Nyheter > Korsa alperna från öst till väst

Korsa alperna från öst till väst

Red Bull X-Alps heter tävlingen där deltagarna ska korsa alperna från öst till väst, till fots och med flygskärm. Årets upplaga har tuffats till ytterligare och får den längsta bansträckningen i tävlingens fjortonåriga historia; hela 1138 kilometer fågelvägen. Starten går den 2 juli.

Men de 32 uttagna deltagarna från 21 nationer lär tillryggalägga betydligt fler kilometer än så. På sin väg västerut genom alperna ska de korsa bergskedjan fyra gånger.

När tävlingen avgjordes sist 2015 på en kortare bansträckning avverkade vinnaren Christian Maurer drygt 2 000 kilometer. Det tog då Schweizaren 8 dagar, 4 timmar och 37 minuter att ta sig från starten i Salzburg till målet i Monte Carlo.

Deltagare över Alperna 2015. Foto: Felix Woelk/Red Bull Content Pool.

Den nya rutten kräver att deltagarna tar sig förbi sju kontrollpunkter i sju länder. Förutom Österrike, Tyskland, Italien, Schweiz, Frankrike och målgången i Monaco, har en kontrollpunkt i Slovenien lagts till.

Red Bull X Alps som infografik. Bild: Red Bull Content Pool. 

Tävlingen startar på Mozartplatz i Salzburg, Österrike. Därifrån springer deltagarna uppför Gaisberg till kontrollpunkt 1.  Härifrån kastar de sig ut och försöker flyga så långt som möjligt på den 157 kilometer långa vägen till nästa kontrollpunkt.

Kontrollpunkt 2 är Mangarts startplats för skärmflygning vid Triglav National Park i Slovenien. Där utgår deltagarna från landets högsta berg, 2 864 meter högt, och vänder mot nordväst för att korsa Alperna mot Tyskland.

Kontrollpunkt 3 är Aschau-Chiemsee i Tyskland, placerad vid foten av Kampenwand. Här väljer deltagarna om de vill fortsätta västerut till fots eller att klättra för att flyga.

Kontrollpunkt 4 är den andra i Österrike och förlagd till byn Lermoos. I skuggan av det nästan 3 000 meter höga berget Zugspitze erbjuder den massor av flygpotential för de tävlande när de ska korsa Alperna igen. Den här gången med sikte på Italien.

Kontrollpunkt 5 ligger nära Gardasjön vid Monte Baldo. Vid det här laget har deltagarna tillryggalagt drygt halva tävlingsdistansen. 499 kilometer fågelvägen återstår och allt kan hända. Vem väljer att gå runt sjön och vem vågar flyga?

Kontrollpunkt 6 ligger 251 kilometer västerut, vid Matterhorn i södra Schweiz. Det innebär att vägen hit är den längsta mellan två kontrollpunkter i tävlingen. Som om det inte var tufft nog att ta sig dit, att navigera sig runt ett av de högsta bergen i Europa kommer bli en utmaning.

Kontrollpunkt 7 ligger ytterligare 246 kilometer bort i Peille, sydöstra Frankrike. För de deltagare som når hit stannas stoppuret så att de kan njuta av en 2 kilometer lång flygning över Medelhavets varma, blå vatten till en stilfull landning på en ponton i bukten utanför Monaco.

Bansträckningen 2017. Bild: Red Bull Content Pool. 

Mer information om tävlingen och de 32 deltagarna.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in