Bästa pannlampan för MTB och hjälm?

Nu börjar det bli mörkt på kvällarna här i Sundsvall...och det är alltså dags för lite belysning för både styre och hjälm.

Jag är mest fundersam på vilken typ av pannlampa jag skall anväda mig av som på nåt sätt inte störs av att en hjäl sitter där...

Några tips på någon sådan?
 
Det finns två likvärdiga: Silva och Mila
Köp en lampa med 10/20W lampa så att du har riktigt schysst hellyse, men ändå kan spara på batteriet genom att blända av.
Mila MTB 100 http://www.mila.se
Silvas Mica, 471, 478, 480 kan man säkert oxå montera på en hjälm (?)

Mila funkar för mig

Tricket är att hitta nån som säljer billigt. Orienteringsklubbar gör ibland storinköp och får rejäla rabatter. Kolla dina lokala klubbar.

Det finns fästen för att montera dessa å styret oxå. Dock viss risk för "sjösjuka".

/Håkan
 
Bäst eller prisvärd

Njaejj... Skall du ha det absolut bästa finns det inget som slår Nite Rider Blowtorch. Dom är absolut det bästa jag testat för cykel. Jämför man dom med en Mila/Silva pannlampa så är det som att jämföra belysningen på en rallybil som kör i mörker (Nite Rider) med belysningen på en moppe (mila/silva).

Dom får toppbetyg i alla tester, och man får jämförelsevis kort laddningstid i förhållande med driftstiden 4 timmar drift, 4 timmar laddning. Jämför det med en 9 Ah NiMh batteripack som tar nästan 20 timmar att ladda med Milas orginalladdare.

Sedan är det stor skillnad mellan fokuseringen av ljusbild (jag har inte testat Silva personligen). Nite Rider fokuserar ljuset som en spot ungefär, så ett par meter framför cykeln har du dagsljus. Mila däremot jobbar för att lysa upp hela jämrans skogen. Den reflektorn (Mila 180 MTB) sprider ljus precis överallt. Kanske bra för orienterare som skall hitta en kontroll "någonstans" men jag vill hellre ha ljuset lite mera samlat. Jag uppskattar att Milan har ett spridningsmönster på nära nog 180 grader runt om. Hur Silvan är vet jag inte, men med en bättre reflektor skulle Milan bli bra mycket bättre (den är iofs bra som den är).

Men priset... Dom går inte att köpa i Sverige så du får handla i UK eller Usa. runt 350 dollar är vad dom brukar kosta, lite mer i UK.

Det finns en engelsk motsvarighet, Lumi Cycle, som enligt tidningstester lyser "nästan" lika bra som Nite Rider men skall vara betydligt billigare. Har inte testat den så jag kan inte uttala mig.

Så trots att jag sågat Mila så är det ändå en bra lampa, så länge man känner till dess nackdelar. När det är riktigt mörkt kommer du uppskatta ljusspridningen, men i skymmning så "känns" det som att en "Cateye Daylite dubbel" lyser starkare (den har mera samlat ljus).

Tänk på att batteridriftstiden minskar drastiskt ju kallare det blir. Det tar dessutom _lång_ tid att ladda NiMh accarna om du inte köper till en snabbladdare (ca 800 kr).

Personligen så tycker jag att http://www.letro.se har ett bra utbud, och dom hjälper till om man har strul. Jag hade det men en pryl och dom hjälpte mig på telefon och stog för portot för returen dessutom. Så skall butiker vara.

Visst att du kan bygga själv (sök i forumet på velomag.se så hittar du en hel del material) men det är svårt att bygga accar och väljer du en bly acc för du ett viktförhållande som är ganska jobbigt. Det kan vara kul att jämföra gram/Ah förhållande på accar, det vill säga hur mycket längre lampan lyser om du köper en batteriacc med längre driftstid men som ändock är tyngre. Det kan vara vettigt att ha två mindre accar än en stor. På så sätt har kan du alltid ha en fulladdad acc och det blir inte så tungt.

