Abisko - Abisko -> Frågor om Latnjavaggi mm.

Hej!

Jag ska ut på tur 16-25 augusti (ungefär)

Planerar en solo-vandring med start i Abisko, kungsleden ner till Alesjaurestugorna, sedan upp via Nordkalottenleden till Riksgränsen.

Så långt så gott, jag har vandrat sträckan tidigare i olika etapper.

Från Riksgränsen tänkte jag upp i bergen igen via Låktatjåkkastugan-> Sedan söderut via Latjnajavrisjön -> Kårsavaggestugan.

Hur svårt är detta parti med hänsyn till led, eventuella vad etc? Är det realistiskt att ta det på en dag eller bör man sikta på att tälta vid sjön innan nedstigningen i Kårsavagge?

Och hur ser vattenmängden ut kring vad såhärpass sent på sommaren? Jag har tidigare bara vandrat i början och mitten av sommaren Juni-Juli.
 

avslutad210712

Gäst
Från Riksgränsen tänkte jag upp i bergen igen via Låktatjåkkastugan-> Sedan söderut via Latjnajavrisjön -> Kårsavaggestugan.

Hur svårt är detta parti med hänsyn till led, eventuella vad etc? Är det realistiskt att ta det på en dag eller bör man sikta på att tälta vid sjön innan nedstigningen i Kårsavagge?

Och hur ser vattenmängden ut kring vad såhärpass sent på sommaren? Jag har tidigare bara vandrat i början och mitten av sommaren Juni-Juli.

Menar du Riksgränsen till Kårsavagge-stugan på en dag eller menar du Låktatjåkka-stugan till Kårsavagge-stugan på en dag? Det senare borde gå att klara av

Kan inte påminna mig några svårigheter på sträckan Låktatjåkka-stugan till Kårsavagge-stugan
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Riksgränsen till Kårsavagge-stugan.

Alternativet är ju som sagt att man tältar vid Latjnajavrisjön. Det ser ju ganska lättvandrat ut till Abisko sen.

Har bifogat den tänkta rutten.
 

Bilagor

  • Latnjajavri.jpg
    Latnjajavri.jpg
    82.4 KB · Visningar: 986
Latnjavaggi

Hej!

Jag gick i Latnjavaggi för 10 dagar sedan. Jag skulle säga att det är lättgången. Det fanns några ställen där jag kunde gå på snö för att slippa vada. Vad jag kan bedöma så är samtliga vad enkla (men sådant kan så klart ändras). En väldigt vacker sträcka med massor av fina tältplatser. Sista backen ner mot Kårsavagge är relativt brant men inte så lång. Det är inget som stoppar dig, men vila knäna en stund innan du börjar gå nedför (i alla fall om du är 50 som jag...) :)

Med vänlig hälsning, Martin Karlberg
 
Jag och kompisen tältade för några år sedan vid "sommarbro" väster om Låktatjåkkastugan och gick därifrån via Låkta(med våffelpaus), Latnjavaggi och Kårsavagge mot Abisko fram till bron(som nu är borta) vid nationalparksgränsen och tältade där. Visserligen en ganska lång men ändå rätt lugn dag. Känns som din tänkta etapp borde vara görbar (vi var förresten i 45-årsåldern vid den tiden :))
Sitter f.ö. på Stockholm C just nu på väg upp till de trakterna, kanske kan återkomma med info om vattenstånd mm.
 
Jag gick med familjen från Trollsjön (upp för branten) via Latnjavaggi till Kårsavagge och tillbaka till Abisko häromdagen. Vi övernattade vid sjön i Latnjavaggi, Kårsavaggestugan och vid gränsen till nationalparken. Kommer man från Låkta så är det ju mest nedför hela tiden, lätt att hitta och inga svåra vad. Barnen fick ta på sig stövlar en gång på sträckan. Utsikten när man går ned mot Kårsavagge är fantastiskt, och det var inte alls så besvärligt att ta sig ned som jag befarade.

Utan barn tror jag nog du kan gå från Låkta till Kårsavagge på en dag, men jag vet inget om den första delen av den sträckan iof. Kårsavagge till Abisko är också lättgånget med enkla vad (om några), dock lite platt jämfört med sträckorna innan.

Bifogar färsk bild från vägen ned i Kårsavagge, som inte alls gör den hissnande känsla rättvisa iof.
 

Bilagor

  • IMG_3021.jpg
    IMG_3021.jpg
    76.5 KB · Visningar: 699
Jag rekommenderar att du tar vägen förbi Frippes fall och skaffar dig ett diplom. Jag har delat ut 11 hittills i år vilket är nytt rekord. 84 totalt.
HåkanF
 
En fråga till Braxe
Har du möjlighet att beskriva mer detaljerat hur ni gick från Trollsjön till Latnjavaggi samt hur gamla är era barn?
Vänligen,
Rickard N.
 
Gick Låkta fjällstation - Kårsavaggestugan för ganska exakt fem år sen, utan barn. Tog fem timmar inkl lunch Latnjavaggi och sen rast med kaffekokande innan vi gick ner i vaggen. Inga svårigheter med vad eller terräng det året. Har inte gått sträckan riksgränsen - Låkta men det borde ju gå även om det blir en rätt lång dag..
 
En fråga till Braxe
Har du möjlighet att beskriva mer detaljerat hur ni gick från Trollsjön till Latnjavaggi samt hur gamla är era barn?

Barnen är 8 och 10 år. Vi gick enligt bifogad karta på ett ungefär. Delen från Trollsjön upp till 1400m var jobbig och stundtals tyckte delar av sällskapet att det var för brant. Utsikten över sjön var fin såklart, men det kändes som om stigningen aldrig ville ta slut, och stigen (eller vad man ska kalla det) var väldigt diffus och kom och gick. Kompass och detaljerad karta var bra. Vi följde färdvägen som finns utritad på Calazos detaljerade karta över området.

Jag skulle nog inte rekommendera den vägen, men vädret var mycket bra och det kändes tråkigt att gå tillbaka samma väg som vi kom, så vi chansade. Uppe på toppen var det mycket snö och häftigt landskap med små sjöar och is. Då tyckte alla det var kul igen! Och resten av vägen gick mest nedför och var mycket omväxlande. Mycket fascinerande att man har gått nedför i hela dagar och sedan kommer fram till ett sådant stup som det ned i Kårsavagge.
 

Bilagor

  • IMG_3098.jpg
    IMG_3098.jpg
    66.4 KB · Visningar: 634
  • IMG_2920.jpg
    IMG_2920.jpg
    91.6 KB · Visningar: 610
  • IMG_2931.jpg
    IMG_2931.jpg
    38.1 KB · Visningar: 603

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips