Nyheter > Shackleton Solo

Shackleton Solo

För att hedra minnet och fira hundraårsjubiléet av Sir Ernest Henry Schackletons expedition till Antarktis, kommer engelsmannen Henry Worsley att göra en soloexpedition i hans spår. Expeditionen startar i Gould Bay nära platsen där Shackleton troligen påbörjade sin expedition för hundra år sen, han kommer att korsa Sydpolen för att sedan ta sig vidare till Ross Ice Shelf.

Henry ska göra expeditionen helt själv utan support eller assistans, vilket han i så fall, om allt går som det ska blir den förste att klara av. Han hoppas på att vara framme vid Sydpolen runt den 31 december för att sedan skida vidare med en lättare pulka. Shackleton valde att ta sig fram över Beardmore glaciären som han upptäckte 1909, Henry kommer istället att göra den första nedstigningen från Shackletonglaciären ned till Ross Ice Shelf, för att hedra hundraårsjubiléet. Sträckan på 177 mil beräknas ta cirka 75 dagar.


Källa: www.shackletonsolo.org

Henry har varit på expedition tidigare i Antarktis och har ett brinnande intresse för de tidiga upptäcktsresandena av Antarktis som Shackleton, Scott och Amundsen. Av dessa tre har Shackleton varit av störst intresse och den som inspirerat honom mest.

Mer information på engelska på hemsidan.

Här är en film där Henry berättar om utmaningen med expeditionen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-11-03 17:11   bsandborgh
Av notisen får man det intrycket att Shackleton gjorde en transantarktisk färd. Det stämmer inte. Expeditionen misslyckades eftersom fartyget Endurance förliste. Henry Worsley ska försöka sig på en färd i Shackletons tänkta fotspår.
Det framgår av den engelska hemsidan.
Se även https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Trans-Antarctic_Expedition
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!