Nyheter > Fågelsångsnatten 21 maj – lyssnarsuccén är ...

Fågelsångsnatten 21 maj – lyssnarsuccén är tillbaka

Bofink (foto: Simon Carrington), smålom (foto: Thomas Öberg), Lena Näslund och Didrik Vanhoenacker (foto: Andreas Tosting), mikrofoner (foto: Andreas Tosting), Ammarnäs (foto: Christer Olsson)

Förra året lyssnade nära en halv miljon personer på Fågelsångsnatten. Nu är datumet för 2022 klart. Natten till lördag 21 maj bjuds P1-lyssnarna på åtta timmar direktsänd fågelsång. Reportrar och fågelexperter kommer att följa hur fåglarna vaknar i Ammarnäs i Västerbotten, i Nittälvsdalen i Bergslagen, i Getteröns naturreservat i Halland, i Osaby i Småland samt kring Vendelsjön och Fyrisån utanför Uppsala.

Det är tredje året som Naturmorgon bjuder lyssnarna på Fågelsångsnatt. Många lyssnare har hört av sig och undrat när årets Fågelsångsnatt äger rum.

– Det verkar finnas en stor förväntan där ute! Lyssnare som vill planera sin ledighet efter programmet och evenemang som hakar på Fågelsångsnatten, säger programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson.

I åtta timmars direktsändning kan lyssnarna följa hur fåglarna vaknar på fem olika platser i Sverige. Förra året cyklade reportern Lena Näslunds team runt i Uppland för att höra så många fåglar som möjligt. I år kommer de att paddla med start i Vendelsjön utanför Uppsala.

– Att cykelskåda var helt fantastiskt – vi hörde fåglarna samtidigt som vi förflyttade oss, och kunde stanna när vi hörde något spännande. Nu ser jag fram emot att glida fram i en tyst kanot och komma fåglarna riktigt nära, säger Lena Näslund som även i år har med sig experten Didrik Vanhoenacker.

Deltalandskapet vid Ammarnäs är den nordligaste sändningsplatsen under Fågelsångsnatten 2022. Foto: Christer Olsson

Fyra nya fågelsångsplatser

Programmets nav känns igen från de två tidigare åren: Osaby strax söder om Växjö i Småland. Där finns programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson. De har sällskap av ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

– Vi står mitt i en ekhage med sjön bredvid och lyssnar först på midnattens tystnad, sedan på enstaka storlommar och enkelbeckasiner, tills det är full konsert några timmar senare med trastar och sångare, säger Jenny Berntson Djurvalloch Mats Ottosson.

Den nordligaste punkten blir Ammarnäs i Västerbottensfjällen. Här bildar Vindelälvens källflöden ett vidsträckt, fågelrikt deltaland. En viktig rastplats för flyttande fåglar på väg mot fjällen. Reporter Thomas Öberg finns på plats tillsammans med fågelkännaren Christer Olsson och de hoppas på en högljudd fågelkör med blåhake, vadare, änder och lommar. Och som extra bonus kanske till och med fjällgås och dubbelbeckasin.

I barrskogarna kring Nittälvsdalen i Bergslagen lyssnar reporter Joacim Lindwall efter nattskärra, orrspel, hoande ugglor och kanske också smålommarnas ljudliga duetter och klagande rop från myrmarkernas gölar. Med sig har han Martin Green, fågelforskare med många års nattlyssnande i bagaget och en av personerna bakom Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.

Reportern Lena Näslund tar med sig Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och passionerad fågelskådare, i kanoten. De paddlar med start i Vendelsjön och fortsätter sedan färden under natten ner längs Vendelån och Fyrisån mot Uppsala. Längs vägen har de chans på rördrom, trastsångare, kärrsångare, flodsångare, vaktel och kornkarr.

Västligaste utpost blir Getteröns naturreservat norr om Varberg i Halland. Lisa Henkow rapporterar från de unika våtmarkernas rika fågelliv, tillsammans med naturvägledare Linnea Henriksson som skådat fågel sedan barnsben och lyssnar efter Getteröns fåglar varje dag i sitt jobb. Här sjunger näktergalar och sånglärkor, medan änder, skrattmåsar och gäss bidrar med grövre röster till fågelkören. I luften drar ladusvalorna fram som svarta pilar och med lite tur får vi höra rosenfinken.

Sändningstid
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 21 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Fågelsång i poddformat redan nu
Som uppladdning finns ett nysläppt avsnitt i podden ”Livet enligt Naturmorgon” med fem timmar ren fågelsång från förra årets Fågelsångsnatt: ”Majnattens fågelsång - från storlom till koltrast”. Där finns också 28 fågelsånglektioner där Mats Ottosson guidar i konsten att veta vilken fågel som sjunger på vilket sätt.

Förra årets Fågelsångsnatt
Fågelsångsnatten 2021 lockade 460 000 lyssnare* under direktsändningen. En ökning på mer än 20 procent jämfört med första året. Det är också 45 procent fler lyssnare än en vanlig P1-natt.

Om Naturmorgon
Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Programmet finns även som podd.

* Kantar-Sifo Radioundersökningar

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!