Nyheter > 130 mil skidor på 30 dagar

130 mil skidor på 30 dagar

David Erixon och Niclas Bentzer gör sig åter redo för en långtur på skidor. Denna gång har de siktet inställt på de svenska fjällen och Vita bandets 130 mil. Vita bandet kallas den skidtur som sträcker sig från Grövelsjön i nordvästra Dalarna och hela vägen upp till sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Deras mål är att ta sig hela sträckan på 30 dagar.
- Förra vinterns tur genom hela Norge gav verkligen mersmak och vi kände att vi ville ut på långtur även denna vinter, säger David Erixon med ett leende.

Vintern 2013 skidade duon alltså det som kallas Norge på langs. En tur som sträcker sig genom hela Norge från syd till nord. Det tog dem 139 dagar och den totala sträckan blev 253 mil. De har inte den tid som krävs för en liknande långtur denna vinter men vill ändå ta sig an en rejäl utmaning. Nämligen att skida 130 mil på 30 dagar, ett maraton om dagen!

- Det kommer såklart att bli en utmaning, vanligtvis brukar man ta dubbelt så lång tid på sig, säger Niclas Bentzer. Fast målet är inte att plåga oss i en månad utan vårt fokus är solgropar, apelsiner och vårporlande fjällbäckar. Vi vill njuta av fjällvyerna, äta goda middagar och bada bastu.

- Tack vare att vi räknar med att bo inne varje nätt kan vi hålla nere vikten på ryggsäcken och farten blir därför lite högre än när vi skidar med pulka, säger David Erixon. Men vi tullar inte på säkerheten utan ryggsäcken innehåler nödvändig säkerhetsutrustning såsom exempelvis spade, tält och sovsäck.

Deras vägar korsades för första gången vintern 2011 när båda skulle jobba som fjällguider åt Svenska Turistföreningen i Jämtlandsfjällen. Friluftsliv och skidåkning utgör gemensamma intressen. David, ursprungligen från Jönköping, hade redan ett par år i fjällen bakom sig på Sylarnas Fjällstation. Niclas med rötterna i Falun kom till Jämtlandsfjällen via en mellanlandning i Östersund och lärarjobb där.

Just nu pågår arbetet för fullt med att förberada turen. De detaljplanerar rutten, knyter samarbetspartners till projektet och packar matdepåer som ska skickas ut längs färdvägen. Att förberada kroppen för den stundande fysiska belastningen är också en viktig del i förberedelserna.
- Det blir många sena kvällar men det ska bli härligt att få sticka ut på tur igen, avslutar David Erixon.

Du kan följa dem här.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar