Nyheter > Ny fjälled i södra Västerbottensfjällen

Ny fjälled i södra Västerbottensfjällen


Öppen och fin terräng mellan Borgafjället och Slipsken. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen Västerbotten arbetar med en ny skid- och vandringsled som kommer att binda samman sträckan mellan Hemavan, Klimpfjäll och Borgafjäll.
 
Den nya leden blir totalt 190 kilometer lång och hälften av sträckan består av redan befintlig led. Leden är en utveckling av det statliga ledsystemet i fjällen och förväntas vara klar 2021.

– Nu blir den här delen av fjällen mer tillgänglig för besökare. Ledens sträckning bjuder på fina dalgångar, storslagna vyer och fyra övernattningsstugor. Leden förväntas även underlätta för renskötseln eftersom vandring och skidåkning i området blir mer förutsägbart, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten.

Fyra nya sträckor kopplar samman befintliga leder
Arbetet kommer att innebära att det inom några år finns en sammanhängande led genom hela Lapplandsfjällen från Borgafjäll till Hemavan och vidare på Kungsleden till Abisko.


Utsikt från Jofjället. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

I Västerbottensfjällen finns idag ingen sammanhållen led söder om Hemavan, utan bara kortare statliga leder. Genom att länka samman befintliga leder med fyra nya ledsträckor blir det möjligt att färdas hela vägen från Hemavan till Borgafjäll på en och samma led. Från Borgafjäll är det sedan möjligt att ansluta till fjällederna i Jämtlands län söderut till Gäddede.

– Vi ser att intresset för fjällvandring ökar och tror att leden blir ett lyft för området och alla som vill upptäcka det. Att skapa en sammanhängande led genom hela Lapplandsfjällen ökar även möjligheten för besökare att uppleva hela den storslagna fjällmiljön i Sverige, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, vilka är huvudman för hela statliga ledsystemet i fjällen.

Beräknas vara färdigt 2021

Det kommer att dröja till slutet av 2021 innan alla leder är sammankopplade. Till dess är leden som helhet att betrakta som stängd. Befintliga statliga leder som kommer att ingå i nya leden är självklart öppna under anläggningstiden.

Om leden

  • Budgeten är 4,3 miljoner kronor. Finansiering kommer från Landsbygdsprogrammet och Naturvårdsverket
  • Länsstyrelsen kommer att anlägga broar, spänger och skyltar
  • Det finns fyra befintliga övernattningsstugor efter sträckan: Arevattnet, Åtnikstugan, Tjåkkelestugan och Slipsikstugan
  • Av fjällsäkerhetsskäl bygger Länsstyrelsen även två nya rastskydd, enklare byggnader med kamin där fjällbesökare kan söka skydd om vädret blir dåligt
  • Leden markeras med röda träkryss (vinterledsmarkering) och orange färg (sommarledsmarkering)

Mer om arbetet

Länsstyrelsen Västerbotten har beviljats medel från Landsbygdsprogrammet och Naturvårdsverket för att anlägga nya skid- och vandringsleder mellan Hemavan och Borgafjäll. Sträckningen är framtagen tillsammans med berörda samebyar.

Karta över ledens sträckning.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-10-03 14:59   skogsfia
Vad bra! Låter som en utmärkt idé att binda ihop lederna söder om Kungsleden. När trycket på befintliga leder ökar är det bra om de vandringssugna har fler leder att välja på.
 
2019-10-03 17:55   nickegrahn
Så jätteroligt!!

Hälsar Nicke Grahn, kommunstyrelsens ordförande i Dorotea
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar