13 mm tältstång till Nallo?

Hej! Har just köpt ett begagnat Hilleberg Nallo från ungefär kanske 90-talet, modellen som har två lika långa bågar. Tältet är så gott som oanvänt, möjligtvis helt oanvänt. Fint.

Men Easton-bågarna verkar lite klena. De ska vara 293 cm. Jag råkar ha en 13 mm DAC Pressfit tältstång som är just exakt 293 cm (vad är oddsen för det?). Den är inte förböjd.

Tror ni det är en bra ide att försöka förböja den och använda? Den väger 120 gram mer än originalet så det är ingen jätteskillnad. Den är rejäl och är förfärligt svår att böja... Är det ens någon fördel att ha EN stark båge?
 
En 13 mm tältbåge är mycket starkare än en 10 mm och kan inte se någon anledning att en starkare båge skulle vara sämre. Bara det går att få de på plats utan att något går sönder.
Att förböja bågarna med bra resultat tror jag är mycket svårt och funkar de som de är så finns det ingen anledning att förböja. Sen kanske en förböjd båge ger en något annorlunda form på tältet.

http://thetentlab.com/MoonLightTents/poles.html
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Bra, men kanske svårt....

Hejsan.

Hade en lång och intressant mailkonversation med Hilleberg angående just detta. Efter att ha jobbat i drygt 20 år med att beräkna just hållfasthet är det för mig fullkomligt självklart att man vill maximera diametern på bågarna.

Nu ska det iofs påpekas att det sällan behövs. Rätt uppsatt krävs det ett riktigt rejält oväder innan ett Hillebergtält blåser sönder. Men då de själva rekommenderar dubbla tältbågar på vinterexpeditioner tyckte jag att de istället skulle sälja just 13.55 mm bågar som extra tillval, fast DAC PL då: https://www.dacpole.com/tent-poles

Enda egentliga nackdelen med en grövre både, om den nu inte är förböjd, är att den kommer bli betydligt svårare att få på plats. Men om/när man väl fått bågen på plats kommer tältet vara betydligt vindstabilare.

Så har du en hemma så hade jag testat på hemmaplan för att se om det funkar i praktiken. Förböja den på egen hand utan maskin hade jag däremot inte rekommendera.

/ Stefan
 
Bra konstruerade tält (t.ex. Hilleberg) är väl avvägda system för att uppnå maximalt stabilitet vid lägst möjliga vikt. Om du byter en enstaka komponent i systemet till något starkare, så kommer du med stor sannolikhet att försvaga hela systemet, eftersom en annan komponent måste ta upp högre last än den är designad för. Och att göra det dessutom asymmetrisk bara för att man har en annan tältstång liggandes som passar i längden känns bara ......
Och testa hemma fungerar bara om du råkar ha en vindtunnel för att få till en vettigt test.
 
Att ex byta ut 9mm stången i Akto till 10mm stången från Namnatj 2 GT är något jag gjort ibland när jag vill ha extra stabilitet. En 13mm stång har däremot betydligt större böjmotstånd och något man gärna skulle vilja ha Hillebergs synsätt på. Stången är ju som andra skriver en del i ett system och det är väl främst styrkan på de linor och infästningar till dessa som sitter i markhöjd och håller ihop stångändarna som skall tåla den extra belastningen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips