte vara några problem.

Bra att ta upp det i Sverige eftersom Via Ferrata-diskussioner knappast är vanligt förekommande i klätterkretsar här. Här är via ferrator vanligast uppsatta av ett eventföretag som endast tillåter användning av deras utrustning. Vi får se hur de löser problemet när Kebs nordtopp snart är Sveriges högsta. En vajer kan bli en lösning där för att icke-alpinister kan ta sig dit.
 

Det kan man tycka. Att bergen ska vara så orörda som möjligt och de som vill dit får snällt skaffa sig utrustning och kunskap att färdas på naturens villkor. Men landets högsta topp lockar fler än oss inbitna alpinister och just där kan jag acceptera mer iordningställt för turism. Norrmännen har ju en caffeteria på sin topp. Och lemmeltåg över glaciären. Betyder ju inte att varenda kam i fjällen ska säkras.
Hur tycker du att vi ska lösa problemet m ickeklättrare till nordtoppen? Guidetvång? Vi kan ju inte låta aningslösa fjällvandrare traska över i gummistövlar och ramla ner.
Nåväl lite OT för tråden.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.