Nyheter > Fjällets guldkorn 200 mil nu avklarade

Fjällets guldkorn 200 mil nu avklarade

Förutom att de har skidat hela Kungsleden och vandrat Gröna bandet har de också bestigit topparna Kebnekaises sydtopp, Storsola, Helags och Storvätteshågna samt Storsylen.

Under turen har de delat med sig av tips både vad gäller packning, fotvård och mat och kosthållning med mera här på Utsidan.

På flera ställen de har passerat på vägen har de också stått för underhållning med sång och musik vilket är ett intresse båda har.

Finalen blev ju Syltraversen, det vill säga mycket mer än "bara" Jämtlands högsta topp Storsola som var ursprungsplanen. De hamnade i klätterbranschen 1700-1800 möh med utrustning och en hel del nerver inblandade.

Linnea har Grönt kort i klättring men Erika var fullkomlig nybörjare som bara kastade sig in i allt. Där och då när de hade kommit halvvägs upp och Erika tittade ner för den smala bergskammen på cirka 1700 meters höjd var första gången i fjällprojektet som hon med lätt illamående känsla verkligen frågade sig själv: Varför gör jag egentligen detta?!

I slutändan är nog båda eniga om att utmaningar är bland det bästa som finns och svaret hade Erika nog där. De tog sig iallafall ner oskadda och med en känsla av seger som efter en hel fotbollssäsong. (Båda har varit professionella fotbollsspelare. red anm.)

De har sammanställt lite kul statistik nu när projektet är klart.

Genom detta projekt har de färdats 203 mil till fots, varit igång nio timmar/dag, snittat 30 km/dag, höjdmässigt "bestigit Mount Everest fem ggr."

De kommer nu också att satsa på inspirationsföreläsningar runt om i landet och delge så mycket tips och erfarenhet som är värdefulla för de som önskar bege dig ut på fjället. Kontakt via hemsidan.

Vi skickade några frågor till dem:

Grattis till ert genomförda projekt, gick allt enligt planerna?

Det mesta gick enligt planerna. Vi har satsat otroligt mycket på förberedelser för att få en sådan njutbar tur som möjligt. Det är svårt att planera allt till 100% plus att vi dessutom vill få möjlighet till lite spontanitet. Vi gick i mål tre dagar tidigare än beräknat för vi kunde gå lite längre sträckor på slutet samt skippa en vilodag. Så det blev 53 istället för 56 dagar på totalt 138 mil av Gröna bandet.

Hur har det gått att komma tillbaka till ”verkligheten”?

Vi har ju bara befunnit oss mindre än en vecka i verkligheten än så länge. Kroppen är numera gjord för att jogga 30 km än att springa snabba intervaller. Vi är som långsamma evighetstraktorer och kropparna nästan skriker efter aktivitet och rörelse när vi är i stillhet. Det är fantastiskt vad kropparna anpassar sig snabbt.

Längtar ni ut på tur igen?

Vi trivs i fjället och längtar givetvis ut på tur. Däremot kräver sådana långturer flera månaders planering och just nu känns det skönt att vila förberedelsearbetet och hellre dra ut på någon dagstur eller kortare flerdagarstur. Just nu är vi i Grövelsjön och förbereder två spelningar som vi kommer att framföra på vandringseventet Höstglöd till helgen.

Har ni i dagsläget några planer på nya äventyr?

Fler äventyr kommer vi absolut att göra. Äventyrsnerven finns inom oss och vi älskar utmaningar. Så någonting inom friluftsliv och aktivitet kommer framöver.

Se filmen från Syltraversen:

Du kan läsa det avslutande blogginlägget här.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus