Hjälp!

Ska köpa turskidor, men har lite svårt att hitta rätt i djungeln.Kommer mkt att åka skoterspår och bara rakt ut i skogen.Blev i fjol "lurad" att köpa ett par Åsne (nansen) en sjuk mjuk skida som man trampade igenom obenhörligen, dvs slet av all valla på 2 sek.Sen var det bakhalt så man bara ville gråta.Trivs annars med brädden och modellen på skidan.Tacksam för svar Linda
 
Jag förstår inte varför det alltid tipsas om Åsnes Nansen. Det tipset fick även jag en gång i tiden men som tur var litade jag inte på det. Ett bättre tips för dig skulle vara Åsnes Rago som har ett riktigt dubbelspann, fullånga stålkanter och ett riktigt bra belag. Eftersom du kör med riktig valla får du en skida med riktigt fina egenskaper (du kan åka skidor och inte bara gå skidor) som med lätthet glider ifrån fiskfjällsfolket och de med enklare belag från tex Alpina.

Mina Rago är iofs några år nu men det verkar inte ha hänt så jättemycket på marknaden för riktiga turskidor senast jag kollade.

/Ala
 
Det är synd om människorna skrev Strindberg och det gäller i synnerhet de som ser fram mot höstskidåkning och blir pålurade enkelspanns spårskidor. Till lös höstsnö krävs dubbelspann och bärighet i proportion till vad man väger och vad man bär. Allt talar för kort bärig pulka...
Vallade skidor gör att njutningen med utförslöporna både flerdubblas och blir snabbare samt inte minst tystare....
//J
 
Som sagt, Åsnes Rago

Jag har själv Åsnes Rago och kan varm rekommendera dessa. Den modell jag har är Wax, dvs. jag måste valla dem. Valet föll på Wax pga. att jag vill kunna sätta på stighudar utan några problem.

Dock vill jag tipsa om Rago med Fellelås, dvs. en mindre stighud (kickerskin) som du fäster under spannet och lika enkelt kan ta bort. Jag har inte denna skida, men skulle jag vara i din situation så skulle jag definitivt överväga den lösningen även om den kostar lite mer. Fördelarna är just att du kan valla skidan som helt vanligt ifall du vill, men ska du dra pulka kan du sätta på stighud.

Du kan läsa några recensioner på Åsnes Rago här http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1630

Lycka till med valet av skidor!

Mvh /Joel
 
Åsnes Rago

Själv ringde jag till Åsnes och frågade vilken modell som troligen passar mig bäst. Jag ville kunna ta mig fram i skog, på skoterleder och på kalfjället. På Åsnes rekommenderade dom då Åsnes Rago. Jag köpte dem och har inte ångrat mig. Möjligtvis är dom lite långa. Jag är 1.68 och skidorna är 1.90. Jag fick hjälp att prova ut dom på Naturkompaniet i Östersund och dom trodde att längden skulle bli bra. Jag litar helt enkelt på deras kunskap. Det är säkret min oerfarenhet när det gäller längdskidåkning som gör att dom känns lite för långa.
 
fischer E90 BC crown med fiskfjäll...

Själv åker jag på Fischer 99 backcountry crown med fiskfjäll. Åker med stor rygga så att det blir lite sämre glid med fiskfjäll bekommer mig inte. Jag slipper bära och kladda med valla och är det riktigt brant uppför har jag stighudar men oftast klarar man sig med fiskfjällen om man inte går topptur. Stålkanter - jajamen och tillräckligt båriga (läs långa) för att bära 90 kilo Patrik + rygga.
Nackdel - det låter lite i utförsbackarna (det visslar) men då brukar fartvinden ändå störa tystnaden så det gör mig inte heller något.

Har inte ngåra andra turskidor än vita blixten att jämföra med så bättre eller sämre än andra vet jag inte. Startade en tråd innan jag köpte och den hittar ud här
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=31337&highlight=turskidor+tango

/Patrik
 
En liten opplysning for Åsnes skiene. Jeg har selv Rago, og er kjempefornøyd. Jeg har den utgaven som har kortfell (stighudar på svensk).

Hvis du sjekker denne linken: http://home.online.no/~odvinje/turer/npl/andre.html så får du erfaringene til de som har gått norge på langs (fra lindesnes til Nordkapp). Her vi du se at Åsnes Rago får gode attester fra de som virkelig har gått langt.

Åsnes Rago har nå skiftet navn til Åsnes Amundsen.

Et problem du beskriver er at smorningen slites vekk. Det du må gjøre er å kjøpe stive nok ski når du handler. Når du står på et helt flatt gulv med klær og sekk med samme vekt som du bruker på tur, skal du kunne skyve et papirark under begge skiene. Men når du trør ned på den ene skia skal arket sitte fast.

Jeg tror du har fått dårlig tilpassning av utstyret hos den butikken du kjøpte i. Du kan jo prøve det jeg gjorde en gang jeg fikk en bukse jeg ikke likte. Jeg betalte for en ny bukse som jeg likte og ga beskjed om at hvis de ville se meg og kona i butikken de neste to årene så fikset de en rimelig tilgodelapp på det jeg hadde levert tilbake. Det gikk helt fint, men så handler vi mye sportsutstyr også da. Nesten alle gaver til jul og bursdager er sportsutstyr.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Völvan Hjälp att komma igång med turskidor? Olskogen? Turskidåkning 0
Millies Nya turskidor - HJÄLP Turskidåkning 7
Lenalainen Hjälp! Hur fäster jag dessa trugor? Turskidåkning 7
fannsan Hjälp en nybörjare till rätt turskidor Turskidåkning 5
Niludde HJÄLP, behöver tips på bra skidskor (BC)... Turskidåkning 4
nuwanda Hjälp i längdskidsskogen. Turskidåkning 12
Valpish Tegsnäs skidor behöver lite hjälp. Turskidåkning 19
Kricko B Hjälp! Mattermos eller inte? Turskidåkning 6
Pertre Tips/hjälp för tur Abisko - Unna Allakasstugorna - Hunddalshytte - Beisfjord Turskidåkning 5
Blarf Turpjäxor NN 75 mm - hjälp att välja rätt Turskidåkning 7
havskayak Hjälp - söker vallningsfria breda turskidor Turskidåkning 8
szvinto Hjälp vid köp av turskidor Turskidåkning 12
joakimrr Hjälp nybörjare hitta skidor Turskidåkning 12
KarlK86 Byte från telemark offpist till allround tur/topptur...hjälp :) Turskidåkning 3
Myrek Fästvalla på tejp! Hjälp Turskidåkning 5
torpet Hjälp - mina stålkanter! Turskidåkning 3
magnus1977 hjälp Turskidåkning 2
angelikaj Hjälp med val av skidor Turskidåkning 2
tibloc Behöver hjälp/råd,tips! Turskidåkning 3
muresan Hjälp ang kebnetur Turskidåkning 6
pat2 Hjälp!!, Åtgärd gnekande bindning Turskidåkning 2
O.Olsson Nybörjare behöver hjälp för att köpa ett vinterkit Turskidåkning 3
Granbacken Nybörjare som behöver hjälp Turskidåkning 7
Britta GF Hjälp! Bindningen lossnar! Turskidåkning 4
Fuktig sovsäck i snöbivack ?? Varför ?? HJÄLP !! Turskidåkning 11
Hyra av skidutrusning (HJÄLP!) Turskidåkning 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.