Borneo

Funderar på att åka till Borneo och dyka med familjen, men ju mer jag kollar på nätet verkar det som om det är kanska svårtillgängligt om man inte har en massa pengar =-)
Dykningen på Borneo skall ju vara något av det bästa i världen, men måste man då ut på öarna (Sipadan, Kapalai, Mabul, Lankayan, Layang) eller kan man hitta världsklass även från fastlandet? Öarna verkar vara reserverade av lyxresort och det passar inte riktigt vår budget. Någon som vet?
 
Funderar på att åka till Borneo och dyka med familjen, men ju mer jag kollar på nätet verkar det som om det är kanska svårtillgängligt om man inte har en massa pengar =-)
Dykningen på Borneo skall ju vara något av det bästa i världen, men måste man då ut på öarna (Sipadan, Kapalai, Mabul, Lankayan, Layang) eller kan man hitta världsklass även från fastlandet? Öarna verkar vara reserverade av lyxresort och det passar inte riktigt vår budget. Någon som vet?

Ett dykparadis finns i Indonesien - norra Sumatra - Banda Aceh. Längst upp i norr ligger det några öar. Var själv på ön Pulah Weh och snorklade för några år sedan - mycket fina korallrev och fiskar. Många dykentusiaster världen över åker dit - http://www.flickr.com/photos/8787572@N07/
 
hej.
jag var på borneo förra året. dök aldrig iochförsig. men av de jag mötte var det mycket prat om semporna (tror jag det heter) som ligger på den västra sidan av borneo, gränsen mot sumatra. där skulle det vara fantastisk dykning och inte särskillt dyrt. att ta sig dit är inte svårt eller dyrt. buss från kota kinabalu tar ett tag, men det är fina bussar.
 
Semporna är stället man åker ifrån om man ska till Mabul (sipadan) På ön Mabul ligger lyxresorten Smart (där jag var och dök förra året :)
Däremot så kan man bo hos Uncle Chans. googla det. Dom ligger granne med Smart-resorten.
I semporna finns ett par dykfirmor som anordnar dykturer. Semporna som stad är ett råtthål och jag tänker inte stanna där mer än nödvändigt nästa gång jag kommer dit.

För övrigt kan jag bara instämma med att dykningen är helt fantastisk i området. Sipadan speciellt. Man måste åka med en arrangör då nationalparken endast tar emot ett visst antal dykare per dag. Man får även betala en avgift. Jag vet inte hur mycket den kostar då avgiften var inbakad i priset för dykutbildningen jag gjorde på Smart. Om ni sparar lite pengar så är mitt råd att absolut försöka bo några dagar på Mabul. Fantastiskt bra service och väldigt hög kvalitet på divemasters och guider. Väldigt trevlig resort också.
 
Alternativ till Borneo och Sipadan etc

Har loggat några hundra dyk i Indonesien och alltid som turist... här följer ett urval av mina erfarenheter:

Sipadan och andra ställen på Borneos norra sida (eller Kalimantans) är mycket bra. Dock är de både extremt dyra och relativt otillgängliga eftersom de i princip allihop mutats in av 5 stjärniga dykbolag med high end logi. Måste dessutom ofta bokas långt i förväg men är för den som vill leva gott förutom dykningen absolut värt pengarna.

För den med samma "outsinliga" budget som ovan men som hellre lägger den absoluta huvudelen på den ultimata dykningen istället förordar jag Wakatobi utanför nordöstra Sulawasi. Tänk Sipadan fast i riktigt stor och helt ofiskad skala... ett relativt nyupptäckt och redan från start skyddat undervattensreservat som pga avståndet från fas landet varken fiskats eller bombats eller turistats sönder...

Indonesien har många av planetens mest fantastiska dykplatser och eftersom de flesta är utanför det mentala räckhållet för gemene man som åker på svenne banan charter så håller sig kostnaderna låga. Dykning är ofta likartat prissatt över hela världen men skillnaden för resans totalbudget kommer i allt lull lull omkring... Indonesien är tokbilligt om DU vill.

I det fattiga Indonesien har okunnig lokalbefolkning tyvärr dynamitfiskat en hel del på sina ställen men det betyder inte alls att det är svårt att finna helt orörda områden.

Sumatras norra spets kring Banda Aceh gav mig en del Robinson Crusoe upplevelser i början av 90-talet men jag har ingen aning om vad som hänt där efter tsunamin.

Balis nordväst- och nordöstsida har kontinuerligt extremt många dykare på och kan enklast jämföras med reguljära dykplatser i Röda Havet. Lomboks Gili öar likaså. Bra, lättillgängliga och helt ok men egentligen inget extra för en kräsen dykare.

Dykningen förbättras dock som tumregel i princip med avståndet österut från Bali *ler*

Bra dykning finner du längs Sumba o Sumbawas norra sidor, framför allt kring Komodo och Rinca som ofta bjuder på stora upplevelser.

Äkta världsklassdykning finner du på Sulawesi, exempelvis på baksidan av Manados spets i det grunda Lembeh Straits. Är du en fotograf med förkärlek för färg o form o ovanliga möten så är detta en av de bästa platser du kan åka till. Vill du ha en garanterad överdos av pelagics av alla former och stolekar skall du åka till Bira nere i södra Sulawesi. Jag hade ett genomsnitt av 40 "riktiga" hajar per dyk (Räknade inte ens in alla White & Black-tips) över en hel vecka jag var där och det är inget jag varit med om någon annanstans...

I Manado dyker du med speedoos om du vill, i Bira kan du helt ärligt med fördel ta med dig din torrdräkt (!) eftersom det djupa bottenvattnet pressas upp från djupet mot ön och för med sig 8-gradigt syrerikt bottenvatten och med den en mängd hajar upp till för oss vanligt luft-dykar djup... En meter tjockt termokline är en märklig syn under vatten... och temperaturdroppet på 22 grader just den metern gav en rent fysisk chock första gången...

Flores har tydligen varit magiskt innan men blev illa åtgånget både av en tsunami -92 och korallblekningen i mitten av 90-talet. Dykningen där gungade min båt s.a.s men det kan ju ha förbättrats numera...

Alor är kanske det mest fantastiska jag varit med om. Allt från extremt svåra o komplicerade dyk till ultralätta dyk... lodräta väggar, driftsdyk i formel 1 fart... koraller, pelagics, valar, delfiner... makro som gör att man inte ens kan slå upp det man har sett... galet trevligt.

Jag har personligen inte dykt på Kalimantan/Papua Nya Guinea, Moluckerna eller på Ambon ännu men kollegor jag dykt med så pass mycket att jag kan triangulera gemensamma upplevelser med dem säger att dessa platser i de flesta fall höjer ribban ytterligare. Och även om Sipadan, Sulawesi och Alor m.fl platser känns svåra att toppa sådär signifikant så finns det inget som gör att jag INTE tror dem.

Billigt inhemskt flyg, få turister, ännu färre dykare, låga priser (för allt utom dykning) trevlig befolkning utan några som helst religiösa hang-ups, och en underbar natur både ovanför och under ytan gör att jag kan rekommendera en dykresa till Indonesien till vem som helst.

Enda som kan vara sådär är maten som inte har samma klass som längre västerut och frånvaron av fest/party men i skuggan av allt annat så kommer man hem och inser efter ett tag att man inte funderat det minsta på något av det :)
 
Borneo/Sipadan behöver inte vara dyrt. Ett airaisa flyg från fastlandet är nästan gratis om man bokar i tid och dyker man med scubajunkie är det bland den billigaste dykningen i SOA. Dykmästarna är västerlänningar om man föredrar det och billigt boende finns det också. Inget resort men bra stämning och familjer kan defenetivt åka dit, det målas upp som ett backpackerställe men det är lugnt och proffesionellt där.

http://www.scuba-junkie.com/

Kolla prislistan.

MVH
 
MYCKET bra inlägg Jörgen! Där har man att beta av ett tag! Efter att ha varit på Borneo så är jag helt sjuk av längtan tillbaka. Framför allt för dykningen. Gjorde min OW där och det är ju ganska tumultartat så där i början av dykkarriären. Nu när jag har mer rutin och efter att ha dykt mycket "tungt" här hemma med 50 kg utrustning så lockar lite coctaildykning något vansinnigt. Får ta tag i det helt enkelt.
 
Sipadan eller Indonesien

Fantastiskt bra och intressant information. Tänkte just fråga om dykningen på Borneo, men blev nyfiken på Indonesien efetr alla goda vitsord här.

Scuba junkie har jag redan kontakt med. Kan ni lista alla e-mail till dykcentra som ni känner till som åker till Semporna och Indonesien? Jag själv har dykt mest i Egypten och i Similan

/Anders
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.