Polarexpeditioner för hobbyäventyrare

Ett fakta och resereportage för dig som vill semestra och äventyra på Svalbard - ögruppen halvvägs mellan Nordkap och Nordpolen.

Av: Katarina Petersén

Polarexpeditioner för hobbyäventyrare

För bara tio år sedan gick det som turist inte att övernatta i den lilla gruvbyn på Svalbard - halvvägs mellan Nordnorge och Nordpolen. Idag blomstrar turismen i Longyearbyen och erbjuder utmärkta expeditionsalternativ  för hobbyäventyraren. Med isbjörn, val, glaciärer och isberg lockar vildmarken i Arktis människor från hela världen.

-Både SAS och Braathen har reguljära flygningar till Longyearbyen och vi tar emot ungefär ett flyg per dag, säger Ulf Prytz reseproducent och ordförande i Svalbard Reselivstråd. Turismen hit har ökat explosionsartat de sista åren.
Longyearbyen, huvudstaden på Svalbard, ligger nästan 1200 kilometer norr om Tromsö på Norges nordkust. Byn har omkring 1300 bofasta, de flesta norrmän. Tills för bara några år sedan försörjde man sig huvudsakligen på kolgruvenäring. Något som med tanke på det Arktiskt klimatet är märkligt. Växtligheten på Svalbard är mycket sparsam och för att kol skall bildas krävs enorma mängder vegetation. Forskare tror därför att Svalbard för miljoner år sedan låg ungefär där södra Frankrike ligger idag och då rådde ett nästan tropiskt klimat.
Idag bjuder Svalbard en genomsnittlig temperatur på sex grader om sommaren och vintertid omkring minus fjorton. Midnattsolen strålar från mitten av april och försvinner i slutet av augusti. Från slutet av oktober och nästan fyra månader framåt, stiger solen aldrig över horisonten.
-Turismen har hittills varit störst under sommarmånaderna men säsongen blir allt längre, säger Ulf Prytz. Än så länge är den populäraste vintersäsongen från mars till maj efter ljusets återkomst. Men mörkertiden är otroligt vacker och har en stor potential.

Historiska lämningar och vacker natur 
Longyearbyen liknar ingen annan by men har trots sitt nordliga läge all den infrastruktur man kan önska sig. Men för att uppleva Svalbard på riktigt måste man bort från civilisationen. Både sommar och vintertid erbjuder Svalbard ett imponerande panorama med en variation av fjäll, fågelklippor, glaciärer och isberg. Fantastiska fjordar med ett rikt djurliv med möjlighet att upptäcka såväl säl, val och till ock med isbjörn.
Efter Svalbards upptäckt 1596, bedrevs i många år hård valjakt i ögruppens nordvästra regioner. På 100 år lyckades man i princip utrota Grönlandsvalen som då fanns i stora mängder. Oljan från deras späck var en värdefull handelsvara i Europa och lämningar från valkokerier och gravplatser återfinns än idag på ett flertal platser runt öarna.
Tack vare permafrost och kyla året om finns nästan inga bakterier. Därför bevaras både trä, metall och tyger mycket länge. Ingenting ruttnar utan ser ut nästan som det gjorde för flera hundra år sedan. Här finns därför en mängd kulturminnen att utforska. Efter valfångsten bedrevs jakt på både säl, polarräv och isbjörn under många år. Sent på 1800-talet och början på 1900-talet genomfördes ett otal försök att bryta mineraler i området. Man brukar fatiskt kalla Svalbard för "geologernas paradis". Här finns nämligen mineraler och bergarter från samtliga tidsåldrar representerade och man har gjort fyndigheter på alltifrån gips och marmor till guld. 
Under samma period började forskare intressera sig för polartrakterna och ett antal expeditioner startade härifrån. Mest känd för svenskarna är kanske den misslyckadeballongfärd svenske ingenjören Salomon August Andrée startade mot Nordpolen för drygt 100 år sedan.

Arrangerade turer för säkerhets skull
Idag är de flesta djuren fredade och polarexpeditioner genomförs av äventyrare. Svalbard är fortfarande till störst del orörd vildmark. Förutom Longyearbyen finns NyÅlesund, ett internationellt forskningscenter, samt ytterligare två bosättningar; de ryska kolgruvesamhällena  Pyramiden och Barentzburg. Svalbard var länge ett ingenmansland men år 1925 fick Norge bestämmanderätt över ögruppen. Det såkallad Svalbardtraktatet signerades och förutom Norge gavs 42 länder rätten att bedriva verksamhet i området under gällande lagar.
För att ta sig runt på Svalbard bör man anlita en arrangör. Båtturer på en- eller flerdagsbasis, fotvandringar, kajakpaddling, hundspannturer eller scooterturer är bara några av de möjligheter som finns. De riktigt äventyrslystna tar själva segelbåten upp till ögruppen för att ta sig runt i området. Men det är viktigt att vara medveten m vad man gör - för Svalbard är inte bara vacker fridfull vildmark. Vädrets makter kan spela spratt och på havet riskerar man att stöta ihop med lömska isberg. Rör man sig på land utanför de bobodda områdena är vapen ett måste. Isbjörnen, ett av de relativt få däggdjur som finns på dessa breddgrader, är visserligen fridlyst och får inte skjutas annat än i rent självförsvar. Men ett möte med denne "Arktis konung" kan sluta illa för den som är fel utrustad. 
-Turismen håller på att genomgå en reform för att bli mer kontrollerad, säger Ulf Prytz. Vildmarken är mycket känslig och vi måste finna ett sätt att vårda det vi har och bevara det unika och exklusiva i Svalbardturismen.

Text och foto: Katarina Petersén

Mer information om Svalbard (eller Spetsbergen som ögruppen också kallas) och möjligheter att utforska området hittar du på följande sidor samt hos Svalbard Polar Travel. Det finns också ett fåtal svenska reseoperatörer som arrangerar (Polar-quest, Origo Expedition) och säljer (Äventyrsresor, Naturresor) båtexpeditioner i området.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.