• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

via ferata i dolomiterna, var starta?

vi är tre kompisar som tänkt vandra några dagar i början av september i dolomiterna. flyger till milano och vill därför gärna hitta något ställe i västra dolomiterna som har fina berg, härliga via feratas, gärna krävande sådana, och trevliga rifugisar. tacksam för tips
 
Mer eller mindre avancerade vandringar inklusive via Ferrator finns i alla Dolomiterområden.
Västligast är ju Brentadolomiterna med Madonna di Campiglio som huvudort. I Brenta finns också den klassiska Ferratan "via del Bochetthi" som man startar från Brenteihyttan.
Jag är annars mest förtjust i dom Sydtyrolska delarna av Dolomiterna längre österut. I Geisler, Sella, Langkofel och i Falsaregopasset så finns lättillgängligare turer som inte kräver att man bor över i alphyttor för att komma åt ferratorna.
 
Ska man vara petig så ligger Brenta inte i Dolomiterna överhuvudtaget - de ligger på fel sida, väster, om floden Adige/Etsch. Men det är ett dolomitmassiv, där turismen är väldigt dominerad av ferratorna. Googlar man hittar man sannolikt kopiösa mängder med bilder på lederna, som ofta går på smala horisontella band- jag tror faktiskt att dessa är naturliga.

Själv har jag inte besökt Dolomiterna sedan 1992 (i Brenta var jag 1991) och ej heller gått några ferrator, utom en bit av toppleden på Sass Songher
vid Corvara ( http://www.huthyfs.com/dologal/images/04.jpeg )
men samtal och iakttagelser säger mig att de häftigaste lederna finns i Sella-gruppen i Västdolomiterna (sök t ex på tridentina+sella).
Rosengarten lär bjuda på en del hisnande upplevelser också.

Trevliga stugor? Pja, stugor är väl överlag inte så värst trevliga, bortsett från maten, och trivseln påverkas i hög grad av tillströmningen. I september är stugorna ofta halvfulla, eftersom högsäsongen är slut; helger kan vara ett undantag. Den mysigaste stugan är kanske Città di Fiume vid foten av Monte Pelmo. (Fiume är det gamla italienska namnet på Rijeka, båda namnen betyder "flod"). Pelmo lär inte vara någon större utmaning, förresten. Vazzoler, vid sydänden av Civetta, minns jag också som rätt gemytlig. Från Brenta minns jag bara Tuckett.
 
Trevliga hyttor

Det viktiga är att undvika hyttor i närheten av bilväg. T.ex. så är den klassiska Sellahyttan inte alls särskit mysig längre. Däremot så är tex. Rifugio Vajolet i Rosengarten och Rifugio Brentei i Brenta fortfarande trevliga. De senare ligger bra till för Ferrator.
Men som sagt: Ferrator i Sella och i Falzaregopasset kommer man åt direkt från de olika byarna: Wolkenstein, Canazei, Corvara m.fl. Där finns många trevliga hotell, pensioner och restauranger.