Klövja med hund i fjäll

ta med vovven till fjällen

Jag har vandrat med min Aussie tik (ca 20 kg mellanstor hund) tre gånger och vi älskar det. Vi har vandrat ensamma en gång och med en väninna 2 ggr.

Avstå från klövjeväska tills hunden är minst två år då leder och ben satt sig i kroppen och hon "musklat till sig lite”. Mat är bra att ta med i klövjeväskan, men det fins gott om drickbart vatten i de svenska fjällen så du behöver bara bära med dej lite vatten. Bättre att fylla på eftersom. Samt tänk på att hunden inte ska bära för tungt. Max 1/4 av sin vikt om det är en mindre ras. "biffigare"/större raser kan klara upp till 1/3 av sin vikt.

Min hund äter mindre under vandringarna än hon gör hemma. De två första vandringarna hade jag med för mycket hundfoder och fick lämna kvar efter vägen... Man kan ju alltid köpa lite proviant i stugorna om det skulle ta slut innan vandringen är över. De har inte hundmat men ofta konserverad kort eller sylta och liknande produkter. Den första vandrignen vi gjorde hade jag bytt till högenregi foder en månad innan vi åkte.

Vi övernattar alltid stugor eller på Fjällstationer (både i Jämtland och i Lappland ) och det fungerar jättebra - skönt att slippa släpa på tält, liggunderlag och sovsäck. Det kan bli trångt i hundrummen om du vandrar under högsäsongen (Juli), men för mej har det alltid löst sig på något vis. Oftast kan hunden sova på golvet bredvid ding säng - andra gånger i en bur i rummet eller rummet bredvid. Lite olika. På fjällstationerna bokar du "hundrum" i förväg, medan det kan vara bra att se till att man kommer fram till stugorna ganska tidigt så att men får en "bra plats i hund rummet". Är det fullbelagt kan man få sova på madrass på golvet men det går ju det med.

Om du ska vandra i September men vill gå mellan stugor kontrollera när de stänger för säsongen....

hundpacklista
o ”klövjeväska” (när hon blivit lite äldre) - Om du inte redan har en klövje västa säljs de ganska billigt på denna sida
http://www.arrakoutdoor.com
o Tass salva (tex. PROB eller FYRA ESS)
o Vattenfast/vattenavvisande ”hundtäcke” gärna fleese fodrad så den både värmer och håller vätan borta. Särskilt viktigt om ni vandra på hösten/våren
o Hundmat (om den tar slut på resan kan man alltid köpa lite proviant i stugorna typ konserverad korv)
o Eventuellt tass skydd (om olyckan är framme och hunden skär eller stukar tassen eller en klo)kan inhandlas på http://www.hundkiosken.se

Över allt dit tåget går det att vandra med hund, men boka plats i hundtillåten vagn tidigt (de kan bli fullbokade). De flesta länsbussa accepterar hundar men ring innan och stäm av – det har jag alltid gjort….
Dagen för avresan har jag inte gett hunden en normal måltid, utan istället tagit med godsaker till henne att njuta av under resans gång. Se bara till att du har tillräckligt med vatten iställt. Det får man inte vara snål med.
Ca varannan timma (dag& kvällstid ej undernatten) har jag hoppat av vid stationerna och gått en snabbis ute så att hon får sträcka på benen och eventuellt kissa om hon vill. Vid längre stopp tex. vid tåg byta hinner man rasta hunden ordentligt.
OBS hundar får inte vara i ligg eller sov vagnar så du får snällt acceptera att du får sitta upp hela natten. Man är lite sliten när man kommer fram, men jag har alltid planerat in en lite kortare vandrings dag första dagen...

