Nyheter > Kyligt mästerskap i vintersim

Kyligt mästerskap i vintersim


Starten 2017. Foto: Olaf Schneider

Den 16 februari genomförs för åttonde året i rad ett öppet Skandinaviskt Mästerskap i vintersim som också är en deltävling i världscupen i denna växande sport. Föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangerar tävlingen.

Deltagare från 18 länder deltar och 37 lag tävlar i stafetterna.

De första sju årens tävlingar i vintersim har varit framgångsrika både sportsligt och mediemässigt

– Förra året hade vi till exempel två team från CNN på plats liksom de två största tyska Tv-kanalerna, säger Lars Westerlund, talesman för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Platsen för tävlingen blir densamma som tidigare. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.

– Varje år har vi tusentals åskådare som följer tävlingen från älvbrinken, berättar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Vid tävlingen i vintersim simmar man 25, 50 eller 100 meter i iskallt vatten, som ligger på 0,2-0,4 grader.

– Förutom individuella tävlingar har vi även en stafett på 4x 25 meter där båda könen måste vara representerade, säger Mats Wahlberg.

Invigningen sker på kvällen den 15 februari och då genomförs också en tävling i ”VakPoesi” där de tävlande framför en dikt stående i en vak. Den dagen arrangeras även ett seminarium om mörker och kyla med forskare och experter inom området.

 Tillsammans med Mörkrets och Kylans Glada Vänner arbetar föreningen Skellefteå Sim med arrangemanget samt ett antal andra entusiaster som gillar den här typen av udda arrangemang. Tävlingen genomförs i samarbete med International Winter Swimming Association – IWSA, Huvudsponsor är Skellefteå kommun.               

Mer om tävlingen och anmälan: www.vintersim.se

Mörkrets och Kylans Glada Vänner verkar för att på ideell basis utveckla positiva upplevelser i de delar av världen som har en lång period med mörker och kyla. Det hela handlar om att, i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!