Hur blir vi av med vargelendet

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Jo, men som sagts några gånger tidigare. Allt handlar om sannolikhet.
Det finns tusentals farliga saker som vi har runt omkring oss som kan döda oss.
All statistik visar på att bli dödad av Varg hamnar väldigt långt ner på den listan.

Här finns en lista på sannolikheter att man dödas av något djur i USA.
http://historylist.wordpress.com/2008/05/29/human-deaths-in-the-us-caused-by-animals/
jag skulle vilja se samma statistik där man tar hänsyn till några fler parametrar, först vill jag lägga in "sannolikheten att bli dödad av ett djur baserat på antal djur" sedan så skulle jag vilja att man segmenterar upp samma undersökning med "antal djur" parametern och lokalisering.. då först får vi en rättvisande bild.. tror dock fortfarande att vargen kommer långt ner, men undersökningarna som dom ser ut nu är fullständigt ovidkommande och mycket lätta att avfärda..
 
...nu hörde jag intervjun med Arne, förstår inte alls vad som är felet med vad vargfakta skriver, de refererar ju främst till Expressen.

Expressens intervju med Arne:

– Jag blir ju så jäkla upprörd att jag blir ledsen. Walt Disney är banne mig skyldig till mycket elände när han har förmänskligat sina djur. Det här är ett varningstecken, nu måste man sluta med promenader med vargar. Det är fel, för risken är för stor, säger han nu.


"Trodde det var kört"
Det var under invigningen av Tiger World på Kolmården 2007 som överfallet skedde. Flera vargar hoppade på tv-profilen.
– När jag föll och blev liggande trodde jag att det var kört, att jag var såld, sa han till Expressen då.
Han är tagen efter den senaste attacken.
– Jag hoppas och tror att kolmården har så gott rykte att man kommer över det här. För det är världens finaste djurpark, det här får inte fläcka deras rykte även om det just nu är kolsvart, säger han.


http://www.expressen.se/nyheter/arne-weise-kritisk---blev-sjalv-attackerad/


Hur kan detta på något sätt betyda att jag ljugit om Arne Weise?

Sen, sitter en kvinna i studio p1 och förklarar att vilda vargar är ofarliga, men att vargar som präglats av människor är...farliga. Fast de på Kolmården var ju "socialiserade och tama."


Hägnet skapades "för att visa människor att vargen är ofarlig". Vuxna människor sitter och klappar på och ylar med - vargar. Samtidigt som man pratar vargpolitik.


Någonting haltar betänkligt bland våra "experter".
 
"Svenska vargar lever mest av älg, och tar sammanlagt kanke sammanlagt mellan 1000-1500 älgar per år. I trafiken dödas årligen ca 5000 älgar, och rovdjuret människan skjuter varje år ca 100.000 älgar."

Källa: De fem Stora.

När det gäller beståndet av älg så vill jag då iaf bestämt påstå att varg inte är ett problem.
 
Jo, men som sagts några gånger tidigare. Allt handlar om sannolikhet.
Det finns tusentals farliga saker som vi har runt omkring oss som kan döda oss.
All statistik visar på att bli dödad av Varg hamnar väldigt långt ner på den listan.

Här finns en lista på sannolikheter att man dödas av något djur i USA.
http://historylist.wordpress.com/2008/05/29/human-deaths-in-the-us-caused-by-animals/

Bee/Wasp 53
Dogs 31
Spider 6.5
Rattlesnake 5.5
Mountain lion 1
Shark 1
Alligator 0.3
Bear 0.5
Scorpion 0.5
Centipede 0.5
Elephant 0.25
Wolf 0.1
Horse 20
Bull 3
Förlåt, men dom här siffrorna är helt irrelevanta utan jämförandetal med antal möten mellan djuren och människan. Naturligtvis är det mer olyckor med hästar, men det KAN ju också ha lite att göra med hur mycket tid som spenderas med hästarna. Inte sant?

Och klart är dock att vargen inte med någon särskild sannolikhet är ett farligt djur för människan när den är i sitt naturliga element, vilket är en vidsträckt vildmark. En varg där stöter väldigt sällan på en människa, och vise versa och har därför en naturlig skygghet. Att det finns få tillfällen för interaktion gör ju också att riskerna med mötena späs ut. Ingen raketvetenskap där. Men dessvärre så kan man faktiskt inte ens med god vilja säga att Mellansverige svarar upp till beskrivningen "vidsträckt vildmark" och det ökande antalet kontakter mellan människor och varg kommer att leda till mer problem. För båda parter.


