Nyheter > Hela Världen Badar digitalt i Skellefteå

Hela Världen Badar digitalt i Skellefteå


Foto: Marcus Nilsson

Den 27 februari arrangerar Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner i Skellefteå det digitala eventet ”Hela Världen Badar”. Det innehåller både livetävlingar i isvakspoesi och en musiktävling i vak. Dessutom visas filmer och hälsningar från vinterbadare och vintersimmare från hela världen.

Den tionde upplagan av vintersimmet i Skellefteå, som skulle ha genomförts den 13 februari fick ställas in på grund av pandemin. Därför satsar Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner istället på ett digitalt event lördagen den 27 februari. För tredje året i rad blir det då en tävling i vakpoesi och för första gången arrangeras en musiktävling i vak.

– Vakpoesin har blivit en stor succé och ifjol testade vi också med ett musikinslag i vak och nu har vi utvecklat detta till en tävling, berättar Stina Renström, projektledare för Hela Världen Badar.

Eftersom dessa tävlingar har sex tävlande i finalen och enbart digital publik kommer föreningen att klara alla gällande pandemirestriktioner.

Filmer strömmar in

Under programmet bjuds det också på mycket annat från en utomhusstudio placerad vid en isvak i Skellefteå. Gäster i studion kommer att berätta om vinterbadets betydelse för det fysiska och psykiska välmåendet. Dessutom medverkar vinterbadare, vintersimmare och vinterforskare och förmedlar olika aspekter kring mörker och kyla.

– Filmer från vintersimmare och vinterbadare runt om i hela världen strömmar redan in till oss så det här kommer att bli ett riktigt festligt event, säger Jarkko Enqvist, som också är projektledare för ”Hela Världen Badar”.

Nästa år hoppas föreningen kunna genomföra det tionde vintersimmet som brukar locka cirka 400 simmare från ett 20-tal länder.

– Men det här blir en värdig ersättare under rådande förhållanden, avslutar Stina Renström.

Hela Världen Badar genomförs den 27 februari med start kl 12.00 och kan ses på Mörkrets och Kylans Glada Vänners Facebooksida:

www.facebook.com/DarkandColdWinterSwim och på www.norran.se

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!