Nyheter > Första bestigningen av K2 på vintern

Första bestigningen av K2 på vintern

Den 16 januari 2021 kl. 17.00 lokal tid gjorde klättraren Nimsdai Purja det omöjliga, möjligt. Den fantastiske bergsklättraren Nimsdai är den förste som toppar K2 på vintern, en bedrift som av många inte bara setts som omöjlig utan också den största och svåraste utmaningen för bergsklättrare genom tiderna.

Fram till nu har K2 varit den enda 8000 meters toppen som inte klarats av under vintersäsongen. Den har rykte om sig att vara otroligt svår att klättra, inte bara på vintern utan även gynnsamma somrar. Av de fem högsta topparna i världen är K2 den som tagit flest liv.

För att säkra målet att nå toppen slogs flera expeditioner ihop.

Trots att K2 är en otroligt farlig plats med vindar som når orkanstyrka och väldigt låga temperaturer klarade Nimsdai och nio andra klättrare nu att nå toppen, en milstolpe i klättringshistorien.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-01-18 15:13   DDeninger
Konstigt artikel. Varför nämna en klättrare först och sen i sista meningen avslöja att det var 10 klättrare (från 2 team) som nådde toppen samtidigt. Stor bedrift, helt klart, otroligt bra teamwork som gjorde det möjligt. Sen är det frågan om någon av teamen klarade det utan syrgas på flaska.
 
2021-01-19 23:43   ChrBjr
"Nirmal Purja, has now announced that he managed to climb to the summit without supplementary oxygen"

Trodde man använt syrgas, men hittade citatet ovan när jag googlade, jädrans fantastiskt gjort. Kul att det var äkta bergsklättrare också som fick vara först.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!