Jämställdhet i friluftslivet?

Jag stack ut hakan lite i en diskussion på isklätterforumet.

Tycker diskussionen är mer allmängiltig och lyfter den hit. Och sticker ut hakan lite till. Orsaken var att det tydligen finns en förening Girls Get Higher endast för alpinisttjejer. Givetvis får folk organisera sig bäst de vill, men jag tycker sådana könsåtskilda aktiviteter luktar mer 1911 än 2011. Nog kan vi väl göra saker tillsammans? Mina invändningar gäller delvis friluftslivet men också en del av en större bild.

Som jag uppfattar friluftslivsmiljön är den väldigt jämställd i definitionen lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Exakt lika utfall överallt kommer vi aldrig att få om vi inte tummar på de första kraven. Dessutom har jag varit i flera friluftssammanhang där kvinnor varit fler än män. Jag har nog aldrig hört ett negativt ord om vad kvinnor kan, inte kan, bör eller inte bör göra inom friluftsliv. Någon speciellt grabbig miljö upplever jag inte heller friluftslivet i stort är. Det finns dessutom få regler och många uttrycksformer att välja mellan. Tillgängligheten är total. Bara att köpa en kajak och börja paddla eller en ryggsäck och börja gå. Krävs ingen gemenskap man måste slå sig in i. Går att göra det helt på sin nivå och på sitt sätt. I princip alla jag mött tillsammans med nybörjare har välkomnat dessa oavsett kön. Så jag förstår inte nyttan med en exklusiv miljö/sammanslutning för kvinnor. Lite som tillbaka till framtiden. Herrklubbarnas tid är ju förbi. T o m Explorers club välkomnar damer numera. Varför skapa nya?

Sen är det inte helt ovanligt med exklusiva tjejsatsningar i samhället. Det är tjejteknikdagar, -musikdagar och -pysseldagar på ungdomsgården. Och så har vi ju en tjejklassiker och en "riktig" klassiker. Varför inte en Lång- och en Kortklassiker med dam och herrklasser i båda?
Utmärkande är ofta att det handlar om en "manlig" aktivitet. Tjejer anses tydligen inte kunna köpa en gitarr, skrapa ihop ett band och knalla ner på ett studieförbund och fixa replokal, som vi förväntar oss att killarna kan. Det tror jag visst tjejer som verkligen vill kan, precis som de kan fixa en touringcykel om de vill cykla till Kina. Frågan är vad man vill? Och kanske varför.
Samtidigt finns det knappast några killsatsningar på kvinnodominerade aktiviteter. Killar som vill sy eller bli sjuksköterskor fixar det tydligen utan speciella arrangemang. Eller anses göra det. Om inte denna skillnad befäster bilden av kvinnor som passiva objekt (som behöver extra lyft) och män som aktiva subjekt (själv är bäste dräng), vet jag inte vad som skulle göra det. Alternativet är att "kvinnliga" aktiviteter inte räknas lika fina som "manliga" och därför finns ingen anledning att få killar dit, vilket är lika illa.
Nej, jag eftersöker inte exklusiva killmiljöer i "kvinnliga" aktiviteter. Själv är jag ganska normbrytande som gärna syr och visst möts man av antingen skepsis eller överdriven glädje om man som skäggig karl kan mer än att lägga upp ett par jeans. Men lösningen är inte Guys Who Sew eller att på något sätt göra om på dominansen av klänningsmönster och broderade kuddar inom sömnadsvärlden. De flesta killar som syr är nog inom lajv och just friluftsliv. Vi som är normbrytande får acceptera att vi är i minoritet och anpassa oss efter det, samtidigt som de som dominerar miljön måste acceptera andra uttrycksformer och metoder (tumstock i sylådan) än de är vana vid. Svårare än så är det inte, oavsett om det gäller "kvinnliga" eller "manliga" aktiviteter. Och om man gör en inspirationsdag ser man till att det finns både manliga och kvinnliga förebilder med flera olika uttryck och välkomnar alla.

Mina 50 öre. Om du anser jag har fel argumentera gärna emot, men undvik invektiv och pajkastning som haglar på vissa bloggars kommentarsfält.


Anders
 
Jag har aldrig mött någon som är för en total separatism i samhället.
Dessa tjejgrupper som du pratar om har givetvis ingenting att utföra sina aktiviteter tillsammans med killar.
Har du tänkt på att det finns andra exkluderande sällskap i samhället? vad tycker du om invandrarföreningar tillexempel? fackföreningar?
Tjejklubbarnas arrangemang är ett undantag skulle jag vilja påstå, något som arrangeras ibland, som ett alternativ.

Sen är det ju väldigt lätt för oss män att säga att en viss miljö upplevs som välkomnande för tjejer. Men nu handlar det ju om hur "dom" upplever det. Och alldeles uppenbarligen finns det tjejer som upplever att det behövs utrymme för ett nätverk för kvinnliga klättrare.

