Artiklar > "Svenska smultronställen"

"Svenska smultronställen"

Av: jeepe


Drevfjället

Ett av mina smultronställen i den sydliga fjällkedjan är Drevfjället för det innehåller hela fjällen i ett koncentrerat format.

Där finns vidsträckta myrar som de nordliga fjällen men även toppar som i Grövelsjön och undanskymda platser som väster om Torneträsk men sist men inte minst urskogar som Vindelfjällen och allt detta i ett lagom stort format så att man kan vandra där i en vecka och räcker inte det så kan man vandra även in i Norges gränsfjäll.

Det går att gå Södra Kungsleden genom området men även andra mindre leder till där man kan starta ifrån som Drevdagen och Flötingen. Området innehåller en del raststugor utspridda på lagom avstånd. Man kan ta sig dit via Gördalen med bil eller via Drevdagen och Flötingen i en regional buss.

Arjeplogs fjällen norr och väster om Vuoggatjålme är i stort sett bara besökt av fiskare med flyg el vintertid med skoter. Där finns stora sjöar i dalarna med björkskogar som växer efter sidorna på sjöarna och deltan, men även fjäll på runt 1500m och högfjällsområden som är relativt platta. I området finns det många stora älgar och men även björnar. Där finns det några leder som går på dalsidorna och raststugor som kan användas dagtid men en del av lederna är relativt dåligt underhållna och stigar som knappt syns så man bör ha en större kännedom om karta och kompass. Det går att vandra där utan att stöta på en annan person på en vecka om man inte följer lederna. Till området kommer man med regional buss från Arjeplog som stannar norr om Vuggatjålme eller bil om man vill vandra runt.


Guijavre

Ett område som är intressant för de som vill gå utan leder och inte vill stöta på någon person på flera veckor då är det nordväst om Torneträsk som man ska vandra där finns ett högfjällsområde där man kan komma till en planerad nationalpark med fisktomma sjöar några dagars vandring från närmaste väg. Hela området är som en högslätt där det inte finns så många och broar med ett antal toppar på upp till 1500m utan riktiga stigar och ingen möjlighet att kontakta hjälp så man behöver ha god fjällvana med kunskap i karta och kompass. Det finns några grottor i området. Djurlivet består mest av renar. Till området kommer man med tåg till Björkliden eller Katterjåkk sen får man vandra Rallarvägen till Nordkalottleden som går emot Norge norr om Torneträsk med en raststuga som heter Pålnostugan efter en dags vandring där innan Norge går man österut. Det går också att ställa bilen på en vägficka vid Norgevägen och det finns ytterligare ett alternativ om man får någon att skjutsa en över Torneträsk då blir det en kortare vandring till området.

För de som vill vandra i ett tidlöst öde landskap så är Juttulslätten att föredra för där finns det myrhedar, sjöar och glesa barrskogar som stått länge med tusenmeters toppar i väster som om tiden stod still. Det är ett område där du inte kommer träffa på så många personer och det finns inte leder eller raststugor i själva området utan runt omkring. Till platsen bör man ha bil annars tar det en dag att komma dit från Grövelsjön som har en daglig regional buss.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-02-08 13:57   Tobbe C
Betygsätt gärna: 4
Tack för bra tips, Juttulslätten är inte en plats som jag har reflekterat över tidigare! Intressant också att det finns en nationalparksfundering vid Torneträsk!
 
2021-08-31 16:49   Anders Hermansson
Betygsätt gärna: 5
Intressant. Jag blir nyfiken på ett besök.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook