Testa Eco Cooking – tio tips för miljövänlig matlagning utomhus
Av: admin
Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det är alltså du som användare som har störst möjlighet att minska miljöpåverkan när du lagar mat i naturen. Som bonus får du även lägre bränslekostnader och lättare packning.
Tio tips som gör skillnad!
1. Lägg lock på kastrullen – då går uppkokningen snabbare.
- Använd aluminiumkärl med värmeväxlare – tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka en tredjedel.
- Välj mat med kort koktid – t ex spaghetti/tunn pasta.
- Dela maten i små bitar, då blir den klar snabbare.
- Låt maten koka färdigt på eftervärmen – använd gärna en isolerbag.
- Använd max ¾ av kökets fulla effekt – det sparar energi.
- Skydda köket för vind – använd gärna vindskydd.
- Använd gas – den kräver ingen förvärmning och är mer effektiv än flytande bränslen.
- Om du får du varmt vatten över, spara i en termos till nästa måltid.
- Anpassa kastrullen efter brännarens storlek.
Primus klimatkompenserar för de små koldioxidutsläpp som deras bränsleeffektiva Eta-kök ändå orsakar, genom att återplantera regnskog i Costa Rica via stiftelsen BaumInvest. Sedan 2009 donerar Primus en summa för varje såld gasbehållare. Dessa är märkta med en grön CO²-symbol.
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Torka mat
- Friluftsmat Enkel vandringsmat som fungerar
- Friluftsmat När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt?
- Friluftsmat Förlorar aptiten vid vandring
- Friluftsmat Intresse för "premium" frystorkad mat
- Friluftsmat Ersätta smör vid stekning över öppen eld
- Friluftsmat Koka gröt