E109, E99, Sondre, Rago

Hej
Jag är ute efter ett par turskidor som inte ska vara för svåra att svänga lite med i utförslöporna. Tror jag trots allt fastnat för vallningsfria, de flesta turer kommer att företas i påskföre, vilket borde ge vallningsfritt en fördel. De nominerade är:

Åsnes Sondre (vallningsfria varianten): Mjukare spann (dock dubbelspann?) än Rago som gör det lättare att svänga? Å andra sidan har det klagats mycket på spann i allmännhet som är för mjuka eller "mjuknat"? Om man då har mjukt spann redan från början? Är spannet på Sondre för mjukt för att ha vallningsfritt? Tung packning? Egenskaper i övrigt?

Åsnes Rago (vallningsfri): Hårdare spann -> bättre glid med vallningsfritt? Dåliga backegenskaper?

Fischer E99 (vallningfri): Hur är det med svängegenskaperna? För liten midja? För hårt spann? Lär ändå vara mjukare än Rago? Fått för mig att Fischer Mountain Crown har bäst fäste av de vallningsfria mönstren? Lär funka rätt bra att åka i längdspår med? Glid? "Fylla i" med glidvalla?

Fischer E109 (vallingsfri): E99:s fina turegenskaper kombinerat med bättre svängegenskaper? För breda för spår? Spann?

Kort sagt: Har någon erfarenheter och kan tycka till om/jämföra dessa fyra skidor?
 
välj ej vallningsfritt

Vallningsfria skidor är ej att rekomendera, dåligt glid utför, och är det varmt/blött eller brant så är de hala, och då kommer vallaburken ändå fram. Dessutom är dessa skidor extremt känsliga för förändring av vikten, och tänk då på att du ibland vill åka med tung ryggsäck, ibland med en lätt och ibland kanske utan.
 
Vallningsfritt eller inte

Ja vallningsfritt eller inte, min erfarenhet är dock att under påsken då föret växler betydligt så slipper man mycket svett och tårar på att ha vallningfritt, Man slipper plågas med frågor om man kan göra något bättre (ska jag lägga på mer klister, nu har det blivit kallare snö igen, ska jag valla om, har jag vallat fel, bakhalt, klister på kläder etc).

Utförsglidet är dessutom inte så mycket sämre på hård påsksnö. Vid utförsåkning då man ska försöka svänga upplever jag oftare för hög fart än för låg. Tvivlaren när det gäller svängandet kan också ta en titt på Fischers nya TurningCrown-teknologi.

Även om jag bestämt mig för vallningsfritt är det tillräckligt svårt ändå att välja skida. Frågan kvarstår: Rago, Sondre, E99 eller E109?
 
Sondre

...har jag använt på två påskturer, den ena med vinterrygga och den andra med pulka. Som stockholmare är jag inte någon skidfantom direkt. Jag gör alltså inga spektakulära saker med skidor utan nöjer mig med att ta mig från punkt a till b.

Jag tycker att Sondre med ett par vanliga rottefella har fungerat bra. Med tung rygga kan det bli lite si och så med glidet, men som kanske framgått antydningsvis ovan så passar det min skidåkarprofil bra så det gör inte så mycket.

Med pulka fungerar Sondre också bra men stighudar är förstås att rekommendera vid branta passager.

Nackdelen med vallningsfritt märks mest när man åker på dagstur. Då kan t o m jag tycka att det glider lite väl dåligt. Men om turen går ut på att bära rygga eller dra pulka, och särskilt om föret växlar under dagen, så tycker jag nog att vallningsfritt är att föredra - ett moment mindre att tänka på.

Mvh,

Johan
 
Det är inte lätt att välja.

Jag har E-109:an i vallningsfri modell och är mycket nöjd. Men ska jag ut på en ren fjälltur utan egentliga utförslöpor skulle jag nog inte ta de skidorna då finns det bättre, men E-109:eek:rna funkar änndå fint. De skidor du nämnt är alla mycket bra men jag skulle nog änndå slå ett slag för alpinas turskidor, har även ett sådant par med 3/4 stålkanter. De är otroligt lätta och funkar fint. Hur de håller i längden vet jag inte för man kan ju misstänka att det inte har träkärna pga den låga vikten, men det är klart de kostar också bara hälften av Åsnes modeller.

Glömde jag säga att bägge paren är vallningsfria?

E-109 är MYCKET bättre att svänga med än Alpinas skidor som väl borde överenstämma med Åsnes Rago, Sondre, Fischer E99 osv.

MVH/ Urban.
 
Re: välj ej vallningsfritt

Antis; sa:
Vallningsfria skidor är ej att rekomendera, dåligt glid utför, och är det varmt/blött eller brant så är de hala, och då kommer vallaburken ändå fram. Dessutom är dessa skidor extremt känsliga för förändring av vikten, och tänk då på att du ibland vill åka med tung ryggsäck, ibland med en lätt och ibland kanske utan.

Hej Erik!
Jag står precis inför samma valsituation som du. Dock har jag tidigt valt bort det vallningsfria alternativet. Hyrde för tre år sedan ett par Sondre vallningsfria och blev oerhört frustrerad över det dåliga glidet. Eftersom jag är 193 cm lång och väger 85 kg och då hade en packning på knappt 20 kg så upplevde jag att det var som om spannet trampades ut och ”fjällen” bromsade.
Nu sneglar jag mycket på E109 som jag förmodar har bättre utförsegenskaper än de andra alternativen. Höjdpunkterna på en fjälltur tycker jag är toppturerna med efterföljande utförsåk. Har provat spannet på ett par 203 cm med en extra vikt på ca 10 kg och det verkar lovande även för en 20 kg packning. Begränsande för turskidor i spår är bindningens bredd (utsticket på sidorna), som jag har uppfattat det. Det som jag mest velar med nu är om jag skall ha NN75 kabel- eller bygelbindning (eller kombinerad). Några tips och idéer?

/Benny
 
Turegenskaper

Jag tycker att du ska prioritera turegenskaperna. Ska jag gå på topptur eller njuta av utförsåkning så använder jag telemarksskidor och stighudar. Men den utrustningen ger en medioker skidupplevelse på platten.

Går man på tur är större delen av skidandet (i tid) på platten eller uppför. Ett riktigt spann, bra fäste och hyfsat lätt utrustning gör skidåkandet till en större glädje. Och det är lite mer sport att ta sig ner med turprylarna.

Mitt råd är skidor med stålkant och ett bra dubbelspann. Modell och märke är inte det viktigaste. Även jag föredrar att valla mina skidor för att kunna anpassa fästzonen till att gå med eller utan storpackning.

/Tommy
 
Tidningstest

I Friluftsfrämjandets tidning "Friluftsliv" som kom den här veckan så finns ett litet test av precis dessa skidor. (om du inte läst det redan)
 
Finns den perfekta kompromissen???

Jag skulle vilja ha en kompromiss mellan rena löparskidor och turskidor. Många av dagens turskidor tycker jag är för tunga och klumpiga. Jag har själv inte haft möjligheten att prova Salomons multisportskida Raid som är en kort, lätt sak med fiskfjäll, midja och stålkanter. Den är tillräckligt lätt iaf. Kanske är det vägen att gå, att satsa på korta skidor (140 kanske).
Som det är nu går jag helst på tur med löparskidor och så lätt packning som möjligt. Blir dock svårt då snön blir djup eller utförsåkningen för krävande. Samtidigt vill man ju inte gå på tur med sina off-pist skidor heller...
 
Sondre

Jag har ett par 5 år gamla Åsnes Sondre med råttfälla som jag använt mycket, dock den vallade modellen. Jag trivs väldigt bra med dem för turskidåkning. Däremot är de inte nog vridstyva för att telemarksåkning ska bli trevligt. Om man inte tänker ägna sig åt telemark alls är de däremot klart trevliga.

Vallning eller inte är frågan. Min erfarenhet av att ha gått på tur tillsammans med de som har vallningsfritt är att det verkar vara ett bekymmerslöst liv! Men återigen, ska man åka minsta utför är vallningsfritt hopplöst. Speciellt i omväxlande påskföre är vallningsfritt däremot suveränt.
 
Et viktig moment er hvor gode skiene er til å holde på smørningen. I en test i et norsk friluftsblad for et par år siden kom Åsnes Rago best ut på denne testen. Hovedgrunnen var at skismørningen satt nesten dobbelt så lenge enn på de dårligste skiene (Morotto og K2)
 
Et viktig moment er hvor gode skiene er til å holde på smørningen. I en test i et norsk friluftsblad for et par år siden kom Åsnes Rago best ut på denne testen. Hovedgrunnen var at skismørningen satt nesten dobbelt så lenge enn på de dårligste skiene (Morotto og K2)
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.