Ja, kyla via avdunstning är nog det enda som håller lite längre tid utan en massa medhavd energi eller extra vikt. I Australien så verkar det ju fungera bra med en blötlagd tygpåse med vatten/öl som hängs framme på fronten av bilen för att kyla drickat när man kör i värmen i öknen. Men den fartvinden kommer sällan vid vandring (om det inte är en stormig dag), då får man hitta praktiska alternativ som ovan som klarar behovet.
Ett är att anpassa sig till värmen, ta flytande margarin eller liknande (god olivolja, majonäs och ost på tub) istället för smör om det blir så varmt att det smälter.
Om man har färskvaror så antingen tillaga dem (om de håller bättre då) eller äta direkt. Eller ta sådana som inte ändrar smak/funktion av att de blir varma (redan möglig ost -grön/blå ädelost- håller ett par dagar i sommarvärme på fjället om man sedan t ex ska ha det i sås till pasta, och vacpackat rökt kött -bacon- lika länge till den rätten) men arton dagar blir ju för mycket.
Nyfångad fisk kan ju ätas direkt eller kanske sparas en natt med den kemiska kylpåsen som diskuteras ovan, men knappast att påsar kan rädda smöret (och hela kylväskans innehåll) dag 5 och framåt i värmebölja enligt min erfarenhet.
Om man startar med frusen mat så håller den ju någon dag eller två extra i början, men då ska den tas direkt ur frysen samma dag man startar och hållas i bra kylväska och gärna med fruset vatten i petflaska som extra kyla (sedan blir det dricksvatten). Men inte heller det håller i 18 dagar.
Fysiken kan som sagt hjälpa med avdunstning och värmeväxling, det omvända problemet att få något torrt i ständig fukt och regn löste vi i Belizedjungeln med att torka det viktigaste bakom "vandrarhemmens" kylskåp i det gemensamma köket där kompressorn gick varm för att kyla insidans innehåll i värmen. Även där fick man köpa all känslig mat fryst för att det skulle hålla sig innan det fullständigt tinade och man kom fram till ett kylskåp (om det fanns).