Coleman F1 Power

Tänkte ta en två till tredagars vandring i fulufjället i sommar. Jag, fru och två barn (4-7 år). Behöver köpa någon form av gasbrännare då jag inte vill släpa med vårat gamla slitna trangia plus bränsle.

Hittade denna (Coleman F1 Power PZ) till mycket förmånligt pris då det var rea.
Undran jag har är om någon har lite erfarenhet av den, funktion, stabilitet och räcker den till en liten familj som ska ut på sin första lilla vandring tillsammans.
 
Den kommer göra jobbet.
Kanske inte den lättaste brännaren på marknaden men det kanske inte spelar ngn roll.

Sen är det generellt för/nackdelar med toppmonterat kök. Det blir ofta lite vingligt och ostabilt, men kan avhjälpas något med trefot under gasbehållaren eller tre tältspik som slås ned runt gasbehållaren som stöd.

En fristånde gasbrännare med slang til gasbehållaren är oftast mest stabilt.

Ger den 7000 W som länken säger är den tämligen kraftfull. Min uppfattning är att standard är runt 3000 watt (?).

http://www.coleman.eu/p-22928-f1-power174-pz.aspx
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    45.8 KB · Visningar: 666
Vet inte om du sett att det finns gastillsats till trangia.
Det är en bra kombination.
Hade själv föredragit det före Coleman F1 Power.

Med barn med på turen så hade jag undvikit allt som är toppmonterat, trangia med gas är mycket stabil.
Och kanske investerat i en ny kastrull eller stekpanna.
 
Brännarhuvet är mycket större än på dom här vanliga toppmonterade köken så 7kW stämmer.

Dom här mindre ligger på 2,2 till 2,6kW
 
Det var mycket!
Hur beter sig en 7000W toppmonterad brännare i lägre temperaturer?
Jag tycker jag brukar få lite fisig effekt efter några minuter redan vid några plusgrader med toppmonterat och inte splice ny tub.

Annars rekommenderar jag som föregående talare att köpa gasbrännare till redan ägd Trangia. Tipprisken med toppmonterad brännare tillsammans med barn är inte obetydlig. Tråkigt att avbryta turen för att något av barnen har skållat sig. Särskilt som man inte gärna tar risker med barnen heller. Har man själv skållat sig lite kan man ju göra en bedömning att man tar risken att inte åka till doktorn, men man vill ju inte riskera att barnen får permanenta ärr eller andra skador.
 
Att effekten blir fisig vid lägre temperaturer , kanske redan under +7 beror på annat och märks på alla kök.
Normaltuben har butan 70% som gasar kasst vid kyla och propanet/isobutanet som är bättre har ju försvunnit från tuben först.
Ännu sämre blir det efter nån minut då gasavgången(avdunstingen) tar värme från flaskan - öser man fett som fan på sommaren kan man få rimfrost på tuben även på sommaren.
Man kan ha ett litet kärl med lite varmvatten som man då har tuben på.
Notera att gastuben inte sklall bli över 50 grader men det räcker fint o ha den 20-30 grader för fullt ös fast det bara är butan i tubenn
 
490 gr/h tyder på att det verkligen är 7 kW (de flesta kök brukar ange effekten omräknat från hur mycket bränsle de förbrukar), men man kan verkligen fråga sig om allt detta kan tas till vara av dom grytstorlekar som används i campingsammanhang.

Möjligen kan den effektnivån vara lagom om man wokar i fält, men brännarens utformning passar inte riktigt för detta...

Till detta som redan nämnt - med det stora gasuttaget så kommer tuben att snabbt bli väldigt kall och lågan betydligt mindre än 7 kW i kapacitet ganska fort efter starten. Det är redan problem med detta vid 2-3 kW uttag och det är kyligt ute, och det är inget problem att få frost på tuben även en ganska varm Augustikväll med en Tranga 27 och gasolbrännare på ca 2-3 kW kapacitet


---

2.5 minuter för 1 liter uppkok och 5 minuter och 20 sek i blåsig läge, tyder på att F1 straffas ganska hårt av blåst.

2.5 minuter/liter innebär att man kan koka upp 24 liter vatten i timmen (liter = kilo)

1 liter 10 -> 100 grader C uppvärmning av ett kilo vatten drar ca 105 Wh, detta gånger 24 = 2520 Wh per timme om man kokar upp vatten kontinuerligt

2520 / 7000 = 0.36 => 36% verkningsgrad, ganska dåligt faktiskt och vid blåst mindre än hälften... i gasmängd ungefär om man räknar med 14 kWh/kg eller 14 Wh/gram i energiinnehåll för gasol så skulle det behövas 7.5 gram gasol vid 100% verkningsgrad, men här behöver man 20.8 gram/litern och vid blåst nästan 50 gram/litern.

En Trangia 27 som man gasar på 'lagom' med gasolbrännaren så kokar man upp 0.5 liter vatten på mellan 6 och 7 gram gasol (man får 14 halvliters uppkok med en marginal på en 100 grams gasolflaska), dvs. man ligger kring 50% verkningsgrad och det kan gå upp till 9-10 gram halvlitern om det blåser ordentligt om köket - det är vad F1 Power börja med vid kav lugnt väder med över 10 gram/halvliter vatten och går bit över 20 gram/halvliter när det blåser.


---

För 3-dagars tur spelar gasförbrukningen inte så stor roll men är det expedition med kanske flera veckors mat och bränsle som skall släpas med så blir bränsleförbrukningen väldigt viktig parameter, då bränsle väger.

Och hur man än gör så är gasol med kök med hyffad verkninsgrad lättast bränslet trots sina plåtbehållare. Det beroende på att ingen flytbränslekök med koppbrännare jag provat hittills drar under 20 gram/litern i bränsleförbrukning och till detta har man förvärmning, bränsle som skall eldas ur slangar etc. innan packning och det går åt mer bränsle helt enkelt.

Att också kunna reglera köket från väldigt liten låga till fullgas är också bränslebesparande, vilket dom flesta gasolkök klarar galant - men är si och så med när det gäller flytbränslebrännare (med Optimus Nova som den stora undantaget som verkligen går att reglera nästan lika bra som en gasolkök, finns säkert någon ytterligare men ingen som jag provat)
 
Senast ändrad:
Gaskök ute utan vindskydd är en riktigt dålig idé. Trangia med gastillsats har sina fördelar. Mer än värmenyttjande.

go tur
 
Man öka gaskökets effektivetet markant med att ha flänsgryta som desutom är svart.
Sedan att vindskyddet är omslutande samt höglanspolerat på insidan.
Aluminum är lätt att höglanspolera , våtslippapper 1000 samt sedan autosol eller tandkrämspolering ala lackrubbing metod.
Strålningsvärmen värmer då inte upp skyddet så mycket utan studsar tillbaka till grytan.
Även isolering på grytan så långt ned man kan ökar naturligtvis effektiviteten ännu mera
 
Tack för all input och tips. Någon form av vindskydd kommer att ordnas. Stabil och ostörd placering av brännaren ska nog gå bra att fixa, kolla upp en tripod till gasen. Beställt brännaren och tält nu så får testa, pilla och kolla i helgen.
 
Fast en kylflänsad gryta och viktökningen den medför tar tid att jaga in i form av besparad bränslevikt om man jämför med kök med planbottnad gryta med 50% verkningsgrad som Trangia 27 med gasolbrännare.

Mycket tveksamt om man når 'break even' förrän efter flera dagars användning då besparingen av bränsle handlar om 1-2 gram gasol per uppkok och halvliter.

Till detta så får en kök med kylflänsad gryta aldrig någonsin eldas i absid eller inne i tält oavsett hur dåligt väder det är utanför tältduken.

Detta beror på att de producerar mycket CO med det byggsätt de vanligen har med (kärn)låga som brinner hårt in i botten på centrum av grytan och sedan tar kylflänsarna vid väldigt tidigt mot grytans periferi och långt innan lågmanteln har brunnit färdigt - en stor del av lågmanteln som brinner är just CO som brinner och avbryts processen med en kall kylfläns som sänker temperaturen under en viss gräns så går CO ut i avgaserna. .

Planbottnad gryta klarar situationen betydligt bättre då man har en 'skinn' av blå låga under hela grytbotten ända ut till periferin vilket gör att det som kyldes av närmast grytan och ej förbränt färdigt, har chans att återtända sig igen och den vägen hålla ner CO-halten betydligt bättre.

Men även här har avståndet mellan grytbotten och brännare stor betydelse hur mycket CO som bildas.

Måste man värma/laga i tält pga. oväder så bör man göra det med större avstånd till brännaren än normalt då även bara 1 cm extra höjd minskar CO-bildningen markant men kostar inte så mycket i minskad värmekapacitet per mängd bränsle.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
pysen78 Tanklock till Coleman Kök och brännare 0
Kotten Gryta att packa Coleman 442 Feather i? Kök och brännare 16
AntonR Coleman fyrestorm eller andra vindsäkra toppmonterade brännare. Kök och brännare 15
S.Hellman Coleman Fyrestorm PCS Kök och brännare 1
Still Alive Coleman gasol Kök och brännare 27
1145 Var köpa Coleman-kök i Sverige Kök och brännare 6
såg nån som vet om coleman Faether 442 peak 1 Kök och brännare 1
Vandrare Glödstrumpa till Coleman Compact Kök och brännare 3
The Trooper Coleman Exponent,erfarenheter? Kök och brännare 27
lacrits68 reservdelar till Coleman 424E Kök och brännare 2
Toni_v_89 Coleman Kök och brännare 2
Jonas P Service av Coleman lykta? Kök och brännare 5
drutten Coleman Kök och brännare 1
crest Reservdelar till Coleman Kök och brännare 1
fuxen Coleman Compact bensinlampa? Kök och brännare 0
lromberg Coleman max? Kök och brännare 1
Salmiak Vindskydd på ETA power vs Trangia? Kök och brännare 4
såg Valet står mellan Primus ETA Power EF och traniga 27-3HA med gasbränare Kök och brännare 24
OBD Primus Power Gas 230g Kök och brännare 14
rothen Primus Power Gas på Korsika Kök och brännare 4
JohJuhlin Optimus kok kombinerat med Eta power Kök och brännare 0
jeppe78 Omnifuel vs ETA power MF Kök och brännare 13
päeng Eta power material Kök och brännare 7
jultomten Primus power gas Kök och brännare 1
Rendalen Primus Power Gas funkar inte med Trangiabrännaren?!? Kök och brännare 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.