Känns det jobbigt att du inte får vara med? jamen skapa ett nätverk för klättrare oavsett kön då!...

... eller vänta, det fanns ju redan.
 
En kvinnlig klättergrupp är inget att hetsa upp sig över. Tvärtom.
Vill man hetsa upp sig så skall man titta hur det ser ut i våra badhus numera. Separata badtider för män och kvinnor sprider sig över landets badhus.

Det är stenålder på riktigt.
 
Den stora skillnaden är givetvis att ett badhus stänger för manliga badare vid en tjejkväll.. medans detta givetvis inte gäller för utomhusaktiviteter.

Men jag kan inte riktigt förstå varför ni tycker det är så fel?
 
Titta hur det ser ut i våra badhus numera.

Tydlighet är viktigt så att folk kan ställa in sig efter olika förväntningar. I Lerums badhus har de gemensamma omklädningsrum men eftersom omklädningsrummet har en ingång för killar och en för tjejer som leder fram till SAMMA gemensamma utrymme är det inte solklart att man fattar det. Alltså separata utrymmen för herrar och damers skor men inte för kläderna. När jag var där första gången hamnade jag och min son framför två nakna tjejer i tonåren när vi klev runt hörnet och båda parter blev lika förvånade.

Jag har också blivit utkastad av Alexandra Pascalidou från ett möte när vi båda var engagerade under Civildepartementet. Hon höll ett föredrag där hon ansåg att endast kvinnor skulle närvara men inget stod om detta på konferenslistan och jag såg det helt naturligt att båda män och kvinnor kunde diskutera jämställdhet, vi var till slut tvingade att enas om att inte enas i den frågan. Mycket har tack och lov hänt inom majoriteten av feministrörelsen sedan dess. DOCK senast förra månaden råkade jag ut för en liknande dispyt igen så på vissa ställen lever det kvar.

Tydlighet är det jag som sagt tycker är viktigast och det är viktigt att motivera av arrangörerna VARFÖR man anser det viktigt att endast kvinnor deltar. Vissa lyckas bra med detta, vissa exempelvis Lottakåren misslyckas med det och hamnar i svårigheter. Andra som exempelvis Bilkåren tänker om och upptäcker att det gick strålande att ha män med i verksamheten bland alla kvinnor. Så länge man har en god anledning är det dock viktigt att reglerna följs, kvinnojourer och islamska kvinnoföreningar är bra exempel på detta.

När det gäller friluftslivet så kan det vara bra att det finns frizoner från män för att kunna inkludera kvinnor som har tidigare dåliga erfarenheter av män eller andra regler som förbjuder dem att umgås på det sättet som vissa friluftsliv förutsätter. Jag hade exempelvis bejublat en burkaexpedition till Kebnekaise vintertid, det hade varit en skön manifestation för att visa att det går om man bara vill. Om nu Girls Get Higher har det målet är svårt att avgöra från deras hemsida, men det återstår för dem att motivera om de inte redan gjort detta i andra sammanhang.
 
Jag har aldrig mött någon som är för en total separatism i samhället.
Dessa tjejgrupper som du pratar om har givetvis ingenting att utföra sina aktiviteter tillsammans med killar.
(1) Har du tänkt på att det finns andra exkluderande sällskap i samhället? vad tycker du om invandrarföreningar tillexempel? fackföreningar?
Tjejklubbarnas arrangemang är ett undantag skulle jag vilja påstå, något som arrangeras ibland, som ett alternativ.

(2) Sen är det ju väldigt lätt för oss män att säga att en viss miljö upplevs som välkomnande för tjejer. Men nu handlar det ju om hur "dom" upplever det. Och alldeles uppenbarligen finns det tjejer som upplever att det behövs utrymme för ett nätverk för kvinnliga klättrare.

(3) Känns det jobbigt att du inte får vara med? jamen skapa ett nätverk för klättrare oavsett kön då!...

... eller vänta, det fanns ju redan.

(1) Exklusiva grupper för de som väljer ett visst intresse är helt ok. Det är helt ok med t ex Somaliska föreningen, bara alla som är intresserade av Somalia som land är välkomna. Tycker inte separata sammanslutningar pga kön, hudfärg, etnicitet eller sexuell läggning hör hemma i ett modernt samhälle. Numera går ju även straighta i Prideparaden.

(2) Just därför jag efterfrågade kvinnors syn på detta. Själv har jag blivit bemött på olika sätt i kvinnodominerade miljöer. Min lösning är ändå inte kill-varianter.

(3) Inte alls. Nog kan man väl hålla en diskussion lite högre än bara vad som drabbar mig personligen. Och över härskarteknik.

