• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

brohopp

Morsnig

jag skulle vilja pröva på brohopp men känner ingen med den erfarenheten så om non ska ut å hoppa lite så hänger ja järna på om det funkar. Alltså med rep och sånt.

[Ändrat av klätterpojken 2003-03-11 kl 10:55]
 
Jag tror jag såg en glimt av det i Åre, verkade helt idiotiskt. Kasta sig ut från en bro med ett snöre runt midjan...
 
Pendelhopp heter det i Norge och det e dödsskönt!!! Du ser till å ta en hög bro så du får en rejäl pendel, plus att du får fritt fall några meter. Men det är inte lagligt i Norge, vet ej hur det är i Sverige.
 
Bropendling

Hej,

Ganska kul grej om man ändå har klätterutrustning. Kan rekomenderas för lite pirr i magen.

Så här gjorde vi:
Rep infästs på sida av bron vilken man avser att pendla mot. Hoppa ut bakåt på motsatt sida (med rep hängande under bron).
Anpassa repets längd först efter hur hög bron är (inte lattjo att få markkänning och tänk på att ett dynaimskt rep är dynamiskt), sedan med avseende på hur bred bron är och hur mycket pirr ni vill ha.

När man pendlat färdigt finns lite olika alternativ. Repklättra, skicka ner en repstege eller hoppa om det är vatten under.
 
DIF-Larson; sa:
Pendelhopp heter det i Norge och det e dödsskönt!!! Du ser till å ta en hög bro så du får en rejäl pendel, plus att du får fritt fall några meter. Men det är inte lagligt i Norge, vet ej hur det är i Sverige.
Det e inte lagligt utan tillstånd i Sverige heller..
 
He he, tänkte nästan det :)
Men väldigt kul e det iaf. Klart nått som må prövas. Har man sele och rep så är det bara att sätta igång :)
 
Macaco; sa:
Hur gör man hållbarhetsberäkningar på repet vid såna här övningar?
Ingen aning. Men jag såg på tv en gång om några i USA som inte hade gjort det. De skulle gunga fyra stycken tillsammans i en väldigt pendel. Repet gick av och de damp i vattnet i en hiskelig hastighet med riktigt svåra skador som följd. :-(
 
Rep

I princip kan man säga att så länge repet är helt så håller det. Det är fästpunkterna som är den svaga länken. Vad som hände i USA var att länken mellan repet och den grej som de 4 (var dom fler?) personerna som hoppade satt fast i var underdimensionerad.

Jag tror t ex inte att det finns ett enda rapporterat dödsfall i sportklättring på grund av brustet rep.

Om jag tänker rätt så kan det inte bli frågan om maxbelastning (2:1) på repet under ett brohopp?
 
fräck grej =)

kan ju aldrig komma upp i faktor 2 då du hoppar från samma höjd som repet är infästat på. eftersom man faller lika långt som man har rep ute så kommer fallfaktorn alltid att vara 1, men sen har ju pendlingen en "förmildrande" effekt.

/einaR
 
Bra tillitsövning för klättring... och kul

Ett måste!

Jag har börjat ledklättra och har gjort lite halvläbbiga förstemansfall så för att lugna mig lite riggade vi upp ett rep under en bro över en å (säveån) ca 22 meter hög. Sen var det bara att droppa ner. Fritt fall på en 15-17 meter känns bra i kistan och ger det dig bra tillit till dina kunskaper och dina prylar. Under förutsättning att allt håller =)

För att minska belastningen på repen kan du fästa det en bit i från uthoppet och sedan dra det, längs med bron, genom en karbin där du hoppar ut. Detta gör att repet inte ens belastas med ett faktor 1 fall. Det blir ändå stumt efter ett par hopp och behöver "vila". Vi hade oxå två oberoende system. Det ska juh inte behövas men varför inte var bomb-BOMB-säker? Tänk oxå på att betongen kan vara vass och det är bra om du kan lägga någon slityta, typ brandslang eller en ryggsäck eller nåt. Vi har inte riktigt pendlat ännu men jag antar att det ger mindre belastning men mer krav på en bra slityta. Det nalkas dock en jättependel från Angeredsbron snart! =)
Polisen körde förbi oss när vi hoppade i Lerum men de garvade bara och pekade. Det var nog visserligen speciella klätterpoliser eftersom jag oxå har hört att det är olagligt. Knappast fängelse dock.. =/

Jag klättrar mycket lugnare och bättre nu och ur en sådan synpunkt var det jättelärorikt. Sen var det juh rövkul oxå! Några som håller på eller vill i Gbgområdet får gärna höra av sig.

