Redaktionens blogg

Användarnamn: utsidanred

Intressen:

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

2024:
Mars

2023:
Juni, September

Utsidans nya redaktion

Det händer något på Sveriges första och största friluftssida. Innan sommaren fick Utsidan ett nytt utseende. Nu presenterar sig den nya redaktionen.

Av: lipfip

Jag heter Philipp Olsmeyer och det är jag som syns på bilden. Han som hoppar från klippan in i det höstkalla vattnet. 

Motivet kändes passande för det här inlägget som handlar om min roll som Utsidans nya redaktör (och faktiskt även nya vd). Lite läskigt och oförutsägbart, men framför allt jättekul. 

Vi och vår ambition med Utsidan

I vårt lilla team ingår, förutom mig, Alicia Schumacher. Hon har just tagit examen på journalisthögskolan i Kalmar, passat på att klättra upp på Kebnekaise och börjat att skriva sina första nyheter på Utsidan. Även andra kollegor, framför allt Karen Hensel och Gabriel Arthur, kommer att dyka upp som skribenter. Och så fortsätter Ulrika Lindh att ta hand om medlemsärenden.

Alla förutom den sistnämnde är medarbetare på NORR Agency som nyss har blivit delägare i Utsidan och ska tillsammans med grundaren Christer Lindh driva och utveckla sidan. 

NORR Agency gör bland annat Naturkompaniets tidning 365, ger ut egna magasin/webbsidor som NORR och Suston (Sustainable Outdoor News) och jobbar med kommunikationsuppdrag för friluftsvarumärken och destinationer. På Utsidan kommer vi att bidra med redaktion och affärsutveckling medan Christer tar hand om den tekniska delen.

För oss är Utsidan en viktig del i vår ambition att främja ett hållbart friluftsliv: Vi vill hjälpa människor att komma ut i naturen genom att förmedla rätt kunskap, guidning och inspiration.

Samtidigt vill vi lyfta viktiga hållbarhetsfrågor: Hur man beter sig ansvarsfullt i vildmarken, hur friluftsbranschen påverkar miljön, hur man väljer sin utrustning med tanke på det ekologiska fotavtrycket eller hur fler människor kan inkluderas så att friluftsliv inte blir något bara för eliten

Här ser vi Utsidan som en fantastisk plattform för både kunskap, erfarenheter och diskussioner.

Redaktörens roll

Jag har jobbat med magasin, webbsidor och redaktionellt innehåll inom friluftsvärlden under många år. Men Utsidan (här lämnar jag i bilden ovan den trygga klippan och beger mig ut i ett fritt fall mot vattnet) är ändå någonting annat:

Det är inte vi utan medlemmarna som fyller en stor del av sidan med innehåll i form av forumsdiskussioner, blogginlägg, artiklar och recensioner. På Utsidan finns det mer experter än vi någonsin skulle kunna samla omkring oss, ställs mer frågor och ges mer svar än vi skulle komma på själva. Här hittar man mer personliga berättelser och tankar om friluftsliv än på någon annan svensk webbsida. 

Varje månad skapas över tusen inlägg av sidans aktiva medlemmar; engagemanget är stort och stämningen personlig, hjälpsam och trevlig. Nästan två miljoner sökförfrågningar om friluftslivet hamnar varje år på Utsidan.

Vår uppgift måste vara att ta vara på allt detta. Vi ska framför allt lyfta och guida till det innehåll som skapas och har skapats av medlemmarna. Samtidigt vill vi komplettera med nyheter, krönikor, artiklar och – där vi känner tematiskt behov – med reportagen. 

Redaktionens fokus kommer att ligga på:

  • Nyhetsredaktion – Att ge en bra och kontinuerlig överblick av allt som händer i friluftsbranschen.
  • Kvalitetsläsning – Att lyfta fram inspirerande berättelser från medlemmarna och komplettera med egna reportage där det finns ett tematisk behov (till exempel för att få in mer innehåll om ett visst ämne eller en viss region)
  • Kunskapssamling – Att producera guider och bakgrundsartiklar, kopplade till eller baserat på Utsidans artiklar, forums- och blogginlägg
  • Perspektiv – Att publicera intressanta krönikor och gästartiklar av experter och andra profiler både inom Utsidans community och utanför

Vi börjar även igen med vårt medlemsbrev som skickas ut minst en gång per månad och informerar om allt som händer på Utsidan.

Det kommer att ta lite tid att få alla rutiner på plats. Samtidigt finns det en del tekniska och funktionella detaljer som måste förbättras så att det blir lättare att hitta allt innehåll som skapas på Utsidan. Men jag ser fram emot att bidra till detta. 

Hoppet

Hoppet från klippan gick bra förresten. Vattnet var djupt och härligt. Om ni vill testa själva, så hittar ni platsen på Sörmlandsledens första etapp, vid lilla bron över Brotorpskanalen (södra sidan av Söderbysjön). 

Har ni önskemål och temaförslag för Utsidans redaktion? Starta gärna en tråd i redaktionsforumet eller skicka ett mail till redaktion@utsidan.se.

Ses på Utsidan,

Philipp & Co

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-09-14 21:07   Elvah
Härligt Philipp och trevligt med personporträtt, och ja, det här blir ett skönt plurr va! Det är ju mycket bra att ni tar tag i att den kunskapsskatt som finns här blir lite mer ordnad. Men jag är fortfarande lite kluven till syftet.

Jag förstår att ni vill verka för hållbart friluftsliv genom att vara en god kraft som hjälper till att sprida kunskap. Det är bra, det behövs, det skulle behövas mer (hela vägen från politisk nivå, massiv opinionsbildning och kunskapsspridning kring allemansrätt etc). Helt rätt!

Men jag hakar upp mig här:

"Vi vill hjälpa människor att komma ut i naturen" ("genom att förmedla rätt kunskap, guidning och inspiration.")

-Men VARFÖR vill ni hjälpa människor att komma ut i naturen? Och vill Forumet - medlemmarna - vara en kraft som hjälper människor att komma ut i naturen (på hållbart sätt)?

Möjligen finns det de som är aktiva i bloggar och i forumet som drivs i sitt djupaste inre av att få inspirera massorna och har en genuin vilja att hjälpa andra, möjligen finns det de som gör det av hållbarhetsdriv. Eller överhuvudtaget drivs av att påverka andra. Men inte primärt va? Jag tvivlar på att det är det som driver dem hit i grunden. För mig är det en förlängning av fjällvandringsupplevelsen. Det blir några dagar eller veckor på fjället. Resten av året lever man genom minnen och nya planer. Ensamvandrare, trevligt dela med andra. Det är ren egoism. Jag gör det ju för att det är mitt intresse.

Jag kan känna att det är bättre att bli en del i något som strävar mot en samhällsförändring som jag tror på, än motsatsen. Men jag är ju inte primärt här i syfte att förändra världen. Jag gör många andra saker för att förändra världen - genom vissa jobb jag haft, föreningar och engagemang - men inte här. Det finns inget sådant som driver mig att nörda fjällvandring, det handlar bara om att utöva min hobby. Därför hade jag nog kunnat identifiera mig bättre om Utsidans syfte rent och slätt handlat om att göra sajten så bra som möjligt för de som hänger där.

Det sagt: Vilken tur att ni står på den goda sidan. Jag hade förstås inte förväntat mig motsatsen. :)
 
2023-09-19 12:58   lipfip
Hej Hanna!

Tack för en lång fin kommentar (och för all energi, tid och engagemang du lägger på Utsidan). Är också imponerat att du inte nämnde sökfunktionen med ett enda ord ;)

Jag kan skriva mer om "Varför-hjälpa-människor-att-komma-ut-i- naturen"-frågan i ett separat inlägg vid tillfälle och så kan vi diskutera vidare den i forumet. Så att det inte blir en lång uppsats här.

Men generellt är jag (och forskningen) rätt så övertygad att kontakten med naturen är bra för människan. Och att det därför är bra att man hittar information, inspiration samt möjlighet att ställa och diskutera friluftsfrågor på Utsidan.

Jag vet inte exakt vad som drivs de som är aktiva i forumet och bloggarna i sitt djupaste inre. Mitt intryck är att de flesta är väldigt hjälpsamma och gärna delar med sig kunskap och erfarenheter. En annan motivation är så klart lusten att skriva, berätta, diskutera eller ha utbyte med andra. Men även här, där man kanske inte primärt drivs av "en genuin vilja att hjälpa andra", så är effekten väl det samma.

Sen förstår jag inte riktigt varför detta syfte inte ska gå ihop med ditt önskemål "att göra sajten så bra som möjligt för de som hänger där". Tänker att det är självklart. Hoppas att det är ok för dig att sidan även blir bättre för de som inte hänger där (än) och att jag som redaktör försöker att bidra till detta.

Hörs alltså snart igen om Varför-frågan och annat.
 
2023-09-27 14:57   sachsaren
Hej och välkommen på Utsidan! Trevligt med folk som engagerar sig och hjälper till att driva det här fantastiska och rätt så unika stället.

Det är ju rätt mycket på gång i friluftsbranschen.
Jag tänker på en svensk koncern som har tagit över Tysklands största friluftshandlare och en av de två stora tyska kängtillverkarna.

Lite kätterskt och möjligen lite framfusigt undrar jag vilka förändringar som kommer att hända här på Utsidan. Bortom alla mycket välklingande buzzwords.
Jag förstår att det finns en hel del välmenande intentioner. Samtidigt inser jag att även ett sådant här ställe måste drivas med en rimlig finansiell vinst - antingen direkt eller indirekt.
En direkt vinst skulle man kunna få via medlemsbidrag eller öppen reklam här på sajten.
Jag anar att det inte är det enda sättet och det är då det börjar bli intressant, tycker jag.
Du skriver att ni brukar jobba med "kommunikationsuppdrag för friluftsvarumärken och destinationer".
Jag undrar: Vad är ett kommunikationsuppdrag - i det här sammanhanget?
Öppen reklam är det nog inte, för den skulle ju kallas för reklam.
Vad är det då? Vad är ett kommunikationsuppdrag? Behöver jag tänka 'influencers'? Blir det personliga / privata / individuelle reseberättelser om vissa destinationer som har betalat för att man berättar om dem? Blir det produktrecensioner på beställning, typ några mer eller mindre subtila produktplaceringar i forumet? Någon 'newbie' som undrar något eller ber om råd och några 'erfarna användare' som svarar och rekommenderar just vissa tröj- eller sovsäcks- eller tältmärken?
Jag bara undrar. Lite kätterskt. ;)
 
2023-10-02 06:38   avslutat_medlemskap_20-11-23
Är ni/du/NORR delägare i Naturkompaniet också?
 

Läs mer i bloggen

Ny textredigerare

Vi har uppdaterat den redigerare ni (och vi) använder för att skriva blogginlägg och artiklar.

Textredigeraren har uppdaterats till en modernare version och fungerar i stort som förut, men det ser lite annorlunda ut här och där och det har även tillkommit några funktioner:

Bakgrundsbild för din blogg

Nu kan du snygga upp din blogg genom att lägga till en bild som syns tillsammans med titeln, bloggbeskrivningen och navigationen.

Så gör du:

Plötsligt händer det...

Efter +15 år har vår trogna skuta fått en ansiktslyftning med ny design och logotyp, och dessutom några nya besättningmän.

Som synes har nu Utsidan fått en ny design och logotyp. Jag minns inte själv när vi sjösatte den tidigare designen, men det är säkert 15 år sedan nu. Så hög tid för lite nytt! Vi har städat upp en hel del, förbättrat och förenklat navigation och jobbat på att göra läsupplevelsen bättre.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.