Vilken ”större led” tex Kungsleden eller Jämtlands lederna är lämpade för hundar. I nationalparkerna i lapponia är hunar förbjudna utom just längs Kungsleden.
Vi har vandrat Abisko runt och tillbaka till Abisko 5 dagar / den klassiska fyrkanten i Jämtland (in i Norge) och runt Helags i Jämtland. Allar turer har gått jättebra. Jag är ingen efterren vandrar och ganska bekväm av mej men vi hade inga större problem någon stans. Kanske lite otäckt där man ska vada över jokkar eller krypa över smala broar med ett stadigt tag i hundens sele, men inga missöden än så länge. Planerar själv en vandring till sensommaren. Antagligen Kungsleden (Kebnet till Salto… eller vandra runt i Padjelanta)….

Vi har alltid vandrat i mitten av Augusti och då är det nästan myggfritt, emn lite kallare. Ingen vandring i short eller så.

Lycka till. Ni kommer få en jättefin vecka
 

Bilagor

  • fjällvandra.jpg
    fjällvandra.jpg
    58.3 KB · Visningar: 518
Senast ändrad:
Tips

Hej!

Kände mig tvungen att dela med mig av lite tips då jag förra sommaren fjällvandrade med min hovawart i tre veckor. Du har redan fått bra tips tex. som att gå över till högenergifoder inför och under vandring. Första dagarna åt min hund inte mer än vanligt men sen kom han igång och jag gav honom lite mer foder än vanligt (plus extra kalorierna från högenergifodret). Han fick även resterna från vår mat då han är en riktig allätare. Bra att ha med var lite godis att knapra på medan vi människor satte upp tältet typ grisöron som inte väger särskilt mkt.

Vi var noga med att hålla koll på myggor och smörjde/sprayade in honom med myggmedel men räknade inte riktigt med knotten som kröp in i pälsen och gav fula bett, främst i ljumskarna (och övriga ställen med mindre hår). Se till att ha en plan för att hålla dessa små kryp borta om du har oturen att råka ut för mkt flygfän.

Bra att ha med är elastiska självhäftande lindor som går att köpa på apotekets djuravdelning. Kanske kompletera med skor om olyckan skulle vara framme och hunden får sår. Om du lindar/har skor på var noga med att ta av och lufta mycket under dan. Om hunden svettas/ springer i vatten och tassen är instängd i en sko så är det lätt att tassen blir fuktig och smärtar precis som hos oss människor.

Det var väldigt varmt när vi vandrade och hunden tog alla tillfällen att bada. En särskilt varm dag så märkte jag att han började kissa väldigt mycket och kom på att han kanske hade dragit på sig typ urinvägsinfektion, nu är ju det ganska ovanligt hos hund men jag tänkte att det kanske inte är alltför bra att han badar mkt och blir varm-kall-varm-kall hela tiden. Jag blev lite restriktiv med badtillfällen.

Jag sov med doggen i tält vilket gick jättebra, nu är han inte särskilt frusen av sig och sov direkt på golvet. Om du ska tälta och är rädd att hunden ska frysa kan du ju klippa av en bit av ett billigt/gammalt hederligt liggunderlag och ta med.

Du verkar ha bra koll på hundens fysiska förmåga och vet nog bäst själv vad den klarar att bära för vikt. Är du osäker så kan du ju rådgöra med din veterinär.

Det blev mycket text, hoppas du fått lite tips. Hunden min (och jag) är avundsjuk och vet att ni kommer få superkul!
 
Jag tänkte också lyckas få till en tur i fjällen till sommaren med min hund! Vandrade själv för första gången i somras och då gick vi Jämtlandstriangeln... dock utan hund för sällskapet tyckte det verkade enklare! Med facit i hand var hunden det enda jag saknade!! :)

Vi gick då i början av juli, vattentillgången var mycket god så det hade gott och väl räckt med bäckarna för hunden. Det enda jag kunde tänka mig som hade kunnat bli jobbigt för hunden var nog myggen, så jag smidde många planer på hur man kunde ha med någon form av myggnät för att skydda honom.... men jag vet inte om jag kom fram till något bra, blir ju extra saker att bära med sig....

Vad gäller foder så har jag fått tips om att ge ett mer högenergifoder vid vandringarna... då behöver man kanske inte bära med sig så mycket mer extra i vikt. Kolla med det fodermärke du har om dom kan rekommendera något.

Jag har för avsikt att ha honom sovandes i tältet med mig....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Pohman Jotunheimen med hund Fjällvandring 0
SofiaPS 5-7 dagar ensligt eller oledat med hund Fjällvandring 9
Norrdjup Låktatjåkka Stn. - Trollsjön med hund Fjällvandring 3
Grissly Grövelsjön med hund Fjällvandring 4
Henning K Hund i Sarek (föreskrifter genom tiden) Fjällvandring 1
Mattipii Vandring med hund Fjällvandring 0
Sickansmatte Gröna bandet med hund men undvika Kungsleden Fjällvandring 15
stormfrog Tips på kortare vandring i Lappland med hund? Fjällvandring 5
Majsan76 Helags och hund Fjällvandring 1
stormfrog Har någon blivit stämd för att ha medfört _kopplad_ hund i fjällnaturreservat? Fjällvandring 102
Katla Nybörjarvandrare med hund-tips på tält och turer Fjällvandring 12
Mimt Fjällvandring med barn och hund Fjällvandring 1
Ealof Vandra Kungsleden med hund Fjällvandring 3
MarkusPetersson Jämtlandsfjället som nybörjare+hund, frågor. Fjällvandring 12
DanielDanielsson Är hund I Sarek Nationalpark förbjudet? Fjällvandring 34
Sezziyanen Hund/unghund/valp - tälta och temperaturer? Fjällvandring 12
leaska Hela Kungsleden med hund Fjällvandring 8
sanoj89 Nikkaluokta - Vakkotavare som nybörjare med hund? Fjällvandring 16
annaiva Romsdal med hund Fjällvandring 0
Dennisvildmark Vandra i Jotuheim med hund? Fjällvandring 4
Majsan76 Hund i midjebälte och så ryggsäcken 😭 Fjällvandring 9
sanoj89 Fjällvandring med hund i augusti, vart? Fjällvandring 3
Pelle0210 Hund på fjällvandring Fjällvandring 17
maa8f Hund Kebnekaise? Fjällvandring 15
leaska Turförslag! Med hund. Fjällvandring 8
xstaystrayx Hund i fjällen Fjällvandring 8
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
iscl Nikkaluokta-Abisko med hund (fjällräven classic) Fjällvandring 6
ollebus Durlings led med hund? Fjällvandring 12
VandrandeKänga 100 mil med hund. Vad behövs? Fjällvandring 26
CarinaR Hund - hur gör ni, tält eller stuga...? Fjällvandring 9
Tilert Vandra med hund över gränserna Fjällvandring 9
Sickansmatte Vakkotavare- Nikkaluokta med hund Fjällvandring 10
anders998 Tips på vandring med hund och tält ...? Fjällvandring 7
Noahspappa GPS Tracker till Hund Fjällvandring 6
Fantomax Ta med hund upp på Storsnasen? Fjällvandring 0
johnfloren Första vandringen med hund Fjällvandring 8
Jackiie Vandra med hund i fjällen, fasta vindskydd? Fjällvandring 2
haiwa Akka med hund Fjällvandring 10
geotollare Hund i djupsnö Fjällvandring 10
Fantomax Nybörjartur inkl hund med två dagars övernattning Fjällvandring 22
markusbacka Ställen att vandra med hund Fjällvandring 10
Filip.K Vandra med hund, hundens baspaketet? Fjällvandring 16
MaddeM Något enskilt ställe man kan vandra dagsturer med hund? Fjällvandring 4
markusbacka Kungsleden abiskor-nikkaloukta med hund. Erfarenheter och mat? Fjällvandring 14
Bjornligans.draghundar hund med klövjeväska Fjällvandring 27
jennyspenny Hela kungsleden med hund Fjällvandring 10
anjoua Vandra med liten hund Fjällvandring 7
Vindskydd Vada med klövjad hund Fjällvandring 5
christina.c Vandra med hund Fjällvandring 4

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.