Hur diskar man?

Det viktigaste är att inte hälla ut diskvatten (eller annat "gråvatten" i vattendrag utan på marken flera meter ifrån vattendraget.

Själv använder jag diskmedel och en diskborste med avkapat skaft (eller en halv scotch brite), men det brukar räcka med 1-2 droppar per disk eftersom jag diskar stegvis.

1. Skrapar bort så mycket matrester som möjligt
2. Grovdiskar med enbart kallvatten
3. Diskar med ljummet vatten och diskmedel
4. Sköljer (med ljummet vatten om det finns kvar, annars kallt)
5. Torkar disken (jag anser torkandet vara ett steg i diskningen, bakterier överlever inte särskilt bra på torra ytor)

Att diska efter 2 personer och en "lagad måltid" (d.v.s. tallrikar, bestick, kåsor, gryta och lite till) brukar kräva 2-3 dl vatten totalt för mig.


Vill man testa om man är bra på att diska rekommenderar jag att äta nåt med fett och tomat i (spagetti och köttfärssås eller gulaschsoppa) och sen diska. Efter att man tror att man diskat klart tar man en bit vitt hushållspapper och drar över sakerna. Är pappret rent efteråt har man diskat bra, är det oranga ränder eller fläckar så misslyckades man:)

Eftersom min diskhandduk är som en näsduk ungefär så är jag noga med att diska rent, annars blir handduken skitig så fort.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Har slutat ha med mig diskmedel. Använder vitmossa istället. Funkar som en svamp, är lätt antiseptisk, och syrligheten hjälper mot det mesta av beläggningar. Och finns nästan överallt. Sen får man kanske inte vara överdrivet renlig av sig.
 
För mig känns det fel att riva mossa för disk. Ok för att diska med grus, men jag brukar i allmänhet tänka "Hur skulle det se ut här om 20 personer gjorde som jag?". Antagligen beroende på att oftast när jag är ute i naturen så ÄR vi 20+ pers (ute med scoutavdelningen).
 
För mig känns det fel att riva mossa för disk. Ok för att diska med grus, men jag brukar i allmänhet tänka "Hur skulle det se ut här om 20 personer gjorde som jag?". Antagligen beroende på att oftast när jag är ute i naturen så ÄR vi 20+ pers (ute med scoutavdelningen).

Jag brukar ju förvisso vara själv. Sen brukar jag lägga tillbaka mossan där jag tog den - visst, inte helt kosher LNT, men du lär titta efter det om du ska märka det. Vet inte hur lång tid den tar på sig att växa tillbaka, men har intrycket att det går undan - en näve mossa för att tvätta av kärlet och kniven gör ingen miljöförstöring. Tror i min enfaldighet att det påverkar mindre än diskmedel iaf. Och 100% LNT är ju också lite.. onaturligt..
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips