In i Rago, går det???

Hejsan,

Vi är ett gäng som åker upp till Fauske i Norge nu på Torsdag för en två veckors skidtur från Norge till Saltoluokta via Padjelanta och Sarek.

Den ursprungliga planen var att starta i Nordfjord eller Lakshol och börja turen med att skida genom Rago Nasjonalpark, något som jag alltid velat göra. Men efter den senaste veckans värmebölja har vi börjat bli lite tveksamma om det går att starta på så låg höjd, det ser exempelvis ut att vara i princip barmark inne i Fauske när man kollar på web-kamerorna.

Så min fråga är om det mot all förmodan finns någon som skidat i de här trakterna de senaste dagarna??? Det hade underlättat att veta om det finns snö kvar, om snön är skidbar eller helt rutten och kanske framför allt om bäckarna börjat gå upp.

/ Stefan
 
Vi andra vill också veta :) Inte aktuellt i år kanske men man blir ju nyfiken: är det möjligt? (Eftersom det onekligen måste vara en kanontur.)
 
Jag känner en stugvärd i Rago som även skrivit en bok om Rago.
Naturligtvis är det möjligt men hur det är med snötillgången just nu veta jag inte.
Däremot är det ju, som nästan alltid i Norge, väldigt kuperat......
 
Jo det var gott om snö :)

Hejsan,

Jag har nu fått svar från "stugvärden" och det var gott om snö kvar ända ner till Nordfjord/Lakshol där man börjar gå. Så det får bli den turen.

Vi kommer gå upp via Litlverivanet och sen vidare mot nordväst för att ta oss in i Padjelanta strax söder om Snötoppen. Ska komma en 3-5 dm nysnö uppe på fjället de första tre dagarna, så det kan nog bli som lite slitsamt. Men vad gör väl det när man får changsen att se Rago i vinterskrud :)

Stort tack till Peter för tippset!

/ Stefan
 
Kul Stefan

Lycka till och vi tar tacksamt emot en rapport här sedan du genomfört turen. Intressant om du kan bedöma om turen går att göra åt andra hållet också.

Thure
 
så blev det

vi var tre förväntansfulla skidåkare som gav oss iväg.

de där 3-5 dm nysnö på högre höjd var rejält med regn på lägre höjd. turen började med två dar inregnade i tältet nere i björkskogen ett par km från vägen till Lakshol. när vi väl kom iväg så var turen fantastisk och uttrycket "ragomil, en mil i rago tar längre tid än en mil på andra ställen" visade sig vara mycket sann.en av oss i sällskapet skulle hem tidigare och den ursprungliga planen var att gå till sulitielma för att dela på oss där, nu blev det ont om tid så han vände redan i rago. vi andra gick upp mot svenskhammaren och stötte på is på sluttningarna av allt regnande. så till slut blev det till att en gick först och sparkade spår i isen som sen användes för att dra upp pulkorna. nästa gång får det nog följa med ett pat stegjärn för såna här hädelser. ett tidsödande och slitsamt jobb. naturen var som väntat helt magisk i området och senare på gränsen till sverige såg vi en järv :)

dagen efter klättringen till svenskhammaren bjöd på dimma / låga moln så sikten var oftast obefintlig, vi trevade oss fram med hjälp av gpsen och ibland öppnade molnen upp sig och bjöd på oerhörda scener som glimtade till en stund. summa summarum, Rago är vackert kuperat och inget man bara hastar igenom. Färden via Padjelanta gjorde oss fundersamma över snötillgången längre österut. och innan turen var avslutat hade vi skidat och dragit pulkorna över snö, is, skare, sandstrand utan snö....., mossa, gräs, små stenar till stora block, videsnår ( de var det värsta).

i padjelanta var det vår med massor av stora älgar och ett norskt gäng som vart inne i sarek. de hade vart insnöade när vi var inregnade. påskafton var varm även häruppe och vi skidade fram genom Viejevagge där dagen avslutades på 1200 möh med en öl i kvällsolen, en sån där dag som alltid kommer att finnas kvar i minnet. vi hann se 7 älgar och två örnar på vägen från Virrijaure till nattlägret.

vägen ut gick till myningen av sarvesvagge och därifrån tog vi oss upp i jiegnavagge och vidare över louhttolahko ner via nåitevagge till sarvesvagge och rovdjurstorget. det var en fin väg som visade oss svenonius isfall, öppet vatten på 1200 möh och massor av vackra toppar runt om platån. redan häruppe var det ont om snö på sina ställen och vi sicksackade oss fram på snöfläckarna. och utsikten till de lägre områden var inte uppmuntrande i snö synpunkt.

det var annorlunda att se den stora rapanätnu i vinterskrud, den var en liten klar bäck som slingrade sig fram längst ner i botten av sin annars stora fåra.

vi tog oss vidare genom basstavagge en dag med låga moln och ordentlig med vind genom passet. hela vägen ner stod vi bara o gled med hjälp av vinden. det var som att åka rutschbana på en snösträng som bara blev smalare och smalare. det var därefter som de olika och inte alltid helt för skidor och pulka lämpliga förena prövades :) vi fick gå upp till slugga och sedan via pietsaure till saltoloukta.

väl framme i saltoloukta var bastun och deras middag underbart god efter en tur som nog alltid kommer att minnas
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.