En kvinnlig klättergrupp är inget att hetsa upp sig över. Tvärtom.
Vill man hetsa upp sig så skall man titta hur det ser ut i våra badhus numera. Separata badtider för män och kvinnor sprider sig över landets badhus.

Det är stenålder på riktigt.

Är inte upphetsad det minsta. Och du har helt rätt separata badtider i offentliga badhus är en viktigare fråga, eftersom det stödjer gamla föreställningar om heder och begränsningar utifrån kön. Men det ena utesluter inte det andra. Speciellt som frågorna hänger ihop.
 
Ja, när man utestänger män från att bada, eller tvärtom, baserat på heder och skam - vilket vi nu gör runt om i Sverige, så är det otroligt illa och ett problem som vida överstiger de jämlikhtetsfrågor vi annars har varit vana med i detta land.
 
Tittar man specifikt på Isträffen vid Stora Sjöfallet så har Gällivare klätterklubb anordnat träffen sedan urminnes tider. Det känns då märkligt med inlägget:
"Girls Get Higher kommer att ordna alpin tjejträff där i samband med is-träffen." (H Brogren)

Duger inte den ordinarie isträffen utan behöver tjejer en egen?
Varför ordnas den då samtidigt och inte vid en annan tidpunkt?

Tittar man på könsfördelningen i Klätterförbundet så är Klätterförbundet ett av de specialförbund inom Riksidrottsförbundet som har jämn könsfördelning.
Enligt rapporten "Kvinnor och män inom idrotten (2005)
http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_154/scope_128/ImageVaultHandler.aspx (sid 7, 23, 25).
Nu är tyvärr statistiken några år gammal men jag är rätt övertygad om att andelen kvinnor inte har minskat utan snarare tvärt om.

Klättring:
Andel kvinnor (medlemmar) 32%
Andel kvinnor (aktiva) 40%
Andel kvinnor i styrelsen: 40%

Jag uppmanar er alla tjejer att engagera er ytterligare i klubbarna. Visa ert intresse redan nu så finns goda chanser till att bli invald i styrelsen vid årsmöte (vanligtvis februari/mars).
 
Jag ser inga problem med träffar/grupper/träningar endast för tjejer eller endast för killar om det leder till att fler vågar sig på att prova olika saker. Inom ridsporten är det inte ovanligt med speciella läger och grupper endast för killar.

Dock så ogillar jag fenomenet tjejklassikern och förstår inte varför den måste finnas när det redan finns den vanliga klassikern och halvklassikern. Känns lite som ett hån mot tjejer med en TJEJklassikerm där loppen är 1/3 så långa som den vanliga klassikern, som att tjejer inte orkar ens i närheten som killar. Rent principiellt skulle jag aldrig göra någon tjejklassiker.

Sen kan jag inte låta bli att bli irriterad över en speciell tävling som finns som är bara för män bara för att den verkar så rolig så jag hade velat delta. Men ska det finnas tjejmilar mm så måste väll det få finnas tävlingar bara för män med.
 
Det här med delade tider på badhus har jag all förståelse för. Det började som ett projekt att få fler osimkunniga kvinnor till badhuset för att lära sig simma har jag för mig. Det är inte många som vuxit upp med det svenska skolsystemet som inte kan simma. Har man däremot vuxit upp i ett annat land så är det ingen självklarhet. Man kan tycka vad man vill om kulturer i länder som inte vill att kvinnor ska visa någon del av sin kropp, men det borde inte hindra folk från att lära sig simma. Det är en så otroligt billig livförsäkring (+att ha flytväst så klart...och cykelhjälm...). Om man inte hade haft delade tider så hade man inte fått dit de kvinnorna. Och de hade inte fört vidare kunskapen till sina flickor (som ofta inte får vara med och simma i skolan) och där har vi en nedåtgående spiral... Jag har själv gått dit sådana kvällar, svensk, simkunnig och inte speciellt kroppsfixerad. Det var skönt med bara tjejer. Mindre hets i motionsbassängen, lugnare stämning på bassängkanten, mindre stoj i serveringen, färre stön och mindre svettlukt i gymmet. Och ingen anledning att gå och dra in magen ;) Killkvällar hade de också, de var nästan lika välbesökta.

Så att klaga på delade badhustider tycker jag man kan låta bli...

Att ha speciella undergrupper/klubbar för olika kön är en annan fråga. Kanske är det bara så att tjejerna gör som killarna gjort i decenneier - utesluter de andra för att få vara i fred...? Jag känner själv inget behov av det men så har jag vuxit upp med "killidrotter" och många killkompisar.

Sedan är det det här med prylarna. Känner få tjejer som skryter med att de har den ballaste, det senaste i prylväg. Killar (inte alla, så klart) har en tendens att vilja visa det som de har köpt. Och friluftsliv är, när man kommer bort från hemmaskogen, en prylsport. Hur kommer det sig annars att diskussionerna kring Hillerberg/ITAB/Lundhags/Suunto/Meidel osv går så höga här på forumet? Jag upplever dock att det är allt fler tjejer som fjällvandrar, ensamma eller i grupp, eller "friluftar sig" i allmänhet. Om det krävs speciellt grupper för att få i fler i naturen så är jag för det, oavsett om det är tjej-, religions-, ålders- eller intressegrupper.

//Karolina,
 
Det här med delade tider på badhus har jag all förståelse för. Det började som ett projekt att få fler osimkunniga kvinnor till badhuset för att lära sig simma har jag för mig. Det är inte många som vuxit upp med det svenska skolsystemet som inte kan simma. Har man däremot vuxit upp i ett annat land så är det ingen självklarhet. Man kan tycka vad man vill om kulturer i länder som inte vill att kvinnor ska visa någon del av sin kropp, men det borde inte hindra folk från att lära sig simma. Det är en så otroligt billig livförsäkring (+att ha flytväst så klart...och cykelhjälm...). Om man inte hade haft delade tider så hade man inte fått dit de kvinnorna. Och de hade inte fört vidare kunskapen till sina flickor (som ofta inte får vara med och simma i skolan) och där har vi en nedåtgående spiral... Jag har själv gått dit sådana kvällar, svensk, simkunnig och inte speciellt kroppsfixerad. Det var skönt med bara tjejer. Mindre hets i motionsbassängen, lugnare stämning på bassängkanten, mindre stoj i serveringen, färre stön och mindre svettlukt i gymmet. Och ingen anledning att gå och dra in magen ;) Killkvällar hade de också, de var nästan lika välbesökta.

Så att klaga på delade badhustider tycker jag man kan låta bli...

Att ha speciella undergrupper/klubbar för olika kön är en annan fråga. Kanske är det bara så att tjejerna gör som killarna gjort i decenneier - utesluter de andra för att få vara i fred...? Jag känner själv inget behov av det men så har jag vuxit upp med "killidrotter" och många killkompisar.

Sedan är det det här med prylarna. Känner få tjejer som skryter med att de har den ballaste, det senaste i prylväg. Killar (inte alla, så klart) har en tendens att vilja visa det som de har köpt. Och friluftsliv är, när man kommer bort från hemmaskogen, en prylsport. Hur kommer det sig annars att diskussionerna kring Hillerberg/ITAB/Lundhags/Suunto/Meidel osv går så höga här på forumet? Jag upplever dock att det är allt fler tjejer som fjällvandrar, ensamma eller i grupp, eller "friluftar sig" i allmänhet. Om det krävs speciellt grupper för att få i fler i naturen så är jag för det, oavsett om det är tjej-, religions-, ålders- eller intressegrupper.

//Karolina,

Hmm. Om Kalle Svensson begränsar din kompis Lena Svenssons rörelsefrihet och vägrar låta henne träffa ert kompisgäng så länge Jonas och Peter är med (så svartsjuk han är) skulle du inte ha en tanke på att godta det, eller hur? Kalle är ett svin och bör förstå att han inte kan ställa sådana krav. Men om Hassan ställer krav att Zoreh inte får röra sig fritt i samhället och möta andra män ska vi plötsligt vara pragmatiska och inte tala om för Hassan att han är ett svin, för det förstår han inte för att han är från en annan kultur? DET är att se ner på andra människor. Det går precis lika bra att få Hassan att byta åsikt, som det var att få Britta på 50-talet att inse man kan uppfostra barn utan aga. Och bättre för Zoreh i längden. Nog sagt om badtider. Det var friluftsliv det handlade om.

När det gäller särskilda grupper bör man skilja på frivilliga egenskaper och medfödda. Om Pingströrelsen vill starta en klätterklubb är det ok. Det är bara att bli frireligiös så blir du medlem. Om däremot Nationalsocialistisk front gör en cykelförening endast för vita är det inte ok. Visst kan de göra det, men utan föreningsbidrag. I tävlingssammanhang är det givet ok med grupper efter kön, men knappast annars. Vill vi tillbaka till flick- och pojkscouter?

Att du säger tjejer bara gör vad killar gjort i decennier. Två fel gör inte ett rätt. Och det är ett antal decennier sedan kvinnor uteslöts från någon klubb också. Första kvinnan valdes in i gubbiga Explorers club 1981. Samma år fick kvinnor tävla i Vasaloppet igen. Tycker nog det är idéer vi borde lämna kvar på historiens skräphög. Tydligen på gott och ont.

Att killar (generellt) är mer prylfixerade kan vara sant, men en majoritet av alla friluftsintresserade häckar inte här och diskuterar Hillebergtält.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.