Hur mycket gas behöver man för en 12-dagars tur?

Hallå!

Jag ska upp och vandra i 12 dagar nästa vecka. Och har till denna vandring ett trangiakök drivet med gas.
Jag har inte använt det på vandring tidigare och undrar hur mycket gas jag behöver ta med?!
(Vi planerar laga kokad mat till 3 personer tre gånger om dagen.)

Tacksam för snabbt svar
pajaro
 

avslutad210712

Gäst
Jag räknar med en 220 g tub per person och vecka. Då snålar jag inte på kaffe och liknande men jag är sparsam om jag kokar pasta dvs kokar upp vattnet, slår av och låter dra i vattnet och kokar upp igen mot slutet. Vid senaste turen så räckte en 220g tub bra precis 3 dagar för tre personer på ett ETA-kök.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Med ett TiLite kök förbrukar jag 220g på fem dagar när vi är två personer.

Grötfrukost, kaffe, frystorkat till lunch och kvällsmat.

Knepen jag använder är de vanliga:
- inte fullt ös på gasen.
- lock som håller tätt.
- rejält vindskyddat.
- förvärmer vattnet om det går, t ex vattenflaska i tältet på natten.
 
För trangia 27 med gastillsats drar det 7 gram gasol per 0.5 liter vattenupkok i vindstilla och ca 10 gram vid hård blåst (värms alltid med lock på)

räknar man med 10 gram gasol per 0.5 liter uppkok så är man på den säkra sidan

en risuppkok med 20 minuter kok (lock på) tar 9 gram gasol i vindstilla miljö - det viktiga här är att dra ned lågan så att den nästan slocknar (på gränsen att börja låta och fladdra) efter uppkok - den lilla lågan räcker för fortsatt sjudning/kok under lock och drar inte mycket gas.

och som andra skriver - det är inte full spätt som gäller om man skall snåla på gas utan det skall vara 'lagom' - inga antydningar till lågspetsar skall vara synliga om man tittar ned efter kanten på grytan (syns bara kvällstid) och ett riktmärke är att 0.5 liter uppvärmning till kok tar ca 4 minuter - då ligger man på optimum med minsta gasförbrukning i alla fall på trangia 27. mer eller mindre än detta gör att gasförbrukningen ökar per uppkok.

och lika viktigt - använd locket på grytorna i alla lägen, speciellt vid långkoken - det som dunstar vid vattenytan när man är över 50 grader kostar otroligt mycket med värme och kan lätt göra att förbrukningen går från 7 gram till 10 gram för ett enkelt uppkok.

pasta brukar bubbla och skumma över om man kokar med lock på - skummet kan dämpas med några droppar matolja och så får man dra ned lågan så mycket det bara går utan att slockna - för under lock kommer det att koka vidare på den minimala lågan...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips