• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

böjbar solpanel

Hej!
Jag funderar på en solpanel på ca 5V 5-10 W för att komplettera navdynamon på cykeln (ladda GPS, mobil, reservlysen osv).

Idealiskt söker jag en strömkälla där själva panelerna är böjbara i alla fall i ett led, ungefär som en bit kartong eller tjock plast. Då skulle jag kunna montera dem längs skalet på velomobil utan extra aerodynamisk förlust.

Även en panel i form av tunn film skulle vara perfekt.
Någon som känner till sådana paneler?
 
Solceller delas in i två typer: kristallina och tunnfilm. Tunnfilmssolceller är som namnet tyder på tunnare, och i många fall böjligare. De är även dyrare än kristallina och har lägre verkningsgrad (oftast runt 10-15%). Men, de finns, och om priset inte är den avgörande faktorn så kan du få tag på paneler som är böjliga i alla riktningar.
(http://www.energimyndigheten.se/for...ig-mer-om-solceller/olika-typer-av-solceller/ - Mer detaljer, du har säkert redan läst där.)

Kruxet är småskaligheten. Utbudet för solcellsladdare till t.ex. smartphones är stort, men de är oftast på sin höjd böjliga i ett led. Och det finns många tunnfilmspaneler, men de ger ofta >100 W och är meterstora.

Jag får återkomma om jag upptäcker en småskalig tunnfilmspanel som är böjliga i alla led.
Tills vidare, här är några bra grejer du kan googla på:
flexible thin CIGSe solar cells
tunnfilmssolceller 5w

Och här är några webshops som kan vara till nytta:
https://www.outnorth.se/utrustning/laddare-batterier/solcellsladdare
https://www.legoelektronik.se/
https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjning/solceller
https://www.digikey.se/
 
Hej!

Jag funderar på en solpanel på ca 5V 5-10 W för att komplettera navdynamon på cykeln (ladda GPS, mobil, reservlysen osv).Idealiskt söker jag en strömkälla där själva panelerna är böjbara i alla fall i ett led, ungefär som en bit kartong eller tjock plast. Då skulle jag kunna montera dem längs skalet på velomobil utan extra aerodynamisk förlust.Även en panel i form av tunn film skulle vara perfekt.

Någon som känner till sådana paneler?
Jag har själv en från Anker, ska se om jag hittar en länk till dig, den var inte speciellt dyr och jag brukar kunna ladda en Powerbank på 15600 mah på en solig dag. Har den liggande över packningen på pakethållaren när jag cyklar och hängande på tältet eller i en gren eller på marken när jag pausat för dagen.

Mvh. Henrik

-=FREEMAN=-
 
Rätt!

Freemans panel ligger i rätt effektklass. Tänk på att om det är mulet så får du kanske ut 10-15% av märkeffekten och då behöver du ha en panel som levererar minst 20 watt om den skall kunna bidraga till din försörjning av mobiler mm.
 
I båtaffärer som SeaSea kan ni hitta lite guldkorn som denna 50W 12V panel som ju faktiskt kan få plats i en ryggsäck av herrstorlek.

Usb omvandlare till bil till den och ni har ström så ni kan exportera
iaf så länge solen lyser och man får ut kräm fast det är mulet.

Den kan stå längs ryggen på större säckar - den kan inte rullas ihop dock.

Artikelnr 70237 är lämplig
 

Bilagor

Köp INTE!

Jag köpte en "mjuk" solcell från ett Amerikanskt märke och jag skulle INTE rekommendera det. Den höll nätt och jämt mobilen på +-0 under STARK och MYCKET sol i Indonesien och då skulle den leverera 20W!

Ska du ut i en krigzoon kanske det är bra för dom klarar av skotthål utan någon större förlust, den är ju trots allt Amerikansk...
Om du inte tror mig xD
https://www.youtube.com/watch?v=Nkx1837KJds

Modellen heter powerfilm solar 20W foldable.

Min cigarettplugg kanske inte var den bästa men jag tror inte det berodde på de. Försökte även ladda min 10 000+ mAh powerbank med medföljande adaptrar och det funkade minst lika dåligt.

Köp en Anker eller motsvarande, alla jag mötte som hade en sån var supernöjda. Mötte en del folk med strulande dynamos också!
 

Logga in