Skånes vilda vatten – del två

Karen Hensel och hennes vänner ger sig ut på ett vattentriathlon genom Skåne och upptäcker oväntat en uråldrig vildmark. Del två.

Av: Karen

Foto: Jean-Luc Grossmann

Kullabergs dramatiska konturer skymtar framför oss när vi till slut kommer fram till Mölle på Sveriges sydvästra kust. Detta naturskyddsområde lockar många klättrare och dykare med sina branta klippor och grottor, liksom vandrare och vattensportentusiaster. Det är här vi påbörjar den sista etappen i vårt vattentriathlon

Från denna lilla fiskeby, som ligger vid foten av den imponerande bergsryggen, tänker vi paddla runt halvön, förbi Kullabergs fyr och ända fram till Josefinelusts grottor på norra sidan. En blick ut över det skvalpiga havet visar dock att expeditionen kanske inte blir så lätt. En hård bris blåser oss i ansiktet och små vita hästar reser sig längre ut till havs.

– När du kommer nära fyren kommer havet att vara väldigt stökigt, men i nordost kommer det att vara bättre, säger Matt från Kulla Kajak, som lånar ut havskajakerna till oss.

På väg ner till bryggan funderar jag en kort stund på om det inte hade räckt med ett paddlingsbiathlon. Kattegatt framför oss, som förbinder Östersjön med Nordsjön via Skagerrak, var länge fruktat av sjöfarare på grund av sin smalhet och sina grund.

När vi lämnar Mölle hamns skydd blir vågorna allt högre. Med den hundra år gamla fyren Kullens Fyr i blickfånget paddlar jag vidare med maximal koncentration och försöker att inte märka att situationen är lite skrämmande. Jean-Luc å andra sidan, som redan har paddlat havskajak flera gånger utanför Grönlands kust, är avslappnad. Justin verkar också bara vara lite irriterad över de böljande vågorna och berättar om sin senaste paddlingstur på Yukon River och skriker av förtjusning varje gång hans kajak skakas av vågorna.

Vi rider upp på vågornas toppar och faller ner i dalarna. Vid fyren slår vågorna sedan in i oss från båda sidor. Vi kämpar oss sakta framåt. Men innan vi vet ordet av är slaget vunnet. Vi når den skyddade norra sidan av halvön. Plötsligt är allt lugnt. Här leker havet mjukt - och alla tidigare faror är glömda.

Kust av berättelser

Den imponerande kusten med sina konstnärliga klippformationer är skapad av naturen och formad av erosionen. Vi följer havsstranden och tar en rad omvägar i de smala klippvikarna, som vi måste manövrera runt i skickligt. Skarvar har slagit sig ner på stenblocken och torkar sina vingar i den värmande solen.

De färgglada kajakerna slingrar sig sakta genom det nästan tropiska havet längs den karga kusten. Foto: Jean-Luc Grossmann

Vi tar en paus vid den steniga stranden Josefinelust. Det finns totalt 20 grottor på Kullaberg. De två grottorna vid Josefinelust nås efter en kort klättring längs stranden. I dessa grottor som ger skydd mot havet har man hittat flintredskap och nålar av ben. Återigen drabbas vi av en känsla av att vara på väg in i en annan, avlägsen tid.

Skåneleden passerar också Josefinelust genom bokskogar och vindpinade hedmarker. Vi följer stigen en kort bit längs de branta klipporna och framför oss öppnar sig spektakulära vyer över Kattegatt. Tumlare ses ofta i det här området, men idag letar vi förgäves efter en skymt av deras fenor.

För vårt kvällsbad dyker vi från klipporna ner i det kristallklara havet. Det är svårt för oss att slita oss från denna underbara vilda vik. Från Josefinelust är det möjligt att fortsätta paddla till fiskebyn Arild. Men Justin, Jean-Luc och jag vill återvända till Mölle. Vattnet är spegelblankt när vi ger oss ut på havet i våra kajaker.

– Titta, sälar! ropar Jean-Luc plötsligt och pekar på tre flintskalliga huvuden som bryter vattenytan några meter från oss och håller våra kajaker sällskap en stund.

Vår officiella destination nås i hamnen. Under de senaste dagarna har vi rest genom Skåne från å till sjö till hav och sett landskap som har formats av istider och erosion och där våra förfäder har lämnat spår efter sig. Vi kommer aldrig att få uppleva hur det verkligen var på den tiden. Men under vårt triathlon på Skånes magiska vattenvägar, som bara skiljs åt av ett paddeltag, har var och en delat med sig av sina egna berättelser.


Paddling i Skåne

Ivösjön i nordöstra Skåne erbjuder många möjligheter till kanotturer på några timmar eller flera dagar. Områdets största sjö tar också emot Holjeåns vatten, som börjar i Olofström och kan paddlas från Östafors hela vägen till Ivösjön.

Kullabergshalvön, med sin nationalpark och 20 grottor, ligger i nordvästra Skåne och kan rundas med havskajak. Vandringsleden Skåneleden följer också Kullabergskusten.

Övernattning

Övernattningsmöjligheter finns längs Ivösjöns stränder och på dess 40 små öar med egna badplatser, eldstäder, bänkar och bord. Det finns också några vindskydd.

I Josefinelust finns en liten vildmarkscamping som nås med kajak från havet eller till fots längs Skåneleden. För den som inte vill övernatta utomhus finns bekväma B&B eller hotell i den lilla fiskebyn Mölle.

Kanot- och kajakuthyrning

  • Wetlandi Nature Resort i Axeltorp vid Ivösjön har kanotuthyrning och uthyrning av campingutrustning samt turförslag och paketerbjudanden.
    wetlandi.se
  • Immelns Kanotcenter i Immeln har kanotuthyrning, uthyrning av campingutrustning och grillar för en tur på sjön med dess 200 små öar.
    immelnskanotcenter.se
  • Kanotcentralen i Stockamöllan hyr ut kanot och kajak för en tur på Rönne å, som slingrar sig fram genom ängar och skogar.
    kanotcentralen.se
  • Kulla Kajak i Mölle med kajakuthyrning och guidade turer för alla kunskapsnivåer runt Kullabergshalvön.
    kullakajak.se
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Nu har Majjen kommit till vägs ände - Stenkällegården - Bergslagsledens sydliga slut. I dessa trakter har ju Bergslagsleden stark konkurrens av ... 6 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer