Hur skildrar man på bästa sätt sin fjällupplevelse?

Vad tycker du? Har du någon förebild? Lever du upp till denna förebild? Hur används fotografierna till att förmedela fjällupplevelser, landskap och känslor?

Förhoppningsvis blir det en givande diskussion som resulterar i fler fjällbeskrivningar och turrapporter.

Själv har jag några heliga kor som det kanske kan passa sig att diskutera vartefter: Tore Abrahamssons Kebnekaise-monografi, HN Pallins "Kebnekajse" samt Gunnar Brusewitz naturskildringar. Alla är inspirerande på olika sätt och kanske oefterhärmliga.

Detta skall bli intressant.
 
Skriva bra

Här på Utsidan finns det en som jag tycker är en mycket bra berättare, och det är "Majjen" Håkan Friberg.
Hans Sulitelmatur som nyligen har avhandlats här, var fantastiskt inspiterande och bra skrivet samt illustrerat med många fina bilder. Det kändes nästan som om man var där när man läste.
Jag önskar jag kunde skriva och berätta lika bra!

God tur!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Tömmer upp en alldeles för stor virre i andras ögon, drar för gardinerna o drar igång den dammplastluktande Diaprojektorn o lutar mig bakåt i mjuka favoritfåtöljen, med den trådstyrda fjärrkontrollen, kylfläkten startar med ett rassel som tystnar o går över i ett igenkännande falsettliknande oljud, vilket förstärker upplevelsen, de blytunga glasbildsmagasinen på 50 bilder styck, behöver nuförtiden en lite puff framåt ibland, vid bildbytet, (drivremmen vill gå över till de sälla jaktmarkerna), skärpan försvinner då det dyker upp bland glasramarna pappersinramade bilder som böjer sig som Bacon i en glödhet stekpanna,och det här vill jag uppleva alldeles ensam helst.



Så skildrar jag mina vandringar.
 
Med ålderns rätt läser jag så lite som det nånsin går. Jag är för praktiskt lagd; när jag googlar efter turbeskrivningar är jag mest ute efter information. Bilder tycker jag om att titta på och de kan också förmedla information om naturens beskaffenhet, alpina problem, etc. Bertil Dismans Sarek-rapport har väl ungefär så mycket ord som jag orkar med.

Således försöker jag numera själv hålla mig kort; en liten textingress, sen får bilderna, ibland med korta texter, tala. Dag-för-dag-beskrivningar (utom bilderna, då) undviker jag. Min Korsika-rapport (till vilken jag ännu inte redigerat några bilder), t ex, handlar nästan om bara en etapp.
Det här tycker jag är en föredömligt kort reseberättelse:

http://www.huthyfs.com/chit08/chitindex.html
 
Som andra har sagt, fotoalbum med korta kommentarer till bilderna är det som känns smidigast. Jag har försökt ta mig igenom någon sån där fjällbok någon gång, typ "Detta är Sarek" eller "Vandra Kungsleden", men det brukar sluta med att jag bara kollar på kartbilderna och fotografierna.
 
Kartor över hur man har gått är också bra att se, det ger en helt annan känsla än om någon bara säger "och sen gick vi över det passet och ner till den vattendelaren och upp på den toppen". Extrapoäng om platsen för varje fotografi är markerad i kartan.
 
Undvik långa texter för det kan vara jobbigt att läsa på skärmen. Därför tycker jag bättre om lagom korta texter med en tom rad mellan stycken. Gärna med rubrik för att leda in läsaren på rätt spår. Jag tycker det blir intressant om man har bilder med texter. Då kan jag koppla texten ihop med bilden och få en "läsarupplevelse". Jag hoppar tyvärr flera gånger över artiklar om de är alldeles för långa och för detaljerade eftersom det blir jobbigt att läsa på skärmen.
 
Jag gillar LRC:s turrapporter som återfinns på hans hemsida.
Fördelar:
  • Uppdelad på flera sidor när det gäller flera dagar
  • Många bilder men de är små när de ligger inbakade i texten, utom några stora som fångar ögat, de små är sjävklart förstorbara.
  • Bilderna har alltid en liten medföljande text, de svävar alltså inte i det blå.
  • Karta!
  • En längd på text mellan bilderna som känns ganska naturlig.
Nackdelar
  • Skriver på engelska :( men who can blame him for not orka skriva på två olika språk.
  • Kommer inte på nåt särskilt.

Om det nån som är intresserade av två (andra) magnifika hemsidor med fjällberättelser (norska):
http://ryggsekk.net/ - fjäll kring Tromsö främst.
http://www.westcoastpeaks.com/ - fjäll på Vestlandet men även andra.
 
Senast ändrad:
Filmkamera fäst som en pannlampa som filmar allt, är uppkoppla till internet och sänder live. Det finns även bra utrustning för ljudupptagning som man kan komplettera kameran med.

Ha även en hemsida och en spökskrivare som kan skriva blogginlägg och photoshopa bilder till dig.

/Stellan
 
HAHA
Jo man har väl suttit på en äng eller i ett vindskydd med msn fler än en gång... men kommer ofta på mig själv... och sneglar lite på elden och den där sista biten mat som ligger på grillkanten, solen som letar sig ner genom grenverket och vinden i höstgräset.
Ibland så känner man sig så ivrig på att dela med sig av sina händelser så att man glömmer bort att njuta.

Jag tycker att man ska ha lite bilder och text som sammanfattar resan på ett bra sätt men som utelämnar lite vilket gör att tankeverksamheten kommer igång. Man kanske börjar googla lite och letar efter fler bilder... Att inspirera en människa att göra turen eller att med glatt hjärta ta cykeln eller trekking skorna ut i världen om än för en dag är väl det målet jag har med skrivandet.

Mitt problem är att när jag väl vill skriva så ligger papper och penna längst ner och om jag stannar och vänder upp och ner på packningen så är tankarna ofta borta...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips