Gärna i naturen men inte utan modern kemi?

Hur hälsosamt är det egentligen med en fjällvandring?
Jag tänker på alla kemikalier vi omger oss med. Vattenavvisande lager på kläder, sovsäckar och tält, och flamskyddsmedel. Mjukgörare i plastgrejer. Det är inte bara det naturliga vi kommer riktigt nära under en vandring. Apropå en dokumentär på SVT för tio dagar sedan: http://svtplay.se/t/129797/dox
 
Tyvärr kan du ju inte bo i en ren skog för de finns inte längre, du kan inte äta något utan att få i dig olika former av syntetikum. Men de värsta avarterna kan du möjligen minimera inom den globala cocktailen. Du sköna nya värld.
Mora, ull och skinn framstår inte längre som de renaste alternativen heller.
 
Människan tycks vara ett gott bevis på att evolutionsteorin inte fungerar felfritt. Att vi skulle göra det som maximerar avkommans möjligheter att överleva. Männens säd har sämre kvalité för varje generation och de som fortfarande klarar av att alstra barn på naturlig väg får avkomma som redan från födseln har hundratals skadliga kemikalier i kroppen. Cancer, allergier och annat blir vanligare. Och varje dag andas vi in och äter mer som lagras i kroppen och förs vidare till nästa generation. Barnens rum är det värsta stället i huset med alla plastgrejer.

Så vad kan man göra? Ta ut plastmattorna och spika sina egna bokhyllor av vanlig plank? Montera kraftigt ventilation där man jobbar med datorn? Aldrig köpa plastflaskor eller förpackningar? Skall man ha en bil utan plast så är kanke militärutrustning det närmaste man kan komma?
 
Försvarsmakterna vill ha grejor som håller och inte brinner. Så mjukgörare och bromider lär du ändå inte komma undan. Men har du kommit på tricket att få tag i mat som inte varit genom plastslussen?
Även om du tar maten från backen och sköljer den i brunnsvatten så lär du hitta många kemikalier från, luften, marken, vattnet, kärlet du bar in den i etc.
Minimering kräver inte bara omsorg, planering och arbete.
Minst plast är det på min gamla cykel.
 
Det bästa skulle väl vara att odla själv så mycket som möjligt. Det som finns i luften och marken kanske är nära på omöjligt att undvika, men det skulle kännas som ett stort steg i rätt riktning i alla fall. Och kanske försöka vara mer noga med vad det är för kläder man har på sig. Och sitta mindre framför datorn ;)
 
Fler än råttor och möss?

Vad jag tänkte på var inte situationen just nu, utan hur framtiden ser ut. Vi har fakta som visar att det vi håller på med är galet med största sannolikhet men ändå fortsätter vi på samma väg. Mer och mer kemikalier. Trots att vi har informationen, trots att vi skall vara högtstående tänkande varelser, trots att det äventyrar framtiden för kommande generationen, så fortsätter vi.

Det känns lite som att mänskligheten långsamt håller på att ta kål på sig själv. Inte genom krig och förödelse, men genom att göra sig själv steril.
 
Att vi är talrikast däggdjuret på planeten är kanske sant, men det är väl snarare ett tyvärr än ett skrytmål.. Vi är helt enkelt för många och det drabbar inte bara oss utan hela jorden... Synd bara att det är så tabu att prata om det..

Vad händer med andra populationer när de blir för stora ? Ja blir de inte uppätna så dör dom ju av sjukdom och det är väl precis vad vi håller på med ?

Nu hade dom väl förresten hittat ännu mera och nya kemikalier hos pilgrimsfalkarnas ägg.. Inte förvånande..

mvh // johannes
 
Det kan ju också vara så att vi med vår medicin satt darwin ur spel genom att fler med "dåliga" gener överlever. De som hos andra djur helt enkelt skulle svultit ihjäl överlever som människor.

Nä jag vägrar ha den nattsvarta syn på omvärlden som en del andra tycks ha.

Ha en glad påsk
Christian
 
Trevligt med positiva människor :)

Men faktum kvarstår dock att vi utsätts för alltmer kemikalier, och under fjällvandringar t.e.x. så lever vi mer intimt med dem än i vanliga fall.

so what?

jag utsätts för mer och mer vindkraft. den har inte funnits förut i sådan omfattning och vi bygger mer och mer av den. samtidigt så ökar antalet AIDS-fall världen över.

men jag säger inte att de har ett samband för det. felet som görs här är att man ser ett orsakssamband som inte är bevisat. kom gärna tillbaka med fakta och inte tro.

men nu ut i solen, bävern gömde sig igår, efter den idag igen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hannulan Utrustning i fjällstuga (snabbt svar gärna) Allmänt om friluftsliv 3
Fågelskit Saker att göra i naturen Allmänt om friluftsliv 25
jojjebros Hur spenderar man sitt friskvårdsbidrag i naturen? Allmänt om friluftsliv 33
Igelkotten123 Finns det användning för min sekatör i naturen? Allmänt om friluftsliv 39
KimmyA En månad i naturen Allmänt om friluftsliv 18
jffoto Göra upp eld i naturen, livrädd? Allmänt om friluftsliv 19
WildlifR Nån som är sugen på en överlevnadsresa i naturen ca 1 månad (helst en tjej) Allmänt om friluftsliv 1
Göran_ Vart (norr om Sundsvall) njuter ni av naturen i slutet av Maj? Allmänt om friluftsliv 1
Tundraman Uppskatta o se naturen.. Allmänt om friluftsliv 13
FrejaM Naturen motverkar stress? Allmänt om friluftsliv 32
Polarnatt Naturen - medicin mot stress Allmänt om friluftsliv 15
David Kilström Blåband brännbara i naturen? Allmänt om friluftsliv 3
GustavF. Att respektera naturen, vad är förnuftigt? Allmänt om friluftsliv 79
Polarnatt Vår syn på naturen Allmänt om friluftsliv 6
Varktos Leva i naturen? Allmänt om friluftsliv 38
Moxer NRKs "Ut i naturen" mycket bättre än SVT Allmänt om friluftsliv 7
Livetiskuggan Tändstål utan skaft Allmänt om friluftsliv 7
Angode Tälta - Utan camping Allmänt om friluftsliv 4
mariasavstrom Tälta vid sjö, utan vandring, Stockholm/Södermanland Allmänt om friluftsliv 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.