Fjällbröder

Påskdagsbestigning av Stora härjångsstöten

Av: bjonil

Det var kallt, vindstilla och strålande solsken. Jämtlandsfjällen log mot oss med sin oändligt långa vita tandrad av höga och låga berg. Vi kunde inte göra annat än att kisandes besvara leendet och ta tillvara på dagen. Stora Härjångsstöten med sina bulliga 1626 möh skulle bestigas och fikas på!

 Vila

Med ögonen rinnandes av den eftertraktade men ibland påfrestande solen satte vi fart mot fjällets fot. Väl framme tog vi oss en välbehövlig lunchpaus och lät näsorna bli röda. Efter detta lämnade vi skidorna och påbörjade den mödosamma uppstigningen. De duktiga minusgraderna kändes av i fingrarna och blodsockret sjönk, varför varm dryck och choklad fick sättas in. Det sista kvarstående krönet dök upp och målet var nära!

Efter en andhämtningspaus och ytterligare fikaintag bestegs toppen med en förlösande snabbhet. Nu återstod bara det bästa. Att titta och tänka. Att snurra runt och ta in allt.

Att stå där med sina bröder och känna att världen låg för ens fötter. Inga problem eller betungande tankar kunde förstöra den bedårande utsikten och den magnifika frihetskänslan som toppbestigningen gav oss. Ruset höll sig kvar en stund. Fotografering vidtog och en förnöjd samhörighetskänsla upplevdes. En känsla som ofta infinner sig hos frilufsande bröder.

Nu var det bara vägen ned och skidturen hem som kvarstod. Med belåtna och stolta miner ankom vi till fjällstugan och lät kvällen göra oss trötta. Kan en påskdag firas på ett bättre sätt?

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-08 13:03   Staffan Andersson
För att besvara sista frågan: knappast :)
 
2009-04-09 00:06   Christer S
Nej, den kan inte firas bättre. Helt säkert ! Verkar bli fint väder i påsk. Får se vilket fjäll det blir ! *ler*
 
2009-04-10 08:02   Håkan Friberg
Påsk i Jämtland? Given succé!
 
2009-04-14 09:08   Islusen
Nix, en påskdag kan helt säkert inte bli bättre! Särskilt inte när vädergudarna bestämt sig för att vara med på noterna.
 
2009-04-21 10:41   Våfflan
Gratulerar till en fin tur. Stora Härjångsstötens topp är ju ett utmärkt ställe att fira påsk på. Jag och två medelålders damer skulle göra samma bestigning i Valborgshelgen förra året. Vi utgick från Storulvån med Gåsenstugan som mellanstation. Med Randonnéeskidor på fötterna hade vi sett fram emot en lika fin tur som ni fick. Nu blev det inte så eftersom topptursdagen bjöd på både regn och dimma. Vi hade klara orienteringsproblem och närmare toppen var sikten bara nån meter. Vi tror dock vi kom upp på själva toppen. Nån utsikt var det förstås inte tal om. Utförsåket vid nedstigningen hade sen säkert varit bra om man bara sett nåt! Det blir en ny attack nästa år. Man får väl göra plats i ryggsäcken för påskäggen bara.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.