Kebnekaise runt

Vi har tänkt att ta en topptur i sommar, och sedan vandra runt berget, någon som gjort det tidigare? som har tips och idéer på vad man bör tänka på?
Och hur lång tid man bör ha för det?
När man bokar tåget upp måste man boka buss samtidigt eller kan man göra det senare? brukar det vara svårt att få tågbiljetter?
Tack för svar :D
 
Det är många som gjort den turen så du kommer att få massor av tips om du vill. Men först lite om dig :) Tält eller stuga? Om du inte har skaffat karta än så är den här sajten bra för planeringen: https://kso.etjanster.lantmateriet.se , välj "fjällkartan". Det finns några olika vägval så skriv gärna vad ni tänkt er.
Bussen Kiruna-Nikkaluokta bokar man inte utan kliver bara på, och turen tar kanske 4-6 dagar beroende på tempo och vägval (exklusive topptur).
 
Vi ska tälta och har 9 dagar inkl resdagar från Göteborg tåg dit flyg hem.
Tanken var ju först att bara ta toppturen och ha massa dar till för fogande om vädret inte skulle vara bra. Så vi tänker oss rutten nikkaloukta- kebnekaise för att göra toppturen om vi lyckas med toppturen första försöket så vill vi ta oss runt berget via singi och runt. Vi hoppades väl kunna beta av 15 km dagen men har efter att läst lite grann på forumet här förstått att det är ganska mycket. Tror du vi tar oss runt på dessa dagar? Vi har hyffsat lätt packning. Och vi jobbar hårt på konditionen med packning.
 
Det finns "lilla rundan": Tarfala, Kuopervaggi, runt Singi och tillbaks till Kebnekaise fjällstation; den går att göra på en dag om man är spänstig. Sen finns det "stora rundan": Vistasvaggi, Nallo, Sälka, runt Singi och tillbaks. Med någon dagstur så är det lätt en vecka. Och så finns det alla varianter däremellan; vägen via Unna Räitastugan är tex fin (men krävande).
Kolla busstider (Länstrafiken Norrbotten linje 92) och gör en tidsplanering. 15 km är inga problem på en dag när man väl går, men det är samtidigt trevligt att ha tid med en och annan dagstur. Området norr om Kebnekaise är jättetrevligt för såna aktiviteter, så mitt tips blir att planera den kortare rundan och stanna ett par dagar tex i Tarfala.
 
Tack för hjälpen, den lilla rundan låter ju lovande, då vandrar man ganska nära berget antar jag? såg på kartan att man passerar drakryggen har hört att det ska vara fint där...! Det var svårt att zooma in kartan blir det bra kvalité när man skriver ut den? ställde in den på fjällkarta.
 
Vi hoppades väl kunna beta av 15 km dagen men har efter att läst lite grann på forumet här förstått att det är ganska mycket.

Det är väldigt individuellt hur långt man orkar/hinner/vill gå på en dag, och det beror också väldigt mycket på terrängen.

Det går att gå Nikkaluokta - Kebnekaise fjällstation med mer än 30 kg packning på mindre än 5 timmar. Man får nog vara relativt stark, van att knata med tung packning, och man får inte ha några höga ambitioner om att titta på utsikten eller njuta av lugnet, och det är inte något långsiktigt hållbart tempo. Men det går att göra.

Ska man komma långt på en dag är min erfarenhet att det är viktigt att 1) hålla igång länge och 2) inte ta fler raster än vad som behövs. 50 minuter marsch, 10 minuter rast (vatten, energi, fotvård), längre rast vid lunch och middag.

Ut och provgå. Åtminstone sträckan Nikkaluokta - Singi är i princip måttligt kuperad stig, d.v.s. lättgången, och alltså jämförbar med ett genomsnittligt löpspår.

Sen råder det ju delade meningar om hur viktigt det är att lunka runt och titta på allt. Jag föredrar att se nya områden, men man kan naturligtvis gilla att se samma område från olika vinklar.

Jag tycker att 10-15 km/dag i snitt över en längre tid är en rimlig rekommendation för den som är ovan och oprövad vandrare, som vill njuta av omgivningarna, och som har ett tåg att passa i vandringens slut. Om man av ett eller annat skäl behöver komma längre så är det oftast fullt möjligt. Ut och prova så ser du vad du klarar och vad som är njutbart.
 
Tack för hjälpen, den lilla rundan låter ju lovande, då vandrar man ganska nära berget antar jag? såg på kartan att man passerar drakryggen har hört att det ska vara fint där...! Det var svårt att zooma in kartan blir det bra kvalité när man skriver ut den? ställde in den på fjällkarta.

Koupervagge är STEN, och svarta passet är STEN, du får sen snedda lite över glaciären ner i Tarfala. Inget av detta är något problem om man är förberedd.
 
Är det sten hela den rutten? vad finns det mer för vägar man kan gå? helst vill vi gå en rutt så vi kommer runt och slipper gå fram och tillbaka.
 
Är det sten hela den rutten? vad finns det mer för vägar man kan gå? helst vill vi gå en rutt så vi kommer runt och slipper gå fram och tillbaka.

Hej!
Jag vet inte vad ni har för fjällvana sedan tidigare. Högalpina områden som Kebnekaiseområdet är, består oftast av mycket sten. ju högre upp man är, desto mer sten är det i regel. Vill ni gå runt Kebnekaise så kort väg som möjligt, alltså närmast själva berget Kebnekaise så kommer ni komma i kontakt med mycket sten, men det går ju att gå där. Det beror på vad man är van vid.

Ni kan ju börja med Tarfaladalen, gå upp i passet vid Svarta sjön, sedan ned genom Goubirvaggi förbi Drakryggen, ner till Tjäktjavagge, sedan går ni österut in i Singivaggi, där viker ni av i nordostlig riktning, till dalen som går mellan Singitjåkka och Goubirtjåkka, kanske kallas för Kaffedalen här nere också? I alla fall högre upp i dalen kallas den för Kaffedalen. Här kommer ni så småningom upp bakvägen till Västra leden, som ju är den led som man går utan guide upp på Kebnekaisetoppen. Det går att tälta en bit upp i Kaffedalen, innan passet mellan Vierranvarri och Kebnekaise, på ca 1300 - 1400-meters höjd. Sen om ni har tur med vädret när ni vaknar där uppe, då packar ni ihop er packning, går till västra leden, ställer packningen där, går upp på toppen med lite proviant (vatten och energi) och förstärkningsplagg. Sen går ni tillbaka ner, och följer sedan västra leden ner till fjällstationen. Jag har tältat där, och gått den vägen, vi gick dock aldrig upp på Kebnekaise, för vi skulle gå längre bort än till fjällstationen sen på kvällen och vi bedömde att det skulle bli för mycket för oss. Det är ganska tufft, men väl värt det om man kommer upp på toppen. :)

Lycka till!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Stigvägensstig Tältplats runt Kebnekaise STF Fjällvandring 5
jonw Sju dagar till/från Kiruna. Hinner jag gå runt Kebnekaise eller ska hitta någon annan rutt? Fjällvandring 15
mrfeelgood Fotovandring runt Kebnekaise Fjällvandring 4
coverman Nybörjare med 2 barn runt Abisko eller Kebnekaise Fjällvandring 6
Moga Snöläge Kebnekaise eller Sylarna runt 20 juni? Fjällvandring 7
bajensthlm 4 dagar runt Kebnekaise Fjällvandring 6
327Karlsson Turförslag 5-6 nätter runt kebnekaise Fjällvandring 21
sannas_w 5 dagar runt Kebnekaise Fjällvandring 2
Sarala Kebnekaise runt Fjällvandring 7
DHCP Kebnekaise topptur runt midsommar? Fjällvandring 4
ECrider Årets resa, Norge- Kebnekaise runt Fjällvandring 3
te1313 Vandring runt Kebnekaise Fjällvandring 16
brasky Toppturer runt Kebnekaise Fjällvandring 8
janotse Basläger runt Kebnekaise Fjällvandring 17
Max_Wall Kebnekaise i slutet av september Fjällvandring 6
SofiaR Utbrott av magsjuka Kebnekaise mfl Fjällvandring 27
Jazzy Magsjuka på Kebnekaise Fjällvandring 15
camtim Vandringskängor för att bestiga Kebnekaise Fjällvandring 21
xoxoxo Kiosk för en dag uppe på Kebnekaise, vad går hem? Fjällvandring 17
KevinG Hur tillförlitliga är de olika vädertjänsterna gällande snödjup? Fjällvandring 2
fonkymon Kebnekaise sydtopp, farligt? Fjällvandring 10
Tompaa Alternativ rutt Kebnekaise-Nikkaluokta via Tarfala mot Cievrralahku Fjällvandring 4
hikingman Fjälltur kebnekaise Fjällvandring 11
ArcBird Kungsleden, Abisko - Kebnekaise Fjällvandring 0
oldtimer Är det bara jag som är ointresserad av Kebnekaise? Fjällvandring 62
Dykarn123 Vandring Kebnekaise ryggsäck Fjällvandring 4
KimE Sex personer fast på Kebnekaise Fjällvandring 29
Tobbe C Försvunnen man Kebnekaise / Nikkaluokta Fjällvandring 16
Robtrek Kebnekaise till Ritsem via Sirččám och Gágirjávri / Teusajaure Fjällvandring 15
Pidor Erfarenhet av barfotavandring krin kebnekaise Fjällvandring 38
JPPswe Att fly folkmassorna - råd om vägval, Visttasvagge Fjällvandring 8
nickimark Resa Kiruna-Nikkaluokta 12/6 eller 13/6 Fjällvandring 1
azog Lättaste vägen upp för Kebnekaise? Fjällvandring 43
Thunder91 Kebnekaise vinter västra leden Fjällvandring 7
Östregård Tips och råd kebnekaise? Fjällvandring 24
SANYJ Kebnekaise v.44 Oktober Fjällvandring 23
jjohan Snabbaste tid upp för Kebnekaise? Fjällvandring 24
Wotan88 Abisko - Kebnekaise - nikkaluokta Fjällvandring 19
Wijkd Status Kebnekaise Fjällvandring 2
myroribrallan Kvinnligt alt mixat vandringssällskap sökes för Västra leden Kebnekaise v.31 Fjällvandring 3
fback Kebnekaise topptur östra leden Fjällvandring 3
apkungen Predikstolen vs Kebnekaise Fjällvandring 4
Jonnypettersson Kebnekaise i vår Fjällvandring 4
lulemarcus Kebnekaise västra leden Augusti 2019 Fjällvandring 4
xoxoxo Ska du till Kebnekaise? En del snö och väldigt halt juli-2019 Fjällvandring 5
mamit Kebnekaise vandring Fjällvandring 5
johanna.holmberg_gmail.com Vad är "Big hill" på Kebnekaise? Fjällvandring 5
Kraftverket Nikkaloukta-Vistas-Tarfala-Kebnekaise-Nikkaloukta Fjällvandring 10
camlun Dalen mellan Singi och Kebnekaise fjällstation Fjällvandring 42
bergtagen.skogstok Tre män i nöd på Kebnekaise Fjällvandring 65

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.