• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Dubbel vs enkelsko för 1 veckas vintertältning

Hade tänkt isklättra och bo i tält i någon vecka under senvintern och då kan det ju bli lite kärvt att torka skorna mellan dagarna.

Så tänkte fråga vad folk har för erfarenheter. Fixar en enkelsko någon veckas användande innan den förvandlas till isklumpar som man inte vill vara i närheten av?

Jag tänker mig att det blir runt Mars/April och om jag verkligen tältar lär det inte vara kallare än kanske -20 om nätterna.

Kort sagt, var går gränsen för när det börjar bli värt att snöra på en lite klumpigare dubbelsko?
 
Vet inte om det funkar med klätterpjäxorna du har, men vill ändå tipsa om tricket med varmvattenflaskor i skorna på nätterna. Har prövat vintertälta veckovis, och det fungerar bra med fodrade turpjäxor (i mitt fall Crispi Stetind).
Koka vatten och häll på 2 st smala flaskor, jag har använt KleenKanteen 800 ml, trä över lätt fuktiga ullstrumpor/sockar som behöver torkas. När vattnet svalnat lite stoppar du flaskor med sockar och allt i pjäxorna och ställer dem vid fotänden i tältet.
Fungerar över förväntan, pjäxorna är hyfsat mjuka och åtminstone halvtorra på morgonen, jämfört med stelfrusna och blöta annars :)
Sen har man lite halvljummet vatten att påbörja frukosten med också, som bonus.
 
På mina vinterturer har jag alltid först tunna ullstrumpor, sedan plastpåsar och över det lite tjockare ullstrumpor.
Då behöver jag endast torka de tunna strumporna och slipper helt fukt i kängorna. Jag brukar vara ute i två veckor.
 
På mina vinterturer har jag alltid först tunna ullstrumpor, sedan plastpåsar och över det lite tjockare ullstrumpor.
Då behöver jag endast torka de tunna strumporna och slipper helt fukt i kängorna. Jag brukar vara ute i två veckor.
Det fungerar säkert alldeles utmärkt. Om man inte har såna fötter som mina, med plastpåsar får jag skavsår direkt...Fötterna är ju fuktigare än om man går utan plastpåsar. Men skorna torrare.
 
Stort tack för information och tips!

Känns som jag rent realistiskt kan klara mig rätt bra på enkelskor för allt jag tänkt göra under överskådlig framtid i alla fall.

Nu ska jag bara hitta en kombination som funkar med mina frusna fötter när man står och säkrar lite längre perioder :)
 

Logga in