Jag har en mila racer (lilla reflektorn) med en 4,5 Ah acc där jag monterat lyset på styret och en Mila MTB (stora reflektorn) på hjälmen. När jag inte behöver _mycket_ belysning så kör jag bara med lilla lampan. När det blir tekniskt och brötigt så tänder jag stora lampan. På så sätt konserverar man batteritid och kan pressa sig själv att cykla svårare terräng med mindre ljus.

En sista sak bara, cykla inte ensam i mörker. I vanliga fall (dvs på sommaren) är det helt ok att stanna i skogen en natt om man fått allvarliga problem. På vintern däremot tar allt mycket längre tid, och händer något så kan du räkna med att det blir på sämsta möjliga ställe. Är du då ensam kan det bli en lång, kall natt... Ock sedan så är det ju så mycket roligare att cykla två :)

Usch, nu blev det här ytterligare ett mega långt inlägg... Hoppas att det hjälpte lite i alla fall :)
 
Olagligt i stan

Tänk bara på att under cykling i stan (Landsväg?) är det olaglit att köra med pannlampa på hjälmen då det bländar billister.
 
Granngården!

Var på fd. Lantmännen och köpte mej en pannlampa som är en kopia på Silvas M7?! tror jag att den heter. Med både halo och LED komplett med O-ringar och sånt man kan tänkas finna på en dyrare modell. Priset då? 189 spänn funkar för mej och passar både på cykel- och klätterhjälm. Går den sönder köper man en till! Ha de/Melker
 
Yes, färdas man i trafik (oavsett var) så skall man ha lampa på cykeln som är fast monterad och lyser med vitt fast sken framåt. Glöm inte den livsviktiga baklampan, som även den skall lysa med fast rött (eller rödaktigt) sken.

Du får helt enkelt inte färdas med belysning som kan blända med trafiklanter. Den som avgör om du bländar medtrafikanter är polisen på plats, och har du lyst in i deras bil med en Mila MTB på 20 watts läge (som jag gjorde när vi stog och pratade) så kanske dom säger något som, "fy s*t*n, den skulle du aldrig få använda i trafiken".

Kan vara värt att tänka på. Fast i trafgiken så har du ju gatlyktor, så då behöver man inte se. Där har man lampa för att synas.

/Mattias
 
Re: Bäst eller prisvärd

mlindstrom; sa:
Njaejj... Skall du ha det absolut bästa finns det inget som slår Nite Rider Blowtorch. Dom är absolut det bästa jag testat för cykel.

Instämmer, vi köpte styrmonterade "blåslampor" förra året o de förändrade våra liv. De lyser så bra att man ser lika väl som i dagsljus. Så vi kunde hoja hela förra vintern. Niterider kräver dock en transformator, eftersom de laddas med 110 Vs spänning. En konkurrent som lär vara lika bra, också HID ljus, är Light and Motion, lyser ännu starkare men till priset av kortare brinntid. Niteriders klarar fyra timmar, Light and Motion, ca 3,5. L o M kan laddas med 220 Vs spänning, om jag uppfattat rätt.

Per
http://user.tninet.se/~ipg289h/First.html
 
LoM, har funderat på dom, men efter det att jag såg din lampa så är jag fast på Nightrider. Får väl kolla på LoM med...

/Mattias
 
Mer om Mila

Skall bara be att få påpeka att det finns flera olika reflektorer att välja på till Mila. Den som brukar säljas till MTB är den som heter 180 och är en bred variant. Oftast till OL så använder man en smalare kägla. Så det går att välja reflektor efter behag.

Stakke
 
Sånna där gaslampor...

... som man har i nya, dyra bilar finns att köpa till de flesta pannlampor. Det gör att man kan få mycket mer ljusstyrka (lux?) ur samma watt-antal.

Kommer inte ihåg vad fabrikören hette men jag skall kolla om jag hittar det i nån MBA.

Stalle
 
Re: Sånna där gaslampor...

Kung Stalle; sa:
... som man har i nya, dyra bilar finns att köpa till de flesta pannlampor. Det gör att man kan få mycket mer ljusstyrka (lux?) ur samma watt-antal.

Lamporna kallas för HID och är Metal Halide HID. Det är möjligt att man helt enkelt kan sätta en sådan lampa i ett vanligt lyse. En sak som dock skiljer Nite rider http://www.niterider.com/ och Light and Motion http://www.bikelights.com/ från andra är "smarta" laddare som inte behöver passas. Man kan lugnt lämna dem på laddning över natten utan att batteriet förstörs.

