Utrustning allmänt Annat om utrustning

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2017-07-23, 11:24
cloud76 cloud76 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 80
Tips på snabbingångna vandrarkängor!

Mina kängor föll sönder under en tur i helgen. Ska införskaffa nya men behöver välja ett par som är så att säga lätta/snabba att gå in, då jag ska upp till Padjelanta redan på torsdag. Vill ha tåliga kängor för längre fjällvandringar och med högt skaft.

Så, vilket märke skulle ni rekommendera? Har hört att Meindl är snabba att gå in men att man bör akta sig för Lundhags om man inte vill ha blödande skavsår.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2017-07-23, 11:40
bico bico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 194
Lundhags 3-lagers-kängor med foder och hälgrepp kan fungera, typ Lundhags Synchro High (som jag själv har) och Jaure High.

Jag har också hört att Meindl har snälla kängor för känsliga fötter, men jag har ingen personlig erfarenhet av dessa kängor.

/Birger
Svara med citat
  #3  
Gammal 2017-07-23, 12:11
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 010
Svårt det här, och rena lotteriet med teoretiska nättips. Du kan inte räkna med att kängor som varit "lättingångna" för någon annan blir det även för dina fötter. Har dina gamla kängor funkat fint, så är kanske det minst dåliga rådet att du skaffar ett par likadana (eller närmast liknande aktuella modell från samma tillverkare), men inte ens det är någon garanti.
Så köp inga "paniklösningar" som kanske ändå inte löser problemet, utan avsätt så mycket tid du hinner till att prova IRL och satsa på sådana kängor du tror kan fungera på längre sikt.

Välj en storlek som har plats för mycket "polstring" med strumpor och innersulor. Ta med extra mjukt/tjockt strumpombyte och två olika sorters sulor att byta om med. Ta med en redig rulle idrottstejp och tejpa förebyggande så fort du anar var det kan komma att skava.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2017-07-23, 13:08
Akka Akka är inte uppkopplad
 
Inlägg: 47
Joanna har rätt,men jag vill ändå slå ett slag för Meindl.
Har själv besvärliga fötter med diverse "knölar"men mina Army Pro
passade direkt.Lite tejpning kan nog ändå behövas för mina "knölar".
Svara med citat
  #5  
Gammal 2017-07-23, 14:14
Turpojken Turpojken är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7
Syntetskor

Går man snabbare in syntetskor än läderskor?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2017-07-23, 14:37
fridaeus fridaeus är inte uppkopplad
 
Inlägg: 212
Är dina gamla kängor bortom all räddning? Skickliga skomakare kan uträtta underverk. Jag inser förstås att tiden är kort, och att det nog länge sedan skomakaren bara hade semester mellan hägg och syrén.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2017-07-23, 16:34
cloud76 cloud76 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 80
Citat:
Ursprungligen postat av fridaeus Visa inlägg
Är dina gamla kängor bortom all räddning? Skickliga skomakare kan uträtta underverk. Jag inser förstås att tiden är kort, och att det nog länge sedan skomakaren bara hade semester mellan hägg och syrén.
Jag tror de går att laga, en 10 mm lång spricka på framsidan av skon. Sulan har dock börjat släppa lite. Är ärligt talat nojjig att lämna in dem på lagning och lita på att de håller för en nära förestående 14 dagars lång ensamtur i Lapplandsfjällen. Har övervägt länge att investera i högre kängor så nu har jag chansen att göra då 😊
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-07-23, 23:32
ludvig_svensk ludvig_svensk är inte uppkopplad
 
Inlägg: 356
Som sagts tidigare så är det näst intill omöjligt att säga vad som kommer funka och ej, men jag gav mig ut med ett par nyinköpta Lundhags Vandra på 10 mils vandring i början av sommaren utan större bekymmer. Inga skav, bara ett läderveck som tryckte lite på vänstra fotknölen som jag fick smörja mjukt med fett när jag kom hem. Tjockt med sockar gör underverk.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-07-24, 07:55
toni-z toni-z är inte uppkopplad
 
Inlägg: 77
Inför Keb vandringen 2015 införskaffade jag mig ett par Haglöfs Grym. Hade innan haft ett par rikligt använda Lundhags Alaska inköpta -95 som varit med på vandring i alper, svenska- samt norska fjäll med obefintligt mönster kvar i yttersulan.

Kan samtidigt nämna att min dotter hade ett par nya Lundhags Contessa ws high samt frugan med ett par väl använda Lundhags 90-tals dammodell med på vandringen.

Trots att mina Grym knappt var ingångna fick jag inte ett enda skavsår och de kändes mkt bättre än mina gamla Alaska. Grym kängorna har en speciell plös som kan dras åt olika mycket oberoende av antal sockor. Dottern fick problem med lilltårna och frugan tyckte att hennes var fortsatt hårda trots +100 mil genom åren.

Jag har 2 storlekar för stora kängor som klarar av 4 par strumpor vid behov. Använder jag dock endast ett par tunna på sommaren känns dom precis som på vintern med fler strumpor, just beroende på den tänjbara plösen som nästan går fram till tårna och som är "steglöst" åtdragbar. Dessa är i Gore-Tex men har inte haft problem med läckage trots +25 mil hitills. Tror att Haglöfs har hittat ett helt unikt koncept i dessa kängor. Rekommenderas!!!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-07-24, 09:38
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 266
Citat:
Ursprungligen postat av cloud76 Visa inlägg
Jag tror de går att laga, en 10 mm lång spricka på framsidan av skon. Sulan har dock börjat släppa lite. Är ärligt talat nojjig att lämna in dem på lagning och lita på att de håller för en nära förestående 14 dagars lång ensamtur i Lapplandsfjällen. Har övervägt länge att investera i högre kängor så nu har jag chansen att göra då ��
Är det den stötdämpande mellansulan som börjar ge upp (pulvriseras) pga ålder är nog kängorna bortom all räddning och inget jag skulle lita på under en längre vandring. Är det bara yttersulan som lossnat i limningen kan du fixa detta med Liquisole som är mycket startkt när det får härda ett par dygn (spänn fast sulan vid kokn med ex eltejp eller annan tejp som du virar hårt runt skon under limningen).
Använder själv ett par Mendl Island Pro och måste medge att de var mycket snälla mot mina fötter att gå in.

Senast redigerad av smux den 2017-07-24 klockan 09:51
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-07-24, 12:15
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 010
Citat:
Ursprungligen postat av toni-z Visa inlägg
(...) Trots att mina Grym knappt var ingångna fick jag inte ett enda skavsår (...)
Bra exempel på hur individuellt detta är. Efter en minuts provande av Grym hade jag början till skav på häl och lilltår, samt trycksmärta från alltför hög flexpunkt, som hamnade uppe på skenbenets framsida...
Inte konstigt - jag har smala vrister, tunna fotblad och brett tåparti, medan Haglöfs modeller generellt utmärkt sig för stor omkrets kring vrist, häl och fotvalv i förhållande till tåbredden och totallängden. Att jag överhuvudtaget provade, berodde på ett nödläge liknande TS.
Går skons form inte ihop med fötterna, hjälper det inte med mjukhet, stoppning eller snörningsknep.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-07-24, 13:07
Krax11 Krax11 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17
Du har ju flera dagar på dig att gå in dom

Mina Lundhags Syncro var näst intill perfekt från dag ett.

Dock har jag tagit dom rejält stora för att kunna få in dom sockarna jag vill och så har jag räknat med att fötterna kommer svälla.

Har fötter som är 28cm dvs strl 44 i dom flesta fallen.
På Syncro tog jag strl 47. Inte ångrat mig en sekund.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:11.