Artiklar > Tjej i multisporten

Tjej i multisporten

Tjej i multisporten

Maria Nordfjäll, 31 år, är en av Sveriges främsta inom multisport. Hon kom 2:a på nordiska mästerskapen -99 (Åre Xtreme) och deltog i våras med multisportteamet Team Lotus, i världens tuffaste multisportrace Raid Gauloises som gick i Himalaya mellan Tibet och Nepal.

Hur var det att genomföra Raid Gauloises?
-Det var en extraordinär upplevelse, lyckan var fullkomlig då vi gick i mål! Tävlingen pågick i sju dagar och 22 timmar och var över en sträcka av 83 mil. Tävlingsmomenten var: forssimning, forskanot, forsränning, canyoning, ridning, mountainbike, orientering och löpning. 

Vad får dig att tävla inom multisport?
-Jag är en tävlingsmänniska, men det som ytterst motiverar mig är gemenskapen i teamet. Tävlingarna utgör en måttstock på mina prestationer i förhållande till övriga Sverigeeliten. 
Maria har varit fysisk aktiv och tävlat sedan flera år tillbaka. Till att börja med var det löpning under sex år. Multisport har hon tävlat nu under ett  par år och hon påpekar att hon nog aldrig skulle orka genomföra en multisporttävling själv, stödet man får från varandra är avgörande.
-Det är nödvändigt att vara helt fokuserad. Fysiskt är tävlingarna hårda och man får bara sova några timmar under de 2-8 dagar de pågår. Vi tränar på att sova medan vi är aktiva, det går faktiskt att gå och sova samtidigt. Huvudet och tankarna sover medan kroppen fortsätter att arbeta. Det är ungefär som när man ligger i sängen och just håller på att somna.
Hon förklarar att multisporttävlingar har låg intensitet men sträcker sig över långa distanser, vilket gör att man måste hålla en konstant rytm under långa tidsintervaller. Att ständigt vara i rörelse gör att man förbrukar stora mängder energi, det gäller att äta när tillfälle ges.
-Vi har ett supportteam som forslar all utrustning och har maten färdig när vi kommer fram till kontrollstationerna. För att förbereda oss inför tävlingarna kör vi ibland träningspass på upp till 30 timmar i sträck under realistiska omständigheter.

Vad har Maria gjort förut under sin tävlingskarriär?
Under fyra år tävlade Maria i Triathlon och genomförde ett tiotal tävlingar. Hon deltog bla. i Ironman förra året på Lanzarote. Triathlon är en utpräglad individuell sport, bygger mycket på teknik och strategi. Tävlingarna är högintensiva och inkluderar simning, cykling och löpning. Det krävs ett bra psyke, självtillit och stenhård vilja för att orka genomföra.
-Man måste känna sin kropp in i minsta detalj, veta vilken puls man ska ligga på för att inte gå in i väggen. Jag försöker hela tiden utvidga mina mentala och fysiska gränser. Ibland blir jag förvånad över mig själv då jag presterar något som jag trodde var omöjligt.

Är det svårt att vara tjej inom multisport?
Multisport är mansdominerad likt de flesta fysiska sporter. Det är regel på att varje team måste ha minst en kvinnlig deltagare, för att ge tjejerna en chans att vara med.
-Jag tror att tjejerna har svårt att hävda sig bla. för att de inte har samma muskelmassa, av biologiska skäl. Men det vi saknar i fysisk styrka tar vi igen vad det gäller psyket, eftersom kvinnor generellt sett har starkare psyke än män speciellt vad det gäller uthållighet. 

Är multisport riskfyllt?
Enligt Maria är det inte multisportande mer riskfyllt än andra sporter och säkerhetsorganisationen är rigorös under tävlingarna. På de större tävlingarna finns läkare och helikopter redo i fall någonting skulle hända.
-Vi är inga dödsföraktade adrenalinjunkies, utan har en seriös professionell inställning, säkerheten kommer alltid först. Visst pressar jag mig till det yttersta, men jag skulle aldrig utmana ödet och göra något jag inte har fullständig kontroll över. Det är känslan av kontroll som driver mig, inte adrenalinet.
I övrigt berättar Maria att det som framför allt skiljer de stora internationella tävlingarna från de som genomförs i hemlandet är kultur och klimat. Att genomföra en multisporttävling i hetta när man är van vid svenska fjälltemperaturer gör sitt på fysiken.
-Maten spelar också stor roll. Energiintaget är stort och skall man plötsligt äta inhemsk mat som vi fick under exempelvis Raid Gauloises så är det svårt att veta hur mycket och vad kroppen behöver.
En annan risk vid de internationella tävlingarna är faktiskt en så enkel sak som att man kan bli magsjuk. Förutom annorlunda mat är även tillgången till friskt vatten utan bakterier helt annorlunda än hemma i Sverige så det gäller att vara försiktig.

På hur hennes framtid ser ut svarar Maria att hon självklart skulle vilja nå världseliten och ta några medaljplaceringar i de internationella tävlingarna.
-Men sedan trappar jag nog ned och bildar familj. Längtar efter att få en fast punkt i tillvaron. Bli en glad motionär på ålderns höst och bara kan njuta av naturens skönhet utan att behöva rusa förbi vyerna med prestationsångest.

Text: Daniel Åkerlind
Foto: Bild 1 och 3 Britta Rossander, Bild 2 Richard Hellquist

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-07-22 12:07   anneli_widen
Betyg: 3
Hur laddar hon då?
 
2002-08-20 23:09   ulrikaj
Betyg: 4
Träningstips? Hur laddar Maria inför tävling? Kosten?
 
2002-11-07 12:17   GataNegra
Betyg: 3
Artikeln var lätt att läsa, den var innhållsrik samt intressant även för den som inte håller på med Multisport.
 
2003-01-29 13:42   evjo74
Betyg: 5
kul och intressant artikel.
 
2003-07-07 20:34   strapatz
Betyg: 4
Är också intresserad av träningstips. Funderar själv på att testa lite multisport till hösten...
 
2003-07-15 11:30   Idh
Betyg: 2
Skulle vara roligt att veta hur mycket Maria satsar i tid och pengar för att nå sina mål.
 
2004-06-30 10:04   viljan
Betyg: 5
Man blir jätte peppad, kommer en dag att fixa mig själv in i ett team. Ska skaffa mer bredd inom alla extremsporter i några år.

Mer artiklar om Multisport!!
 
2004-07-20 13:22   swedie
Betyg: 4
Blir sugen på att prova själv. Har precis börjat med ett aktivare liv. Men vem vet, kanske en dag :-)Synd att det inte var en längre artikel
 
2004-07-23 00:20   Helen i Gävle
Betyg: 4
Bra artikel!Hur laddar Du Maria.Hur fördelar Du tiden mellan idrotten och jobbet och hur mycket kostar det? Det var peppande attt läsa om Dig.Jag har "bestämt mig" att börja after nästan 20 år igen.Önskar Dig och andra medsystrar lycka till.
 
2007-04-19 21:18   ChicAndersson
Betyg: 4
Har precis blivit intresserad av multisport och det är roligt att läsa något från en kvinnlig deltagare. Blir inspirerad och önskar mer information om Multisport!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!