En 10 Watts HID lampa ger (enl tillverkarnas uppgift) ljus som motsvarar en 40 Watts halogen lampa. Om detta är en överskattning eller ej vet jag inte men en sak är alldeles klar: de ger ett utmärkt ljus helt överlägset halogenlampor och de falnar inte istället ger de samma ljus konstant i 4 timmar (Nite rider) och det hinner man åka långt på.

Per
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Pol1 Bästa mountainbike elcykeln? Mountainbike 3
stormfrog Vilka är dina bästa MTB XC upplevelser runt Göteborg och Västra Götaland? Mountainbike 1
friluftsrookie Dagens bästa länktips! Mountainbike 2
Fotoroger Bästa vägen till Pältsa Mountainbike 1
Stuvarn Bästa cykellåset? Mountainbike 15
Drifter Vilket är bästa smörjmedlet till kedjan? Mountainbike 5
Gaban Bästa MTB-däcken? Mountainbike 7
joakimmen Bästa tipsen för att undvika skavsår? Mountainbike 13
Anders.Appelqvist Bästa stigen i stockholm?? Mountainbike 30
togo Bike Bags. Bästa val? Mountainbike 3
Bästa åktipset! Mountainbike 1
Bästa försäkringsbolaget? Mountainbike 1
julia_olsa.se Mtb med hund, tips och sällskap (Bas i Göteborg) Mountainbike 8
Sezziyanen [Fråga] Prisläge beg. MTB? Mountainbike 16
Phreakishe [Fråga] MTB Rockrider ST-520 BB? Mountainbike 4
trullss Vilken MTB skulle ni välja? Mountainbike 5
Lansgren Återigen en MTB noob Mountainbike 5
Gemclare1980 Mtb trails Mountainbike 2
IngemarB Bergstoppar möjliga att bestiga med MTB Mountainbike 17
MaxDavid Vilken MTB skulle ni välja? Mountainbike 5
majjen MTB med elmotor? Mountainbike 14
Johan123 MTB med elmotor i naturresevat? Mountainbike 215
b-axe Köpråd mtb Mountainbike 14
GladeVandraren Byta cyclocross till MTB styre? Mountainbike 6
thomas.vastervik MTB 29" Peak Mountainbike 11
KLAGER Två MTB-cyklister cyklade in i militär raketövning Mountainbike 19
Micke86 Fälgar mtb Mountainbike 44
John_T Jämtlandsleden på MTB? Mountainbike 8
PixelNoise [Köpråd] Behöver Råd innan min första MTB köp Mountainbike 15
kanis Köpråd beg. första-MTB Grand Canyon AL 29" Mountainbike 36
Kalimera MTB kompis Stockholm Mountainbike 5
fjellinden Riktigt billig första MTB Mountainbike 10
Påveen Mtb norge Mountainbike 4
herr thomas Framstänkskärm med stag på dämpad MTB-gaffel? Mountainbike 9
tomhylsan Racerdäck på MTB? Mountainbike 15
herr thomas Slicks på MTB? Mountainbike 13
herr thomas Byta vevlager på en äldre MTB Mountainbike 10
MalinpDahl Stuga i Norge - MTB Mountainbike 2
Joel_80 Mtb kompis i Göteborg Mountainbike 3
majkelsson I västerled med MTB Mountainbike 0
Angeline MTB-kompis i sthlm Mountainbike 2
Danne84 Köpa ny MTB Mountainbike 7
Frisk MTB I Uppsala Mountainbike 1
emmaskold MTB cykling i Leogang i Österrike i sommar - SÄLLSKAP SÖKES! Mountainbike 1
anteleaf MTB-tidning på svenska? Mountainbike 2
Henkes MTB/hybrid med 3-5 växlar? Mountainbike 11
Niklaski Tänkte köpa en MTB Mountainbike 11
perosen MTB-kartor / färgmärkning av svårighetgrad på spår? Mountainbike 5
emmaskold Vem cyklar MTB i Ängelholm? Mountainbike 3
skogsvakt MTB kompis GBG Mountainbike 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.