Men innan ni börjar rasa så kan ni väl i alla fall fundera över det "naturliga" i att hålla en av avskild från sina artfränder som vi gör genom att inte tillåta varg i renbeteslandet där den kunde ha haft en
naturlig invandring av genetiskt viktiga individer. Istället ska vi sätta ut djurparksvargar för att på så sätt hålla stammen vid liv och ha varg just precis där vi vill ha den.. Ledsen, men för min del så är faktiskt hela det vargtänkandet bara ännu ett utslag av människlig hybris, där vi återigen vill "tämja" det vilda för att fungera på våra villkor. Och den typen av Disneyfiernade är mycket farligare på sikt för vargen är vad alla arga varghatare någonsin kommer att bli.


(Ska erkänna att jag har dragit mig för att skriva på Utsidan allmänhet och i den här tråden i synnerhet då flera av deltagarna här uppvisar ett häpnadsväckande förakt för dom som är
oliktänkande, och det inte bara i den här tråden. Att jag ändå postar det här måste betyda att jag har för lite att göra inför semestern. :)
 
Bra Pentti.
Ännu mer "skygga vargar'":

Varg sätter skräck i Viktjärn

För familjen Bergström har tryggheten förbytts mot rädsla.
På skogstomten vid huset i Viktjärn har en varg hälsat på.
– Det var inte roligt att få den på gräsmattan där barnen brukar leka, säger trebarnsmamman Annica Bergström.

http://st.nu/medelpad/timra/1.4827385-varg-satter-skrack-i-viktjarn

Viltförvaltaren på länsstyrelsen:
– Vi tar alla rapporter på allvar. Men det finns ingen anledning för de som bor där att vara rädda, säger Lars Wiklund.Olof Liberg:
– När det gäller vilda vargar är vi väldigt noggranna i Skandinavien att så fort vi får varg som visar tendens att bli för van med människan, så avlivas den så fort det går. Det är för att undvika att få vargar som vänjer sig vid människan. Då blir de farliga.

Joråsatt...
 
nermander;597461 Att bli omringad av en vargflock kan vara förenat med livsfara. QUOTE sa:
Ja nu har du ju svarat till slut, det satt långt inne, men det duger..
KAN vara ja. Precis som det KAN vara förenat med livsfara att gå över gatan. Eller flyga. Eller åka bil. Eller åka tåg. Eller åka båt.


Så, det var du som ville diskutera, hur vill du nu gå vidare med diskussionen? Eller anser du att diskussionen är slut bara för att det "kan vara förenat med livsfara" att omringar av en vargflock?
 
En ganska snygg belysning i P3:s Tankesmedjan av de som titt som tätt anförs som 'experter' i vargdebatten och den sektstämning som verkar råda på sina håll. Klart värt att lyssna på:

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3997907&t=853

Och det är inte fulklippt för att få in snajsiga kommentarer utan den s.k. experten Hans-Olov Larsson är precis så non compos mentis som framställs. Originalintervjun:

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3991878&t=905
Men herregud. Karln är ju overkligt korkad.


Edit: och tankesmedjan var riktigt bra.
 
varg

Igår kväll fick min man se en livs levande frilevande varg :) den är på väg till xxx ( observera, det är/var ingen hund enligt länsstyrelsen som kom och tog tillvara på lämning samt spår) En del lyckliga förunnat ;-)
 
KAN vara ja. Precis som det KAN vara förenat med livsfara att gå över gatan. Eller flyga. Eller åka bil. Eller åka tåg. Eller åka båt.
Så, det var du som ville diskutera, hur vill du nu gå vidare med diskussionen? Eller anser du att diskussionen är slut bara för att det "kan vara förenat med livsfara" att omringar av en vargflock?
Nej jag tycker att det räcker så med den här delen av tråden.
Ni som inte håller med får väl säga erat, men ingen har protesterat än..

Om du vill får du väl starta en ny tråd: -hur farligt är det att gå över gatan?-
det är OT i den här tråden.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
thureb Varför blir så många vargar överkörda? Vilda djur 23
KLAGER Den växande svenska vargstammen blir ny turistindustri Vilda djur 5

Liknande trådar

Logga in

Tips!