Friluftstips som varken kostar eller väger

Stanna upp oftare än du tänkt. Lyssna på ljuden, när du slipper höra din egen andning och fotsteg. Stanna och frossa i lingon, blåbär eller vad det nu är säsong/växtplats för, direkt från busken. "Jobba" inte med någon insamling utom möjligen för dagens dessert.

Sov ute utan att stänga in dig i ett tält, när himlen är stjärnklar (och myggorna gett upp).

Vik av från din väg, när en fin matsvamp glimtat till i ögonvrån ett par meter in från stigen. Det finns säkert många fler i närheten och du får ett gourmetmål till dagens middag - i alla fall om du packat ner smör, lite peppar och äkta fullfet torkad grädde i matpåsen.*

När du ser något som lockar dig att ta ett foto - stanna upp och ge dig själv tiden att teckna av det i stället.** Det spelar ingen roll om det är några grafiskt glesa grässtrån mot vattenspegeln, en knappt synlig pytteblomma, en vackert ådrad barkbit eller den stora himlen med en blånande horisontlinje. Du behöver inte "kunna teckna" och det behöver inte bli "fint" eller ens någotsånär färdigt. Hjärnan lär sig så väldigt mycket mer om det den ser när handen försöker teckna av det, än när den bara tryckt på kameraknappen.

Torka din mat själv - det är busenkelt och blir så mycket lättare, godare och billigare. Och/eller botanisera i invandrarnas matbutiker - där finns en uppsjö av spännande, goda, färdigtorkade och väldigt praktiskt användbara ingredienser, till bråkdelen av priset för sådant det står något "frilufs-" på. Spana vidare i denna tråd.



* Det här går ju med vinst - du spar in priset och vikten av en måltid :)
** Här tillkommer i o f s vikten av ett litet skissblock, om man inte ändå brukar ha med sig något att t ex anteckna i.
 
Senast ändrad:

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.