0703-665824

Våga falla!

//Daniel
 
Åka karusell

Det finns en liknande grej i en nöjjespark i USA tror jag, man hänger 3 el. 4 stycken i en sele som hissas 100 meter upp i ett torn, sen drar man själva i ett snöre så att man släpps ner. Vajern är fäst i ett 100 meter högd torn som man pendlar under. Ser helruskigt ut, särskillt som man hissas upp ganska sakta!
 
En företeelse som även kallas "king-swing", kom ihåg att inte tänka efter efter, det kan sluta illa om man inte gör det ordentligt.
 
Re: Bra tillitsövning för klättring... och kul

Fritt fall på en 15-17 meter känns bra i kistan och ger det dig bra tillit till dina kunskaper och dina prylar. Under förutsättning att allt håller =)

Vi har inte riktigt pendlat ännu men jag antar att det ger mindre belastning men mer krav på en bra slityta.


Vad i helvete!

Har du dragit 15 meter fritt fall utan pendel uppfångandes i sittsele med klätterrep?

Och du oroas för Kingswing?
Käre gosse, vad har du växt upp på, dunderhonung?

Hur blir fångrycket?

Låter helt klart snorhäftigt men är det stabilt.
Är det inte att begagna repet i förtid.
Jag hyser viss skepsism mot att ett rep som deltagit i sådana aktiviteter kan anses som ett stabilt rep att lita på.

Speciellt om ni hoppar flera efter varann.
Efter något längre fall vid enkel sportklättring (där man har flera karbiner vars friktion fördelar fångrycket) bör låta repet vila en halvtimme för det att elasticiteten ska återkomma.

Har ni stor erfarenhet eller är detta något ogenomtänkt?
Svara gärna, om det är genomtänkt och varken vådligt för mig eller mitt rep så vore det fränt att testa.

MVH JM
 
Haha!

Du studsar lite grand... En schysst grej kan vara att du drar en slinga över bröstet, som för att göra en helkroppssele och trä repet därigenom. En kamrat hade inte riktigt greppat grejen att det kunde bli ett fint ryck och att infästningen sitter i bäckenhöjd. När rycket kom så böjde sig ryggen bakåt och... tja...när vi sen kollade filmen så såg det nästan ut som om han hade infästningen i ryggen istället. Fällkniven helt enkelt. Vi har kört utan och bara man är medveten om att det kan hända så greppar man juh repet stenhårt när man hoppar.
Rycket är inga problem. Det är juh det repet är till för.
När det gäller förkortning av livslängden på ditt rep så ska det inte vara någon större fara. Om man gör så som jag skrev innan så kommer du alltså inte ens upp i F:1 fall och således borde det inte förkorta livslängden så markant. Det bör tilläggas att jag inte är någon repexpert men jag räknar kallt med att jag kan genomföra hundra sådana hopp om repet ser ut och känns okej vid besiktning. Att det tappar sin dynamik tar det tillbaka igen om man låter det vila. Vi har kännt att repet stumnar vid 3-5 hopp men att det sedan återgår efter en stunds vila. Det är precis vid karbinerna/vändpunkten som det värsta slitaget sker. Det kan därför vara schysst att inte hoppa på samma punkt hela tiden och noga besiktiga den innan och efter hopp.
Som folk tidigare har poängterat så är det riskfyllt men har man klättererfarenhet och kan sina riggar så är det kanon! Tänk på att göra infästningarna BOMBSÄKRA. Säkrare än den säkraste standplats.
Förövrigt så skulle det vara intressant att veta vad ni riktiga repexperter anser. Om ni vill bekräfta eller dementera mina analyser...
Jag vet inte om om king-swing skrämmer mig mer än fritt fall men det är bara en hel del mer jobb och så kan man ju gunga in i en massa grejjer. Sånt gör ont =)
Hoppas att det klarnar, kompis!

//Daniel
 
Brohopp!!

Tjena!!

Vet någon om killarna som hoppade från broar utan rep fortfarande lever? Det var väl för ca ett halvår sedan den diskusionen fanns här...

/Billy
 
hej, låter underbart, har aldrig hört talas om det förut! Men jag förstår inte hundra procent hur det går till! ett klätterrep är ju inte direkt elastiskt, och om man ska ha några meters fallhöj, lär det väl inte vara så skönt när det tar emot? har man en vanlig klättersele på sig eller?
 

Logga in