Artiklar > Den 130 mil långa skidturen framme vid ...

Den 130 mil långa skidturen framme vid Treriksröset

Sedan den 27 mars har David Erixon och Niclas Bentzer varit ute på skidtur genom den svenska fjällvärlden för att genomföra det så kallade Vita bandet som går mellan Grövelsjön och Treriksröset. Den 24 april anlände de båda skidåkarna till Sveriges nordligaste punkt och därmed slutdestinationen för turen.


Niclas och David på Treriksröset. Foto: David Erixon.

Ambitionen var högt ställd och tanken var att genomföra de 130 milen från Grövelsjön till Treriksröset på 30 dagar. I genomsnitt mer än ett maratonlopp om dagen. Nu har turen nått sitt slut!
28 dygn, 9 timmar och 5 minuter efter det att taget släppts om entredörren till STF Grövelsjön Fjällstation, som utgör den officiella starten för Vita bandet, lades händerna på det gula betongfundamentet som markerar platsen för Treriksröset.
- Vi hade spänt bågen rejält tyckte vi på förhand och var inte alls säkra på att vi skulle klara det. Men det gjorde vi och är jätteglada för det, säger David Erixon.

Turen har flutit på bra utan några allvarliga incidenter och skador. Trots att väder och vind bitvis bjudit på hårt motstånd har turen kunnat genomföras enligt plan, helt för egen maskin och med ansvar för all utrustning. Den goda snötillgången i stora delar av landet har gjort att det inte varit några problem att skida fram.
- Kropparna har hållit ihop mycket bra. Jag känner mig starkare än någonsin och det väcks givetvis tankar på nya framtida utmaningar, säger Niclas Bentzer.

Tack vare de långa dagsetapperna som legat på 30 till 80 kilometer har de kunnat sova inomhus varje natt. Mycket tack vare Svenska Turistföreningens stugor och stationer. Men med i packningen har det funnits fullständig utrustning i form av tält, sovsäckar, kök och liggunderlag för att kunna bo ute i snö.
- Säkerhet är otroligt viktigt för oss och att vara på fjället innebär att man till stor del måste kunna ta ansvar för sig själv, säger David Erixon.

Att de skulle vara trötta på skidåkning och uteliv avfärdas.
- Under en tur väcks hela tiden tankar och idéer om nya projekt. Vi får se vad nästa tur leder oss, avslutar Niclas Bentzer.

Läs mer om deras tur

Mer information om Vita / Gröna bandet

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-04-25 15:10   Christoffer Hedman
Stort grattis!
 
2014-04-25 17:52   68678
Lyfter på hatten och gratulerar för fin prestation!
 
2014-04-26 05:39   Magnus H
Starkt. Grymt inspirerande.
 
2014-05-08 16:17   tysk fjällentusiast
En imponerande ütförande. Gratulation och bra bloggen.
 
2014-05-13 23:00   David och Niclas
Tack ska ni ha! Det var en fin tur och att få skida fram lätt och fint över fjällen är en speciell upplevelse. Vi kommer att fortsätta uppdatera vår hemsida www.delueturer.se för att berätta om turer vi gör i vår vardag och även om kommande större projekt!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook