• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Goda konserver

Ibland är det bra med konserver för friluftsliv tycker jag, även om det är tyngre än frystorkat. Mat som är "alltid redo", kan ligga mycket länge i rumstemperatur utan att den blir förstörd. För paddling känns det särskilt vettigt, om man annars ändå måste ha med extra vatten för att tillaga maten. Några gånger har jag haft med burkar på cykeln också, bara för att det är lättsamt. På vandring går det oftast bort, men för all del kan man väl ibland stå ut med vikten till första lunchen i alla fall. När man hoppat på tomburken tar soporna inte mycket plats. Priset per portion blir rätt rimligt.

Tycker dock det är tunnt med goda konserver i svenska matbutiker, i England tex kan man köpa allt från chokladsockerkaka ("spounge cake") med sås till "full english breakfast och smarriga currygrytor på konserv. Det finns iofs ändå fler som är hemska, Haggis, spagettiringar i tomatsås, ravioli mfl..

Här är det egentligen bara 4 sorter jag är nöjd med:
-Heinz baked beans. (får kompletteras dock)
-Felix Chili con carne (god t.o.m. kall!)
-Del Monte krossad ananas i juice
-Försvarets ärtsoppa

Har ni tips på fler som är goda varma och godtagbara kalla så är det välkommet, helst med info om vilka matkedjor som säljer dem.

/Jarl
 
Corned Beef funkar. Finns en del pastasåser i tetra-pak som inte är kylvara och har lång hållbarhet.

I "invandrarbutiker" har jag hittat mycket spännande i konservväg, men jag kommer inte på någon specifik rätt just nu.

Tyska "dosen-brot" är ju en klassiker också.
 
1145; sa:
Tyska "dosen-brot" är ju en klassiker också.
Fast Dosenbrot smakar ju ungerfär lika mycket som det gör när man sticker ut tungan genom fönstret, tycker iaf jag! Hade med mig en burk från Globetrotter i fjol men den fick bli fiskmat... dvs inte burken utan innehållet!

Kronans leverpastej är däremot en höjdare!

/p-a
 
Gillar man försvarets "guldburk" så brukar det gå att köpa dessa för överkomligt pris (tror att jag betalade cirka 70 kr för 12 burkar exkl frakt sist jag köpte). Då är i och för sig datumet utgången, men vi som tillhörde värnpliktsgenerationen där sista förbrukningsdag inte fanns äter ändå och ser glada ut :-D
 
Bullens pilsnerkorv, den måste jag köpa och testa. Tror inte jag ätit den sen jag var en liten parvel. Borde ju vara perfa tillsammans med vita bönor i tomatsås ju.

jag hade ett parti gulburkar från försvaret en gång för länge sedan, vill minnas att pytti-pannan var den bästa men jag är osäker om den ens existerade.. risotto fanns/finns det väl också som gulburk? Vore kanon om de 2 sorterna gick att köpa i civil version som konserv.
 
Apropå helkonserv så är det väl i princip så att bäst-före-datumet är fiktivt.

Vill t ex minnas att det finns exempel på nån sentida skidåkande expedition i Grönlandstrakten som i ett ganska uthungrat läge passerade en gammal historisk lägerplats där en 1800-talsexpedition campat (intill döden vill jag minnas). Man hittade överblivna konserver och åt dem med utmärkt behållning.
 
Njae, pâ den tiden var ju burkarna lödda med bly o det var ju en del som strök med efter längre tids konsumtion.
Men enstaka burk kanske tâls, bättre än o svälta antar jag.
 
Jag tror bly är överskattat som gift.
Eller, det är ganska beroende av omständigheterna om det om blylödda burkar ska kunna förgifta maten ...tror jag.
 
Jag kollade på konservhyllan när jag var och handlade.
Konstaterade först att Bullens pilsnerkorv finns kvar, men jag tyckte redan för sådär 25 år sedan att Bullens pilsnerkorv var oätbar. Så smaken är olika. Ser att flera kommenterat just Bullens pilsnerkorv sedan jag var inloggad senast.

Det som jag skulle köpa på konservhyllan är Abbas fiskbullar i hummersås och Felix köttbullar i gräddsås.

Är det någon som känner skillnaden på vita bönor från Heinz och från fabrikat som kostar 1/3 av Heinz ?

Per Brune
 
Någon god ravioli på burk skulle nog funka. Prova dock hemma först, eftersom det finns sorter som luktar och smakar som jag föreställer mig att hundmat gör.
 
Vita bönor

Skall man äta rena vita bönor i tomatsås så känner iaf jag skillnad. Vid matlagning t ex chili så är det ingen skillnad men det beror ju på alla andra kryddor.

PS. Enligt hörsägen är lukten i tältet den samma efteråt.
 

Liknande trådar

Aktuellt: Produktnyheter